Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domacica

Marketing

Generalska posla

«Znate, nigdje se u svijetu generali ne bave politikom, osim kod nas, ali ne postoji drugi način da budemo prisutni u svome narodu. Ja ću se odazvati! - izjavio je general Ante Roso.»

Generali su, čini se, ovih dana u Hrvatskoj najtraženija roba. Kao da se radi o nekakvim adutima u kartaškoj igri, različite političke opcije skupljaju ih kao vrijedne memorabilije i džokere u rukavu. Račan je zaboravio sakupljače kestenja koji su Hrvatsku umalo pretvorili u neku malu bantu državicu u kojoj se vlast ne mijenja demokratskim izborima već vojnim pučem. Sanader je zaboravio svoje izjave o depolitizaciji vojske, generala i Domovinskog rata. Čak i politička opcija stanovitog gospodina koji je optužen za ratne zločine, a kojemu mediji poklanjaju neobjašnjivu pažnju cirkusu oko njegovog odbijanja hrane, čak i ta strana privlači dio vojnih «odličnika sa najvećim brojem čvaraka na ramenu».
Iznenađuje potez Sanadera da k sebi pozove članove i simpatizere HDZ-a iz grupacije tzv. generala jer time otkriva svoje strahove, slabosti i nedostatke. Sanader na kojega smo navikli, taj arogantni i samoživi «ja sam uvijek u pravu čak i kada sam u krivu» ljubitelj veronske opere, nikada ne bi reagirao na Račanove pokušaje privlačenja braniteljske populacije SDP-u. Najave okupljanja Ljube- Nekada Sam Imao Kosu- Rojsa i tzv. članova generalskog zbora u nekakvu opskurnu strančicu HDZ-Franjo Tuđman, može čovjeka samo do srca nasmijati jer politička snaga bivšeg šofera, generalskih tajnica i umišljenih veličina nikome ne predstavlja prijetnju. Čini se da je samo Stipe-Nekada Sam Imao Dvije Obrve- Mesić bio u stanju razumno procijeniti blagodati angažmana generala u politici te, u skladu s time, sve ih lijepo poslati u mirovinu.
Iskreno pogledavši nedavne poteze čelnika dvije najjače stranke, jedino objašnjenje pronalazim u trenutnoj neuračunljivosti ili prevelikom stresu. Zašto inače Račan misli da će Kotromanović na čelu Savjeta za branitelje privući braniteljsku populaciju da masovno glasa za SDP ili zašto inače Sanader poziva grupicu generala (među kojima je i Crnjac koji je nedavnim fizičkim obračunom pokazao stupanj civiliziranosti) da tobože podrže proeuropski smjer politike Dr. Ive ili rasprave o Zakonu o braniteljima? To mi samo govori nekoliko stvari. Izbori su jako blizu i ulozi su jako veliki. Toliko veliki da vođa vladajućih gubi perspektivu i otvoreno pokazuje slabost i nedostatak ozbiljnije strategije i političkog kompasa. Valjda mu neki irski spin doktor ili kolege iz njemačkog CDU-CSU-a nisu još poslali smjernice za kampanju.

Post je objavljen 14.11.2006. u 11:17 sati.