Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Mesić izbačen iz takta

Zoran Pusić u Feralu piše da Dragiša Čančarević nije kriv za ono na što je osuđen na 10 godina zatvora koje je predsjednik Stjepan Mesić pomilovanjem smanjio na 9. Pomilovanje je čin milosti i nema veze sa ocjenom pravnih činjenica i većinom se udjeljuje za dobro vladanje, loše zdravstveno stanje, teške obiteljske prilike... No, Stjepan Mesić ne želi objasniti po kojoj je osnovi smanjio kaznu Čančareviću, pa se izdire na novinare:

"Očito postoji želja da Srbi ne mogu biti pomilovani. Oni koji tako misle neka pokrenu to pitanje preko onih institucija koje imaju inicijativu za zakonsku regulativu, da se kaže da Srbe ne možemo pomilovati, bez obzira na okolnosti nakon što su osuđeni za bilo koji zločin. To će u Europi biti pozdravljeno pljeskom. Srbe treba isključiti iz pomilovanja, slažete li se s tim?" - obratio se novinarki Mesić, na što je ona rekla da to nije odgovor na njeno pitanje.

Index.hr, 03. studeni 2006.


Vesna Škare Ožbolt mjerodavno demantira predsjednika da postoji kritika rada njegove Komisije za pomilovanja samo kad su Srbi u pitanju.

Bivša ministrica pravosuđa kazala nam je i kako se po pitanju pomilovanja sukobila s predsjednikom Mesićem u proljeće prošle godine, kada je pomilovao Stjepana Grandića i Nikolu Dragušina, osuđenim zbog ratnog zločina.

Grandić je optužen da je kao zapovjednik perušićke vojarne 1991. zatočio civile u vojarni, te organizirao i proveo likvidaciju dvadesetak civila, uglavnom srpske nacionalnosti, na Lipovoj glavici. Nikola Dragušin bio je pripadnik 18. korpusa vojske tzv. Srpske krajine, osuđen je 1996. na 20 godina zatvora zbog mučenja hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika hrvatskih obrambenih snaga u logoru Bučje.

"I tada sam bila protiv toga da se pomiluju osuđenici zbog društveno opasnih djela te ratnog zločina. Mesić mi je tada odgovorio da je on predsjednik i da on odlučuje" - rekla je Škare Ožbolt dodajući kako je upitno samo da li se igdje u svijetu pomiluju ratni zločinci.

isto


Podsjećam da sam na ovom blogu kritički pisao o predsjednikovoj odluci da pomiliju Niku Baruna.

Koncem prošle godine Mesićeva komisija pomilovala je Niku Baruna, bivšeg načelika policije u Umagu koji je bio osuđen kao naručitelj ubojstva poznatog umaškog ugostitelja Srbislava Petrova, ubijenog 02. rujna 1991.
...
Koncem devedesetih, dok je boravio na slobodi, Barun je često viđan u Zagrebu na Savskoj cesti gdje je u UP-u posjećivao Tomislava Karamarka, tadašnjeg pomoćnika ministra za kadrove u MUP-u i donosio mu izviješća o neprijateljskim djelatnostima pojedinih Istrijana (uglavnom po nacionalnosti Srba, ali i nepoćudnih Hrvata).

Niko Barun se tada družio i sa Zvonimirom Trusićem, kod koga su u lokal na zagrebačkom Remetincu znali zalaziti Tomislav Karamarko i Vladimir Faber (i današnji predsjednik Stjepan Mesić zalazio je u birtiju na Blatu nakn. nap.) .

45 lines, 15.06.2005.


Možda upravo iz ovog teksta insipracija novinarki Hrvatskog radija za pitanje predsjedniku:

Novinarka spornim smatra Vladimira Fabera, koji je u Komisiji za pomilovanja, a kojega smatra netransparentnim.

"Uzmite Narodne novine i vidite tko je izabran, pa neću vam ja sve govoriti" - rekao je Mesić ljutito dodajući: "Pa što, što je onda odgovor na vaše pitanje? Srbe isključiti. Čim jedan Srbin bude pomilovan afere se povlače zato što vaši urednici to žele".

Index.hr, 03. studenoga 2006.


I sad si zamislite situaciju da Glavašev slučaj jednog dana dođe na stol Komisiji za pomilovanja u kojoj kao zamjenik predsjednice sjedi Vladimir Faber! Eh, da, tada će potpis na smanjenje kazne staviti El Presidente Banditos.

Svi spašeni komentari:

-Niko Barun je danas «de facto» kako se to nekad zvalo dousnik Tomice Karamarka i vjerovatno mu je zato Mesic i potpisao pomilovanje ! A to je samo jos jedan «briljantni» Karamarkov potez, jer taj nije problematican samo po tome sto je narucio ubojstvo, nego je i po svemu ostalom vrlo upitan, a o moralu da ne pricamo !
A Mesicev odgovor novinarki tesko da se moze uopce komentirati, samo steta sto nije dulje trajalo, mozda bi joj jos i samar zalijepio.
A dobar mu je stos kada novinarku upucuje da pokrene pitanje preko onih institucija koje imaju inicijativu za zakonsku regulativu, a on kaze da ce traziti Bajica da izmjeni kvalifikacije kaznenih djela «pljacke» prilikom kupovanja oruzja, jer dok su jedni krvarili u ratu, drugi se se krvavo bogatili na racun naroda koji je odvajao od usta itd. itd. (vidi se da je napredovao u demagogiji !) i da kvalificira ta djela kao ratni zlocin ! Nema sto, jos je samo zaboravio ponovo napomenuti da je on diplomirani pravnik ! (Noname 04.11.2006. 01:25)

-dobar blog.........navrati i komentiraj........ (sk8linkin 04.11.2006. 09:34)

-kakve veze dali je Mesić pomilovao Srba ili Hrvata?! sve su to ljudka bića! To samo novinaru produciraju nepotrebne afere... Novinarstvo kao profesija je nažalost danas izgubila dignitet... (PodRoom 04.11.2006. 10:57)


Post je objavljen 04.11.2006. u 01:05 sati.