Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

TRI KALIĆA


TRI KALIĆA





"... Gdje su Hahlici? Rijec je o najzapadnijem dijelu goranske ploce iznad grobnickog polja s nizom vrhova: Obrucem(1376 m), Fratrom(1358 m), Suhim vrhom (1280 m), te Tuninom glavom(1160 m). Ovo podrucje jos zovu "Grobnicke Alpe", a to je i predzidje nacionalnog parka "Risnjak".
Prilaz domu na Hahlicima iz Podkilavca smatra se najtezim malim usponom u Hrvatskoj, jer polaziste je sa nadmorske visine oko 300 metara, a dom se nalazi na 1110 m (uspon preko 800 metara).
Dom je napravljen na malom platou, zaklonjen borovom sumom i kamenom glavicom Dnic. Dom je lijepa zidana visoka prizemnica s potkrovljem.
Zasto ime Hahlic? Hahlicima se nazivaju lokve sto se nalaze 300 metara juzno od doma. U narjecju Grobistine to je zapravo kalic(lokva). Na tom mjestu nalazi se izvor ispod kojeg su pastiri obzidali tri bunara jedan ispod drugog, kako bi se voda preljevala, i tu se uglavnom napajala stoka.
Domu najblizi vrh je stozasta Tunina glava. Od doma do vrha je petnaest minuta hoda. Odavde se vidi Triglav, Nanos, Slovenski Sneznik, Kamniske i Julijske Alpe, a kao na dlanu vidi se Studena, Klana, Skalnica, Krpanj, Platak, Snjeznik, vide se nebesa i naslucuje Pakleno, obronci Mudne Doli i veci dio Kvarnera... " - tako u svom ispisu "Planinar s najduzim stazom boravka u planini" istice urednik knjige Pero Sekulic.

Spomenuti Hahlic a ne spomenuti domara planinskog doma na Hahlicima je nezamislivo. Rijec je o Davoru Šupku, 75-godisnjaku kojeg poznaju mnogobrojne generacije planinara iz raznih planinarskih drustava Primorsko-goranske zupanije, pa i sire iz cijele Lijepe nase. Koristim priliku da pozdravim Davora uz obecanje da cu prvom prigodom doci, s tim da priredi manestru a mogla bi i palenta na nacin kako samo on to spravlja, o caju da i ne govorim. Moj pozdrav Davoru.

Kako je tekst pjesme pracen fotografijom necitak, ponovit cu ga jos jednom:

TRI KALIĆA

Kroz oblake,
kroz borove
zahvaćene vjetrom,
plovi mjesec.
Uzburkani Kalići,
tri suze,
tamne k'o oči tvoje...
Zagledan u daljinu,
razmisljam sjetno!

Borivoj Bukva




HPD "PLATAK" PLANINARI "SENIORI" RIJEKE

Radni sastanci svakog petka u 17,30 sati. Za informacije o izletima obratite se gdja. Milki Bozicevic, tel. 051-437-217. Moguce promjene biti ce izvjesane u oglasnom ormaricu.
Adresa: HPD "PLATAK", Korzo 2a/III, 51000 Rijeka

/Napomena: Izdan je "Zbornik PLANINARA SENIORA 1996.-2005.", Izdavacki centar Sušak, Rijeka, 2006., moze
se naruciti ili kupiti u prostorijama HPD.PLatak, ili kod urednika Zbornika, Pere Sekulica na tel. 051-511-848, cijena je 50 kn./





Post je objavljen 15.11.2006. u 20:44 sati.