Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/muskaracsbrkovima

Marketing

KERUM KING KONG SIZE

Splitska Grupa „Metak“ je svojevremeno pjevala: "Majmun radi sto majmun vidi“. Pjesma za sva vremena na ovim prostorima. Dalmatian and croatian evergreen...
Kerum je u to vrijeme bio jos mulac s periferije a potom je otisao po prvu vecu lovu u Sudan. Tamo je bio bagerist, sto je, u stvari, i ostao. Ka bagerist je nagomilao svoje bogatstvo, u osvm vlasko-sudanskom stilu. Kaze, u zadnjem intervjuu „Slobodnoj“ (koja je slobodna samo u navodnicima), da je tamo vidio Saddama (na jumbo plakatima). Na njega je taj kraci - informativni susret ostavio neizbrisivoga traga. Ucenik susreo ucitelja! I nadmasio ga!! Sadam ce uskoro na vjesala, a Kerum je ziv i najveci je hrvatski objesenjak!!!

U duzem-informativnom razgovoru za „Slobodnu“, od ove subote, priznao je svoj ilegalni rad. Mora mu se priznati kuvajtska hrabrost: nikoga od svojih suradnika nije odao! Ni onoga tko mu je nabacio ideju za film (a to sam ja), ni onoga tko mu je tu moju ideju prepricao (jer Kerum, po vlastitom priznanju, nije u stanju procitati tekst duzi od jedne stranice A4), niti onoga ili onu koji/koja mu je sugerirao/la da sam napise scenarij o samome sebi. Rijecju, taj covjek od brojki i balota predstavio se javnosti (koja ,u vecini, nije u stanju jave nego u snu) kao covjek od rijeci. Nije odao svoje suradnike, suflere, idejnog tvorca ni daktilografkinje niti nakon duzeg novinarskog mucenja. Gotovo kao nekada heroji NOB-a!
Kerum tako ispada najvecim herojem Navodno oslobodilackog rata jer je iz njega izisao kao najbogatiji pobjednik pod suncem Dalmacije.

Njegovo priznanje odnosi se filmski scenarij kojega ce uskoro zapoceti pisati.“Nista me ne pitajte, nista vam necu ottkriti. To ce biti scenarij o covjeku koji je uspio u zivotu.“- u novinarevu facu hrabro je uzviknuo Kerum. Nagradno pitanje na prvoj stepenici moje SKLISKOTEKE: tko je taj „covjek koji je uspio u zivotu“ o kojemu ce nas Zeljko napisati scenarij? Zna se: to je on sam! O samome sebi ce napisati scenarij, igrat ce u tom filmu glavnu ulogu tj. glumiti samoga sebe a zasto ne bi i sam rezirao taj svoj film?! Ko mu smeta, moze sta pozeli, sve ima, sve je njegovo, on je nas najveci.... Sta? To je drugo pitanje, za drugu stepenicu, nase SKLISKOTEKE.

Nepoznati autori najpoznatijih, najnovijih i najboljih splitskih grafita (nazovimo ad hoc tu grupu skracenicom „NNN“) vide Keruma kao najveceg majmuna. Gorilu, konkretno. Pa crtaju po zidovima splitskih kuca konturu velike crne dlakave majmunolike nemani a ispod nje ispisuju Zeljkovo prezime -KERUM. Snimkom takvog jednog grafita zapocinje moj dokumentarac „SPLIT KING KONG SIZE“, kojega sam nedavno krenuo snimati. Film snimam digitalno a mislim analogno: podneblje rodnog otoka King Konga je analogno podneblju Dalmacije, sunce ovoga neba Keruma grije kao sto je sunce tamo daleko njegova pandana grijalo. Analogija ima jos: Kerumove dimenzije i proporcije cine sve nas patuljastima, malima i nemocnima, zer se nisu tako osjecale sve zivotinje u prasumi u kojoj je King Kong bio najveci i najjaci i zato nad svima a nad njim nitko?!
A sta je previise - puno je.

U Keruma je srce ki u King Konga, nicega se on ne boji, kao ni njegov veliki pobro iz prasume. „Sad ce ispast da sam bahat -kaze on u duzem-informativnom razgovoru s Mosorom (jos jedan velikoga kalibra)- da se previse hvalim ali, vjerujte, nema stvari koje se bojim uciniti. Tako i pisati“. Ajme njima, FAK-ovcima i ostalima, uskoro ce se na hrvatskoj knjizevno- scenaristicko- filmskoj sceni pojaviti gigant iz dalmatinske Zagore, nas Zagor s kovrdzama, nase gore list, nase sume King, naseg podneblja Kong, ZELJKO KERUM KING KONG SIZE! I citava stara i trula, lijepa i nasa knjizevno-filmska scena zadrhtat ce od njegovoga urlika!

On je otjelotvorernje one stare: SRECA PRATI HRABRE. Niti je on ista procitao dalje od Zagora i Luna, kralja ponoci niti mu to treba. Niti on uopce cita knjige . Iz straha? Boze sacuvaj, iz opreza. „Osjecam da bih se vrlo brzo navukao na citanje knjiga, da bi ih citao svaku noc, poremetio bih tako svoj ustaljeni dnevni ritam“. Oprez je majka mudrosti i zato Kerum ne samo da ima muda nego je i mudar. Pa nisam se ja bez veze prije nekoliko mjeseci pojavio na otvaranju zadnje izlozbe pok. Vaska Lipovca s majicom, ciji sam slogan i dizajn sam smislio i slozio. Na mojim prsima je pisalo: „KERUM JE MOJ IDOL“. Iste veceri sam vidio jednog mladica u majici direktnoga znacenja: „KILL YOUR IDOLS“. Fotoreporteri i novinari su primjetili mene, njega nisu, pa sam izisao s majicom i nekoliko recenica u „Jutarnjem“.
Jutro je pametnije od veceri.

Ja sam puno puno manji od Keruma pa sam zato puno brzi. On jos nije zapoceo pisati scenarij o samome sebi tj o covjeku koji je uspio u zivotu ( a koji je to drugi covik uspio, osim njega?), a ja sam vec poceo snimati dokumentarac o njemu. Ja sam mu nabacio balun (ili je to bila balota?) na glavu kada sam u velikome intervjuu „Slobodnoj“ ovogay ljeta izjavio da je Kerum nas „gradjanin Kane“. Netko mu je u medjuvremenu objasnio tko je bio gradjanin Kane i sto je predstavljao i tko je rezirao film o njemu i da je taj film uvijek medju prvih deset najboljih filmova svih vremena, u svakoj godisnjoj ozbiljnoj anketi na svijetu. Pa se uhvatio pisanja.
Da bi mu ilegalni rad na scenariju brze i lakse isao dao je sagraditi zjog za balote na svojoj jahti, tako da se moze rekreirati nakon muka spisateljskih (ja bih mogao napisati libreto za komicnu operetu „Muke spsateljske gospodine naseg Zeljka Keruma“?!).

Jos trazim plavusu za moj film „KERUM KING KONG SIZE“. Primam ponude na email, s fotografijom ili bez, kako je plavusi draze.





Post je objavljen 19.11.2006. u 19:30 sati.