Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sviranjegitare

Marketing

Sviranje i vježbanje

S obzirom na temu prethodnog posta . . .

Sviranje nije isto što i vježbanje, mada većina gitarista misli da je to jedno te isto. Uglavnom vlada mišljenje da se usput kroz svirku bude štošta poboljšalo. To je donekle istina, ali iz vlastitog iskustva i primjera drugih znam da ne možete u potpunosti ovladati određenim tehnikama sviranja ukoliko ih zasebno ne vježbate barem u početku.

Mnogi gitaristi niti ne znaju što se podrazumijeva pod tehnikama sviranja - točnije, ne znaju nabrojati ni nekoliko osnovnih, a koriste ih svaki dan. Zbog toga su prilikom sviranja površni i ne razlikuju se puno od prosječnog nedojmljivog gitariste.

Najbolje je svaku tehniku izolirati - izdvojiti za njeno vježbanje barem 15 min. dnevno. Treba vježbati polako i tek kad vam krene onda postepeno ubrzati. To se posebno odnosi na vibrato, hammer-on i pull-off, bending, te slide. Tih pet tehnika ubrajaju se u osnovne tehnike sviranja.

Svakako bi ih trebalo vježbati uz metronom, točno u nekom zadanom tempu, sve dok ih ne budete mogli svirati ravnomjerno i bez suvišnog naprezanja.

Znat ćete da ste u potpunosti savladali neku tehniku sviranja tek kada je budete mogli svirati u istom tempu bez prestanka nekoliko minuta, a da vam se ruka ne ukoči. Za to će vam trebati puno vježbe, tj. duži period (npr. 6 mjeseci) svakodnevnog vježbanja od po sat vremena. U početku nemojte očekivati značajne rezultate, ali bez obzira na eventualni nedostatak rezultata samo nastavite redovito vježbati i sigurno ćete uspjeti.

Kad jednom prijeđete taj donji prag i ozbiljnije izgradite svoju svirku, bit ćete vrlo zadovoljni time što ste postigli, te ćete uz manje muke moći napredovati još i više. Oni koji ne žele više, moći će vrlo lako održavati, tu, već sasvim pristojnu razinu svirke.

Branimir

Post je objavljen 19.11.2006. u 18:16 sati.