Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Petrokemija (new entry)

"Evo me doma, bolje volje san odma.."..pjeva TBF, ali ja se nažalost neću dugo zadržavati. Prije par mjeseci (sad već 6-7) sam napravio reality check i zaključio kako sam se uhvatio previše poslova i da ne mogu obaviti sve te radim mnogo toga, ali loše i nepotpuno. A kako od loših i nepotpunih poslova nema koristi, morao sam odbaciti neke gušte, jedan od njih je nažalost bilo i redovito bloganje. Ali, trgovanje nisam odbacio, trgujem redovito (ok, trgovanje dionicama je u pravilu kupi i čekaj, tako sam dočekao i Google i MSFT :)), samo ne stignem sve to prebaciti na papir. Znam da ce neki pomisliti "pih, koja prica, nema covjek 15min dnevno", ali ako zelis pisati kvalitetnije komentare potrebno je 1-2h dnevno (toliko sam prije boravio na blogu, sto pisao, sto doradjivao, sredjivao design, uredjivao slike), a kad se skupi to je dosta vremena. U svakom slucaju, nakon dugog pauziranja napisao sam clanak o jednoj domacoj kompaniji o kojoj sam vec pisao, ali su se mnoge stvari promjenile (nazalost ne nabolje), pa sam odlucio napisati nastavak.

*orig. tekst na www.cartmann.com

Prošlo je pola godine od moje posljednje analize Petrokemijinog poslovanja, a kako se u svijetu investicija situacija mijenja iz dana u dan zaključio sam da je došao trenutak za ažurirani komentar na temu poslovanja kutinske Petrokemije.

Uvod u komentar nek bude par osnovnih informacija o tvrtki Petrokemija d.d.;

"Tvrtka Petrokemija d.d. Tvornica gnojiva osnovano je 1965. godine, premda početak proizvodnje čađe, kao jedne od današnjih djelatnosti, datira od 1926. godine. Sjedište društva je u Kutini, Aleja Vukovar 4. Djelatnosti Petrokemije d.d. su: proizvodnja mineralnih gnojiva, proizvoda od bentonitnih glina, čađe te sekundarne proizvodnje. Godišnje Petrokemija d.d. ostvaruje ukupan prihod oko 1,4 milijarde Kn."

A sad pređimo na bitak ovog komentara, poslovanje i kretanje vrijednosti dionice PTKM u posljednjih par mjeseci.

Krajem kolovoza i početkom rujna smo svjedočili naglom porastu cijene, s 140 kn na skoro 240 kn po dionici,



…da bi krajem listopada nastupila korekcija koja je posljednjih dana u jednom trenutku spustila cijenu ptkm sve do 170 kn po dionici.

Razlog prvotnog porasta cijene je svima poznat, Petrokemija se već duže vrijeme trguje po cijeni značajno nižoj od knjigovodstvene što je po tom kriteriju stavlja u skupinu s podcijenjenim dionicama, a u kombinaciji s najavama iz vlade da će joj otpisati dug te dovršetkom plinovoda koji bi Petrokemiji osigurao potrebne količine plina za rad u zimskim mjesecima se dogodila ta, nazovimo je, eksplozija cijene. Iako po nekima očekivana, po mom mišljenju taj porast nije temeljen na realnim osnovama, jer Petrokemija usprkos nabrojenim pozitivnim pokazateljima nije poslovala pozitivno, dapače, kao što sam već napisao u svom prijašnjem komentaru, Petrokemija umjesto da smanjuje dugove, ona ih povećava.

Upravo je to, po mom mišljenju, glavni razlog korekcije koja traje već desetak dana, a kulminirala je izlaskom Petrokemijinog financijskog izvješća za 3. kvartal 2006. godine u kojem je prikazala gubitak od 62,266 milijuna kuna, što kumulativno za 2006. godinu iznosi 85,278 milijuna kuna gubitka.

Ili, da se nadovežem na tablicu iz posljednjeg komentara;

- u trećem kvartalu 2004. Petrokemija je ostvarila gubitak u iznosu od 13,603 milijuna kuna.

- u trećem kvartalu 2005. Petrokemija je ostvarila dobit u iznosu od 1,874 milijuna kuna.

- trećem kvartalu 2006. Petrokemija je ostvarila gubitak u iznosu od 62,266 milijuna kuna.


Pokazatelji za 3. kvartal 2006. (*autor “Stari Medo” s mojnovac foruma):

Tržišna cijena dionice: 189.90 kuna
Knjigovodstvena vrijednost (BVPS): 279.47 Kn po dionici
P/B: 67.95%
EPS: -25.19 (3q2005 0.76)
P/E: -7.54
P/S: 1.17
ROE: -9.01%
ROA: -4.06%
ROR: -15.58%
CR: 0.98
EV/S: 3.27
FCF: -17136
Debt/T.Assets: 54.91%
Debt/MC: 179.18%

Zalihe: +49.66 mil. kuna

Kad tim izuzetno negativnim pokazateljima pridodamo izjavu uprave INE da će povisiti cijenu plina Petrokemiji na 1kn po m3, te izvješće predsjednika uprave Petrokemije Borisa Mesarića kako ove godine očekuje gubitak od 150 milijuna kuna te neizvjesnu budućnost kompanije, odnosno mogući stečaj sljedeće godine možemo se čak začuditi kako cijena nije pala još niže od trenutnih 190kn. Po njegovim riječima čak ni s povećanjem cijene gnjojiva za 15% dug ne bi bio manji od 150 milijuna kuna. Petrokemija je krajem ožujka ove godine povećala cijene za cca. 12%, što joj usprokos povoljnoj cijeni plina nije pomoglo da smanji gubitke od prošle godine, dapače, značajno su veći. Isto tako treba napomenuti da Petrokemija velik dio svojih proizvoda izvozi na tržišta Italije, Slovenije, Njemačke, B i H, Španjolske, Kine, SAD-a i drugih zemalja, gdje bi povećanje cijene vjerojatno izazvalo pad potražnje.

Treba spomenuti i da je vlada prihvatila dugo najavljivani i očekivani “otpis”, odnosno zamjenu duga koji je Petrokemija imala prema vladi za udio u vlasništvu, tako da se Petrokemija po cijeni od 270kn za dionicu oslobodila duga od 240 milijuna kuna koji je pritišće već duže vrijeme, makar joj ta činjenica nije značajnije pomogla prilikom korekcije, istina, ta vijest je dugo očekivana pa je većim dijelom već bila ugrađena u cijenu. Iako je bilo očekivano, odnosno u skladu s nacrtom koji je vlada poslala agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZNT), a AZNT prihvatio u kojem je navedeno da će država tim postupkom dug zamijeniti po nominalnoj vrijednosti dionice od 400kn, u posljednji trenutak je došlo do promjene i nominalna vrijednost dionice smanjena s 400kn na 270kn, pa će vlada dug od 234.737.176,22 kuna zamjeniti za 869.396 redovnih dionica.


Zaključak

Po mom mišljenju Petrokemija se nalazi na prekretnici, iako je tržišna cijena dionice još uvijek ispod knjigovodstvene vrijednosti, sve vijesti koje su posljednje vrijeme stigle iz Petrokemije joj ne idu u korist, od očajnog poslovanaj u 3. kvartalu ove godine, preko najavljenog poskupljenja plina pa do izjave predsjednika uprave kako očekuje iznimno veliki gubitak ove godine te strahuje za opstanak Petrokemije u sljedećoj godini. Neki će reći da plin još nije poskupio i da se ne treba istrčavati s zaključcima, istina, nije poskupio, ali po mom mišljenju - hoće, jer INU dočekuje IPO krajem ove godine, a u prospektu joj sigurno ne bi lijepo izgledao podatak da Petrokemiji plin prodaje po cijeni manjoj od nabavne s upitnom naplatom potraživanja. U skladu s svim nabrojanim osobno se ne bih upustio u kupovinu dionica PTKM, ali, za kockare i one koji imaju višak novca koji mogu izgubiti bez posljedica možda i nije tako loš izbor, jer ako se desi čudo i situacija preokrene u korist Petrokemije cijena dionice bi opet mogla jurnuti, i to ovaj put preko knjigovodstvene vrijednosti.

EDIT: nekoliko puta sam pročitao komentare poput "ovo ljeto sam planirao kupiti PTKM, ali sam pročitao tvoj komentar i odustao, sad mi je žao" ili "prije 10 dana sam planirao kupiti PTKM jer su svi govorili da je to siguran ulog, ali sam pročitao tvoj komentar i odustao, hvala ti, kupio bi po 220kn, a sad je 180kn". I jedan i drugi komentar me podjednako zasmetaju, time ne želim reći da ih ne bi smjeli pisati, već da bi trebali drukcije, dublje, gledati u moje tekstove. Ja ne pisem tekst s ciljem da netko na temelju njega donese binarnu odluku kupiti ili ne, dapače, ne pišem ni o cijeni dionice ni potencijalom kretanju iste, već o kompaniji, na temelju informacija koje su dostupne svima nama.

Iako neki pokusavaju reci da sam pristran, mislim da nisam (tj. trudim se ne biti), pa tako i u ovom komentaru navodim samo činjenice, a ako činjenice kažu da je gubitak 85 milijuna kuna, ne bih postupio dobro ako bi zaobišao tu informaciju, ali isto tako navodim i da je trz. cijena ispod knjigovodstvene te stanje zaliha, čak ih boldam, sto ne bih uradio da kao što neki govore namjerno želim PTKM prikazati lošim ulaganjem. Ne, ulaganje vašeg novca ovisi isključivo o vama, ja mogu pisati samo o poslovanju kompanije na temelju dostupnih informacija.

Post je objavljen 04.11.2006. u 23:05 sati.