Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aduniverzum

Marketing

Vakumska komora

Vakuumska komora koja se koristi za nanosenje aluminijumskog sloja na teleskopsko ogledalo je preskupa pa smo mi iz astronomskog drustva Univerzum resili da je napravimo. Otpocetka smo mislili da ce to ici jednostavno, barem je tako opisano na internetu ali sada kada smo poceli doslo je do odredjenih komplikacija.
Kao prvo, poceo je problem sa vakuumskom rotacionom pumpom koja treba da napravi predvakuum i jaaaako je skupa. Preko 1000 dolara. Mi smo se snasli i nabavili polovnu za oko desetinu njene vrednosti. Unda nam je problem napravio visokonaponski transformator koji treba da daje oko 5000 volti i to 250 mA. I to smo se snasli.
Sada je najveci problem nabavka specijalnog ulja koje se koristi u glavnoj difuzionoj pumpi koja i stvara tako visok vakuum koji je potreban za uspesnu aluminizaciju a kosta kao svetog Petra kajgana.
Samu difuzionu pumpu smo takodje napravili u kucnoj radinosti koja takodje kosta celo bogatstvo. Neki manji modeli i do 3000 dolara. Napravili smo i samu komoru, za pocetak precnika 300 mm od starog 80 litarskog bojlera. Sada sve to treba sklopiti, nabaviti termoregulator, grejac, termo, sondu, merac visokog vakuuma i napraviti postolje. Tada ocekujemo da sve to proradi i budite sigurni da cemo to objaviti.
AD UNIVERZUM


Post je objavljen 12.11.2006. u 20:09 sati.