Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/rockandguitars

Marketing

Rage Against The Machines

Rage Against The Machines

Priča o Rage Against The Machine započinje još u vrijeme dok su Zack de la Rocha i Tim Commerford zajedno pohađali osnovnu školu. Upoznali su se kad je Zack pokazao Timu kako da krade hranu iz kantine obližnjeg fakulteta i ubrzo su postali bliski prijatelji. Budući da je Zack bio potpuno zaokupljen muzikom, dio svog interesa je prenio na Tima koji ubrzo počinje svirati bas. S vremenom Zack postaje aktivan na hardcore sceni u Huntington Beachu svirajući gitaru u bendu Hardstance, a nakon toga u znatno popularnijem Inside Outu.
Za to vrijeme Tom Morello vježba sviranje gitare u Libertyvillu (Illinois) i osniva srednjoškolski garage bend pod imenom Electric Sheep. Uskoro se seli iz Illinoisa u Los Angeles pod dojmom kako je to jedino pravo odredište za osnivanje 'pravog rock benda'.

Image Hosted by ImageShack.us

Tom je prvi put vidio Zacka kako repa s nekolicinom svojih prijatelja u lokalnom klubu, no ozvučenje je bilo užasno pa nije uspio u potpunosti shvatiti poruku njegovih pjesama. Prolistavši kasnije knjižicu s riječima, Tom napokon shvaća zbog čega je Zack tako ljut na pozornici. Na Tomov oglas za bubnjara javlja se Brad Wilk, i kad Zack nagovara Tima da im se pridruži stvari napokon počinju sjedati na svoje mjesto.
Prva službena gaža bila im je u dnevnoj sobi jednog od Timovih prijatelja u Huntington Beachu (Kalifornija) gdje su odsvirali samo 5 i pol pjesama (samo su to i imali), no toliko su bili dobri da ih je 'publika' natjerala da ih sve ponove. Shvativši svoj potencijal odlučuju sami snimiti i producirati demo kazetu sa 12 pjesama u lokalnom studiju. Svirajući po klubovima diljem L.A. i okolice uspjeli su prodati čak 5000 primjeraka
svog demoa što je privuklo pažnju tamošnje glazbene scene i uskoro se nalaze u ulozi predgrupe za Porno For Pyros. Dok su svirali na manjoj pozornici Lollapalooza 2 festivala primjetio ih je skaut veće komercijalne izdavačke kuće. Odmah potom potpisuju za Epic (podružnicu Sonyja) i nastavljaju s turnejom dok počinju snimati "Rage Against The Machine".
Krenuvši na prvu europsku turneju sa Suidical Tendancies (1992.), "Rage Against The Machine" izlazi za Epic etiketu i ostaje medu Billboardovih Top 200 album 89 tjedana. Nakon toga odrađuju nekoliko dobrotovornih koncerata za Mumia Abu-Jamala, Leonard Peltiera i Anti-Nacisticku Ligu. Godinu dana kasnije ponovno nastupaju na Lollapaloozi. Nedugo zatim ponovno dospjevaju na naslovnice organizirajući prosvjed u Philadelphiji protiv cenzure i PMRC-a, tako što su potpuno goli stajali na pozornici 14 minuta praćeni samo zujanjem gitare i basa. Usta su zalijepili samoljepivom trakom, a na prsima su ispisali "P", "R", "M" i "C". Tom je objasnio kako su tim protestom htjeli pokazati fanovima da moraju uzeti stvari u svoje ruke ako žele slušati bendove poput RATM-a.

Image Hosted by ImageShack.us

U prosincu 1993. godine izdaju spot za pjesmu "Freedom" kojim pružaju potporu Leonard Peltieru. Sastojao se od snimki s live nastupa pomiješanih sa scenama iz dokumentarca "Incident kod Oglale", a tekst je uzet iz Peter Matthuessensovog "In The Spirit Of Crazy Horse". Spot je odmah došao na prvo mjesto svih ljestvica u SAD-u. Nastavili su s turnejama kroz 1993. i 1994. godinu kada Zackovu pažnju privlače sukobi u južnom Mexiku. Vrativši se u Atlantu da snime novi album, stvari se počinju komplicirati kad shvate da se zbog konstantnih putovanja i turneja nisu uspjeli dovoljno upoznati pa Zack ubrzo odlazi na par tjedana u Chiapas ostavivši ostale da sjede u studiju.
Kad su se napokon trgnuli i odlučili krenuti naprijed, unajmili su sobu preko puta njihovih stanova u L.A.-u i tamo započinju snimati svoj drugi album, "Evil Empire". Svirka Rage-a na NBC-evom Saturday Night Live programu biva naglo prekinuta za vrijeme prve pjesme kad producent Brenden O'Brian stavlja američku zastavu naopačke na pojačala kao protest što se s njima u studiju našao Steve Forbes, tadašnji kandidat za predsjednika SAD-a. Slijedećeg dana MTV prikazuje po prvi put spot za pjesmu "Bulls On Parade", a dva dana nakon toga izlazi drugi album Rage-a i preuzima prvo mjesto na Billbordovoj ljestvici 200 najboljih albuma Alanis Morisette i njenom "Jagged Little Pill".
U veljači 1997. Tom Morello našao se u ulozi voditelja Radio Free LA koji se prenosio preko Interneta i gdje je razgovarao s mnogim poznatim političkim protivnicima. RATM se vraća turnejama, ovaj puta zajedno s U2, i svu zaradu od prodaje ulaznica daje izravno raznim političkim i socijalnim organizacijama.

Image Hosted by ImageShack.us

U ljeto 1997. pridružuje im se i Wu Tang Clan i ubrzo postaju najveća atrakcija koja je te godine održavala koncerte diljem SAD-a. Dok su bivali sve aktivniji na muzičkom planu nisu prestali s iznošenjem svojih čvrstih uvjerenja pa tako policija hapsi Morella dok je protestirao protiv Guessa, tvrtke koja proizvodi hlače, a Zack de la Rocha drži govore protiv masakra u Chiapasu (Mexiko) gdje je ubijeno 45 nevinih žena i djece. 1999. godine bend svira na mnogo popularnih festivala poput Woodstocka, Fujia i Tibetan Freedom festivala, a nedugo zatim održavaju kontroverzan dobrotvoran koncert za Mumia Abu-Jamala zajedno s Beastie Boysima.
U siječnju iste godine u prodaju dolazi "The Battle Of Los Angeles" koji ponovno žanje ogroman uspjeh na svim ljestvicama. Koristeći publicitet, bend organizira prosvjedni skup ispred Demokratskog centra u Los Angelesu na čijim stepenicama održavaju i koncert. Nakon toga Zach napušta grupu, izlaze "Renegades" i "Battle Of Mexico City" nakon čega se napokon razilaze.


Post je objavljen 19.11.2006. u 13:59 sati.