Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sviranjegitare

Marketing

Kako vježbati uz metronom?

Osjećaj za vrijeme, odnosno "timing" (čit. tajming) vrlo je bitan i kod sviranja i kod vježbanja. Oni koji ga nemaju ili oni kod kojih je nestabilan trebaju krenuti od početka, korak po korak, kako bi ga stekli i učvrstili. To je obično mukotrpan proces, ali nagrada je na kraju višestruka. Ako mislite da ćete uspjeti točno i vješto svirati bez da barem neko vrijeme pravilno i pažljivo ne vježbate uz metronom, gadno se varate. Oni koji redovito sviraju s dobrim bubnjarom (s onim koji ima nepogrešiv osjećaj za timing i dobro izrađenu tehniku sviranja), mogu samo djelomično nadoknaditi manjak vježbanja uz metronom. Ako stvarno želite dobro svirati ne preostaje vam ništa drugo...

Za primjer ćemo uzeti vježbu 1 2 3 4 koja je detaljno objašnjena u prethodnom postu.

Vježbanje u četvrtinkama

Uključite metronom i namjestite ga da kucka na 60 BPM-a (BPM=beats per minute=udarci/kucnjevi/dobe po minuti). Taj tempo (brzina kuckanja) je najbolja za početak, a ako treba možete ga namjestiti i sporije, npr. na 50 ili 55 BPM-a. Svirajte vježbu tako da vam svaki pojedini ton počinje točno na kucanj i završava sa sljedećim kucnjem, kada počinje drugi ton... Znači, ton po kucnju (dobi) – to su četvrtinska trajanja.

Vježbanje u osminkama

Dva tona po kucnju – osminska trajanja. Pripazite samo da drugi od ta dva tona bude odsviran točno između dva kucnja – ravnomjerno i precizno vježbanje.

Vježbanje u šesnaestinkama

Četiri tona po kucnju – šesnaestinska trajanja. Također pazite da tonovi između svakog kucnja budu pravilno vremenski raspoređeni.

Postoji još ritmičkih trajanja u kojima treba vježbati, no najprije utvrdite ova.

Tek nakon što savladate četvrtinke, možete ići na osminke itd.

Ako ste frustrirani zbog toga što promašujete pojedine kucnjeve i gubite se pri vježbanju, samo budite uporni i rezultati neće izostati. No ne treba forsirati. Svaki dan probajte malo duže i malo točnije izdržati svirajući uz metronom. Jedan dan ćete ga npr. točno moći pratiti samo deset sekundi, drugi dan probajte izdržati dvadeset sekundi i tako iz dana u dan sve duže i sve točnije... Čim vam krene bolje počnite kuckati i nogom uz metronom za vrijeme vježbanja. S vremenom, kada postanete sigurniji u različitim trajanjima pri ovom tempu, možete tempo malo po malo podizati, ali nikako iznad onog pri kojem ste točni i sigurni.

Sretno!



Branimir


Post je objavljen 21.12.2006. u 00:54 sati.