Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/devildoll

Marketing

Bad Taste (1987.)

Photobucket - Video and Image Hosting

Kada se spominje ime Peter Jackson, obično to bude iz dva razloga: prvi je taj što je nedavno postao svima poznat sa LOTR i King Kongom pa svi govore da ga vole, a drugi je zbog njegovih ranijih, totalno bolesnih filmova koji iza sebe imaju cijelu vojsku fanova.
Baš zbog tog razloga, doslovno me bilo strah pisati o Bad Tasteu. :)

Priča je naravno apsurdna, alieni su odlučili napasti neko selo na Novom Zelandu. Jedini iskreno sposobni za pomoć su The Boys ili točnije Derek, Ozzy, Frank i Barry. Iako, staviti njih četvero u istu rečenicu sa riječi "sposobni" je jednako poremećeno kao i ovaj film.
Prepričavati radnju nema smisla, dečki se bore svim silama da otkriju naume aliena i da ih unište, a i ET-i
im uzvraćaju. Jednako su brutalni u svakom smislu :)
Naravno neke scene su jednostavno nezaboravne (zapravo cijeli film je takav).
Par sočnih primjera:
Derek vidi jednog od vanzemaljaca kako visi niz stijenu, te ga odluči mučiti da prizna svoje tajne naume tako šta mu zabija nekakvo dlijeto u nogu. Nakon nekog vremena dobije poziv da pobjegne jer ga drugi alieni proganjaju i traže, na što on kaže:
"I'm a Derek, and Dereks don't run!"
Nakon jednog brutalnog okršaja sa njima, Derek padne niz stijenu te se sav razmrska. Kad kažem sav, doslovno to i mislim, ovaj niskobudžetni gore je nešto toliko pretjerano da je genijalno.
Usprkos tome što je Derek razmrskan i ptice ga kljucaju, on se ustane samo ima mali problem, a to je da mu je mozak doslovno ispao na drugu stranu glave. No, nikakva poteškoća za njega, pokupi mozak s poda, ugura ga u glavu i zatrpa cijelu stvar nekim šeširom...

Photobucket - Video and Image Hosting

Prejebena mi je scena bila i kad je jedan od aliena ispovraćao punu posudu neke odvratne zelene tekućine koju su svi drugi extra terrestriali morali popiti, a među njima i naš Frank koji na kraju tu tekućinu popije s užitkom... Zbog te scene nisam ručala, a uzmimo u obzir da inače nisam gadljiva.
Još je bolja kad dođe jedan alien sa otvorenim mozgom i njegov kompić mu ga počne jesti sa nekakvom žlicom...LMAO...
Kasnije u filmu dolazi Giles, zbunjeni čovjek sa naočalama koji završi u velikom loncu sa jabukom u ustima kao prvi komad mesa kojeg će alieni probati na Zemlji :)
Humor je na granici dobrog ukusa, vjerojatno ga i prelazi kod mnogih. Kod mene nikako ne, umirala sam od smijeha, smisliti takve prizore i ostvariti ih sa tako malo novaca je stvarno genijalno.
Ima par zanimljivosti vezanih uz film, npr. Jackson uopće nije imao stalak za kameru, da ju drži mirnom, nego ga je sam napravio za kojih 15ak $. U filmu nije glumila ni jedna žena, osim par alienki koje su opet glumile muške aliene. Također i sam Jackson se pojavio u dvije uloge: Derek i Robert.
Dok gledate Bad Taste i znate činjenice o filmu, tj. o tome kako je nastao dođe vam da sami snimite neki film. Ipak, iako sa niskim budžetom i oslonjen sam na sebe Jackson je napravio originalno djelo u kojem je pokazao kakav je redatelj. Zapravo je teško povjerovati da takav čovjek ide snimiti nešto ozbiljno kao što je LOTR ili sl.
Očiti prikaz koliku ulogu igraju pare u svemu tome, ali mislim da bi svima bilo draže da je ostao snimati filmove u garažama i smišljati ovakve boleštine nego eto...Morao je on napravit Heavenly Creatures baš :)
Post je objavljen 05.11.2006. u 01:07 sati.