Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/unemployed

Marketing

Neka ostane Dobra...


Ljudskoj gluposti nikad kraja. „Dobar“ primjer je gradnja brane HE Lešće na kraju kanjona Donje Dobre. Dotična HE će pokrivati 1 % godišnjih potreba Hrvatske, ali će zato 52 metra visoka brana potopiti kanjonski dio Dobre u dužini od 13 km i pretvoriti ga u akumulacijsko jezero. Čitav riječni ekosustav bit će u potpunosti uništen! Dobra obiluje brojnim vrstama riba, jedno je od posljednjih mrijestilišta ribe mladice u Hrvatskoj, koje bi gradnjom brane bilo uništeno, kanjon skriva i brojne vrste beskralješnjaka. Litice kanjona Dobre stanište su brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Dobra je inače najbolja rijeka za rafting u Hrvatskoj, a zahvaljujući teško pristupačnom kanjonu ostala je čista i sačuvana.
Gradnjom HE Lišće krše se i mnoge do strane Hrvatske u međuvremenu potpisane međunarodne konvencije, a studija utjecaja HE Lešće na okoliš rađena je 80-tih, kada su kriteriji zaštite okoliša bili puno niži. U kršku poroznu podlogu propast će golome količine građevng materijala, da da bi se betonom zatrpale rupe loše izabranog terena za gradnju HE.
To dovodi u pitanje i ekonomsku isplativost ove investicije.
Učinite barem jedan mali korak za Dobru da bi je i dalje gledali ovakvu, a ne da se pretvori u ovo!. Dođite u srijedu 15.11.2006. u 18h na tribinu Zelene akcije, Frankopanska 1. Dovoljno je Dobra da to zaslužuje! :)Posjetite link:

CroriversPost je objavljen 14.11.2006. u 20:06 sati.