Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/mediokaz

Marketing

Manjkas premješten. Večernji list i 24sata spremni za izbornu godinu... ovoga oglase!

Ono osnovno i vrapci već znaju. Dakle, nakon što je u javnost dospjela informacija da je Ivo Sanader, predsjednik vlade i HDZ-a, uvjerio Miljenka Manjkasa, glavnog urednika Večernjeg lista, da intervju sa Glavašem ne treba objaviti, reagirao je vlasnik tog lista, austrijski izdavač Styria. Tako je Manjkas dobio otkaz na mjesto glavnog urednika Večernjeg lista, ali i promaknuće u Styriu.

Političari iz oporbe i neki partneri vladajućeg HDZ-a odmah su to protumačili kao političku odluku.

Ivica Račan (pred., SDP): Nadam se da glasine o tome da je Večernji list svojevrsna PR služba Vlade nisu točne, ali umjesto nagađanja pričekajmo, vidjet ćemo što će se dogoditi.
Vesna Škare Ožbolt (pred., DC): Vlasnici odgovaraju za uređivačku politiku i za tiražu lista. Dojam koji do sada prevladava u Hrvatskoj je taj da je Večernji list HDZ-ova novina, ali ponavljam ja se u to ne želim miješati.
Pero Kovačević (član, HSP): U zadnje vrijeme pokušalo se Večernji list pretvoriti u bilten HDZ-a, što je vrlo opasna stvar za hrvatsko novinarstvo.
Vesna Pusić (pred., HNS): Političkom je odlukom on došao na mjesto glavnog urednika Večernjeg lista, vrlo je vjerojatno da je zato i otišao. No, ipak mislim da su u ovom slučaju ključni vlasnici koji su odlučili da je to uređivačka politika koju ne žele imati.


No, Manjkasova smjena nema toliko veze sa politikom koliko sa zaradom.

Styria nije postala vlasnik Večernjeg lista zbog imidža političkih stranaka već zbog profita. Profit donose oglasi, a jedan od najvećih oglašivačkih poslova u 2007. godini bit će... IZBORNA UTRKA! To znači da će SVE političke strane iduće godine plaćati reklame u novinama (i drugdje), a ako neka novina ima imidž HDZ-ovog glasila i ako svojom uređivačkom politikom naginje HDZ-u onda TOJ NOVINI niti jedna druga stranka neće platiti reklame.

A evo tko je trošio najviše na reklame na prošlim izborima.

Top5 prema Vjesniku od petka, 28. studenog 2003.:
1. SDP 8,5 milijuna kuna
2. HSS 8 milijuna kuna
3. HDZ 5,5 milijuna kuna
4. HNS 2,6 milijuna kuna
5. HSP 2 milijuna kuna


7,5 milijuna kuna = HDZ+HSP
19,1 milijun kuna = SDP+HSS+HNS

...omjer je 1:2,5

I nije teško protumačiti zašto je uistinu Manjkas dobio otkaz. Styria se eto između svoje vlasničko-desne orijentacije (Crkva) i dva i pol puta više razloga da stane malo više prema lijevo, barem tijekom idućih godinu dana, odlučila za ono očito - profit. A idealima (desno i samo desno), imat će se vremena opet baviti nakon izbora.

//mKid

Post je objavljen 01.12.2006. u 00:58 sati.