Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/flickchick

Marketing

Prvi film u Hrvatskoj

Sutra, 22. 11. 2006., u 11 sati, u Velikoj dvorani ADU-a, pogledajte 'Dolazak i sidrenje broda', 'Pozdrav s jarbola', 'Priprema za boj', 'Iskrcavanje i puščana paljba', 'Regata (prolazak)', 'Regata (povratak)' i 'Trka mornara'.
O ovih šest filmova će vam prije projekcije koju riječ reći akademski filmski snimatelj Enes Midžić koji ih je u arhivi francuskog Društva Lumiere otkrio, te o njima pisao u najnovijem broju Hrvatskog filmskog ljetopisa.

Riječ je o filmovima koje je u proljeće davne 1898. godine, u Šibeniku i Puli, snimio Alexandre Promio, član francuskog Društva Lumiere. Kako je do sada najtsarijom snimkom bila smatrana Šibenska luka (1904.), koju su Zagrepčani mogli vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt, moežmo reći da je Midžić pronašao najranijie poznate filmske snimke zabilježene u Hrvatskoj.
Inače, Šibenskoj luci 2006. burna je godina. Osim što je izgubila tron najstarijeg filmskog zapisa, promijenila je i autora. Naime, njenim se autorom do nedavno smatrao Stanislaw Noworyti, no dokazano je Šibenska luka fragment opsežnijega filma Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju čiji je autor Frank Mottershaw, snimatelj iz Sheffielda.


Post je objavljen 21.11.2006. u 08:30 sati.