Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bureksir

Marketing

NAJBOLJE IZ SF ŽANRA PART 2

Tek sam sad skužio da sam se jučer malo izgubio u temi...htio sam pisati o filmovima koji spadaju u antologiju SF žanra,a napisao sam o cjelom Star wars i Alien serijalu. Naime,kod Star warsa puno veću umjetničku vrijednost ima stara trilogija,kao i kod Aliena prva dva dijela...ali nema veze,od viška glava ne boli.

TERMINATOR



Što reći.Kao što sam napomenuo u jučerašnjem postu ovo je film koji je proslavio uglednog redatelja Jamesa Camerona,ali još većom zvjezdom učinio je austrijanca Arnolda Schwarzeneggera,legendu akcijskih filmova.Istina,snagator se proslavio Conanom (1982),ali je upravo ovom ulogom obilježio svoju karijeru.Dakako,ni ovaj film nije čisti SF,već spoj SF-a i akcije.
Priču znate.2029. Svijetom se vodi rat između strojeva i ljudi.Vođa otpora je John Connor.Strojevi u prošlost,u 1984.,šalju kiborga (Schwarzenegger) kako bi eliminirao Connorovu majku.Ljudi šalju Kylea Reesea da ju spasi...
Po mome najbolji dio serijala.

TERMINATOR 2:SUDNJI DAN



Prošlo je 10 godina otkako se Sarah Connor (Linda Hamilton) spasila od terminatora.Ipak,strojevi nisu odustali i ponovno u sadašnjost šalju još ubojitijeg terminatora,T-1000 (Robert Patrick),da ubije Johna Connora osobno.Johnova zaštita iz budućnosti stiže u obliku reprogramiranog T-800 (Švarcika)...
Cameron je ponovno angažirao Švarciku i svoju suprugu Lindu Hamilton i napravio,po mnogima,bolji film nego original.Film sadrži puno više akcije nego prvi dio,a ima i duhovitih fora.Nagrađen je sa 4 Oscara u tehničkim kategorijama.
Htio bih još napomenuti da je 2003. snimljen završni dio serijala,Terminator 3:pobuna mašina,međutim nije ostvario ništa osim komercijalnog uspjeha,tek osrednji film koji ne zaslužuje da ga se uvrsti u antologiju pa ga neću ni stavljati na post.




PREDATOR



Skupina američkih specijalaca predvođena Dutchem (opet Švarcika) odlazi na misiju u srednjoameričku džunglu kako bi uhvatili skupinu gerilaca i oslobodili taoce,međutim i oni postanu lovina opakog bića koje,po svemu sudeči,nije sa Zemlje.
Također spoj akcije,SF-a,ali i horora,snimljen 1987.,Predator je bio " diplomski rad " Johna McTiernana,koji će godinu dana kasnije režirati možda najbolji akcijski film ikada-Umri muški.
Najveća fora u filmu je to što se do samoga raspleta glavni negativac gotovo uopće ne primjećuje,ali znate da je tu negdje i da vreba...Predator je iznimno napeto i uzbidljivo ostvarenje koje spada među najbolje Schwarzeneggerove filmove,kao i među antologiju SF i horor filmova.




Post je objavljen 02.12.2006. u 11:57 sati.