Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/spectrumofsensations

Marketing

Ne odustajem ja lako,da,da...

E da!Nećete se mene tako lako riješiti!Stari blog šteka,pa evo onda novi!Hmmm,samo se nadam da će s ovim sve biti u redu...ovako,sad će tribat malo vrimena da ja ovo misto dovedem u red,slike,linkovi,glazba itd,al nema veze,samo imajte strpljenja.Pa evo da započnem s mojim prvim postom na ovoj adresi,na koji me potaknuo moj zadatak za sat vjeronauka.

Abortus-ubijanje ili?

E da,abortus iliti pobačaj je naziv za željeni prekid trudnoće koji se događa ubijanjem embrija ili fetusa.Razlikuje se spontani abortus-uzrokovan bolešću,ozljedom ili nekim drugim prirodnim razlozima,i to je neželjeni prekid trudnoće,od umjetnog abortusa,odnosno onog izvedenog kirurškim postupcima.
1970-ih, pod uticajem feminizma, abortus se počeo legalizirati. To je s vremenom izazvalo oštru debatu između zagovornika i protivnika prava na abortus, pri čemu protivnici drže kako je embrij, odnosno fetus, ljudsko biće koje ima pravo na život. Protivnici prava na abortus, među kojima se nalazi Katolička crkva, u nekim slučajevima, kao u Poljskoj, su uspjeli ishoditi ponovnu zabranu abortusa.Po Katoličkoj crkvi abortus je grijeh protiv pete zapovijedi:”Ne ubij” jer je i embrij odnosno fetus živo biće,a jedino Bog može određivati kad će tko umrijeti,odnosno koliko će tko živjeti,a ne mi.
Zagovornici prava na abortus tvrde kako žene imaju pravo odlučiti da li žele donijeti na svijet to dijete jer ono raste u njihovu tijelu i jer one trebaju imati pravo odlučivanja što će sa svojim tijelom.

Postoji nevoljkost za objavljivanje statistika o željenom prekidu trudnoće u javnosti. Najveći problem su privatne ordinacije koje kriju da vrše pobačaje te je nemoguće imati statistiku na bilo kojem nivou kada je u pitanju broj urađenih pobačaja. Čak i kada su u pitanju državne bolnice, podaci su upitni jer se dosta pobačaja izvodi na osnovu privatnih veza bez prave evidencije. Takve statistike mogu alarmirati neke dijelove populacije i potegnuti pitanje nametanja zabrane željenog prekida trudnoće. Prijavljeno je, pak, da su ti isti praktičari koji su odbili da izvode pobačaje u javnim bolnicama izvodili ih u privatnim klinikama uz vrlo visoke naknade.
Točni broj zakonitih pobačaja je bio nešto manji od broja registriranih trudnoća.
To je užas.Ovako,najčešće abortus izvode maloljetnice,koje smatraju da bi im dijete u toj dobi uništilo život,te da im to sad netreba.Pa čoviče,ludo,kad si bila dovoljno odgovorna da se konzumiraš sex,onda budi dovoljno odgovorna i suoči se s posljedicama!Drugi slučaj,odnosno mogućnost,je da osoba bude seksualno zlostavljana te ostane trudna,te to bude izlika za abortus.Ja,da me netko siluje,ne bih pobacila,jer,nije dijete krivo za to.To je jedno malo biće,koje bi bilo dio mene,i nije važno pod kojhim uvjetima je nastalo,niti je ono krivo za to,pa da bude ubijeno zbog toga.
Od tih fetusa koje netko ubije,mogli su se roditi ljudi,s dušom i svijesti,mogli su uživati u životu,i mi im nemamo pravo to oduzeti.Ja sam zamislila da je mene moja majka pobacila.Mislim,ona nije imala razloga,al recimo da je.Zamislila sam se u ulozi fetusa,koji još nije ni dospio na ovaj svijet,nije ništa napravio,a vlastiti ga ˝stvoritelji˝ ubijaju ni krivog ni dužnog.Zamislila sam da nikad nisam imala priliku doći na ovaj svijet,osjetiti miris trave,kapljice kiše na dlanu...doživjeti sve što sam doživjela,osjetiti ljubav...mi nemamo apsolutno nikakvo pravo oduzimati nekom pravo na život,pa bilo to još nerođeno biće.
Image Hosted by ImageShack.us>

Post je objavljen 02.12.2006. u 12:23 sati.