Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arancha

Marketing

Rat za duži brak


Ako je suditi po učestalim novinskim člancima o nasilju u obitelji moderna Hrvatica bi po stupanju u brak ili po ulasku u nerigistrirano partnerstvo trebala na dar primiti domaću inačicu uzija ili u najmanju ruku –pancirku. A kako s godinama situacija postaje «kompleksnija» za desetu godišnjicu braka dobro bi došao i jedan tenk! Moderna spavaća soba trebala bi biti opremljena najsuvremenijim sustavom za detekciju metala, a kuhinja uz već postojeće «Shogun» noževe, trebala bi sadržavati metalnu zavjesu -u slučaju dolijetanja pivske boce od strane poludjelog muža čija omiljena nogometna momčad je upravo ispala iz 4. lige. Time bi se donekle odgodila u nas često pre-doslovno shvaćena izjava «Dok nas smrt ne rastavi».
Generalizacija braka ili veze u ovom primjeru može se shvatiti, možda, pre radikalnom, no bacimo šalu na stranu. Podatak koji govori da je u prosjeku između 10 i 50 posto žena iskusilo neki oblik fizičkog nasilja od partnera ni u kom slučaju nije zanemariv.
Nakon krvavog epiloga koji se nedavno dogodio ispred zgrade Službe za hitnu pomoć u Zadru, pozornost hrvatskih naslovnica preselila se u Rovinj gdje policija traga za Đurđicom Đuzel, nevjenčanom suprugom Mustafe Hasetovića za čiji se život liječnici bore u pulskoj bolnici. Đurđičina obitelj sumnja da ju je Hasetović ubio, a tome u prilog govori i pismo upozorenja koje je Hasetović uputio njezinoj rodbini.
O bračnom odnosu koji svako malo poprima karakteristike bojišta govore i prošlogodišnji podaci koji su i više nego alarmantni: svaki mjesec u Hrvatskoj jednu ženu ubije njezin partner, a svako treće ubojstvo posljedica je obiteljskog nasilja. S obzirom da skloništa za žrtve nasilja u Hrvatskoj jedva dosežu dvoznamenkasti broj, a i ta postojeća često opstaju samo zahvaljujući privatnim donacijama, očiti je naputak vladajuće garniture da žene uzmu stvar u vlastite ruke. Samo, jesmo li se za to borile?




Post je objavljen 09.11.2006. u 19:52 sati.