Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arancha

Marketing

Big fat Hrvat

Amerikanci zaista vole biti prvi u koječemu - prvi u naoružanju, prvi u sportu, prvi u marketingu, pa čak i u težini. Očigledno ne uvažavajući činjenicu da se godišnje u SAD-u potroši više od 33 milijarde dolara na gubljenje kilograma, Amerikanci, kakvi jesu, ovog su puta zaista nadmašili sami sebe. Uskoro bi, ako je suditi po posljednjim vijestima iz američke kuhinje, mogli još više opteretiti savezni proračun, a o kućnim vagama da i ne govorimo.
Vijest da se u SAD-u počeo prodavati i konzumirati hamburger «težak» čak osam tisuća kalorija obišla je svijet u jedan dan, a sve to možda i ne bi bilo toliko smješno da pripadnici vodeće svjetske nacije pritom nisu osmislili i posebna kolica kojima se konzumenti hamburgera iznose van iz restorana!
Hamburger proročanskog naziva «Quadruple Bypass Burger», u slobodnom prijevodu «burger četverostruke srčane prijemosnice», sastoji se od četiri komada govedine koji teže jedan kilogram, tri kriške sira, četiri kriške slanine, zelene salate i rajčice. Količina kalorija koju sadrži dostatna je za naredna četiri dana života jedne odrasle žene, pa su spomenuta kolica valjda osmišljena kako bi se obnevidjele goste u kratkom roku moglo prevesti do obližnje bolnice.
Na operaciju premosnice.
Ako operacija premosnice ne uspije, unesrećena rodbina uvijek može tužiti dotični restoran, jer tako to ide u Americi. Osim ako restorani ne angažiraju odvjetnika koji će za predjelo gladnim Anerikancima servirati potpisivanje izjave o konzumaciji na vlastitu odgovornost.
Jednako koliko Amerikanci vole biti prvi, Hrvati vole biti veliki. Obistinila se još jednom ona narodna « rugala se sova sjenici», jer ni mi Hrvati nismo daleko od «američkog sna». Naime, hrvatska nacija proglašena je najdebljom u Europi, a Zagreb «prijestolnicom debelih». Izgleda da je mit o vitkim Hrvatima/icama ipak samo mit, jer su kulen, špek i vožnja «motoriziranim kolicima» učinili svoje. Podaci govore kako čak dva milijuna ljudi u Hrvatskoj ima višak kilograma, a dodatno zabrinjava što je taj broj u porastu. U smanjenju sveukupne mase nacije ne pomažu ni reklame za najskuplju vješalicu za robu naziva «Orbitrek», a ni jabučni ocat nešto ne djeluje kako bi trebao. Možda nas deblja stres, možda je krivo siromaštvo zbog čega nacija pretjerano jede ugljikohidrate, a pojedinici bi se zaletili da ih i sama voda deblja.
Ipak, mi u Zadru imamo razloga pokazati figu, jer, ako ništa, makar McDonald's ne stanuje kod nas!


Post je objavljen 16.11.2006. u 19:06 sati.