Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pecista

Marketing

PRICA O ZIVI - NEKROPOLA VARNA I JOS PO NESTO

Znaci jedini poznati tragovi upotrebe zlata u vreme neolita (5000-3500 g.p.n.e.) nalaze se u Bugarskoj na obalama Crnog mora u Varni. Tamo je pronadjena nekropola u kojoj je konstatovano preko 2000 predmeta, ukupne tezine oko 6 kg, redjenih od cistog 23,5 karatnog zlata. Medjutim kakave veze Vinca ima sa Varnom. Naime nekropola u Varni hronoloski pripada vremenu poslednje faze bitisanja vincanske kulture (Vinca D a po drugoj hronologiji Vinca Plocnik II ali sve u svemu vreme oko 3500 g.p.n.e.). U ovoj nekropoli pronadjen je crni keramicki sud koji ima u sebi potpunu vincasku formu pravljenja posuda sa zlatnim ornamentom. Postoje dva misljenja o tome kako je ovaj zlatni ornament nastao.



Po prvom M.Gimbutas smatra da se zlatni prah nanosio na glacanu povrsinu posude i da se redukcionim pecenjem pekle u pecima, ipak zagovornik sam drugog misljenja A.Durmana koji navodi da se najpre pravio tecni amlagam od zlata i zive, koji se kao takav nanosio na suvu posudu. Potom bi se posuda pekla na temperaturi od 360 stepeni, gde bi ziva isparavala, a zlato prjanjalo u povrsinu. Naravno pri tom procesu crna boja posude ne bi se menjala.

Da ne bude zabune podatak koji sam sprovodeci istrazivanje oko cinabarita pronasao zaopanjio me je. U to vreme o kojem pisem na teritoriji Balkana mogli su se povrsinski naci grumeni zlata teski i po nekoliko kilograma. Podatak koji sam dobio od bugarskih geologa me je frapirao. U ovo vreme u Bugarskoj, pretpostavlja se da su mogli da se nadju dosta cesto grumeni zlata izmedju 30 i 40 kilograma.

Dalja upotreba zive u covecanstvu belezi se kod starih Grka. Vitruvije govori o tome kako se ziva koristila u procesu pozlate srebra i bakra. Na zalost nema nekih zanimljivih podataka o koriscenju zive u tom vremenu, pa i kasnije i u samom Rimu. Uobicajno je da se cinabarit eksploatise najvise zbog cinobera koji se dosta koristi u kozmetici, ali o nekoj velikoj upotrebi zive nema podataka.

Ipak nesto zanimljvija je situacija je preko okeana tamo....


Post je objavljen 03.11.2006. u 20:54 sati.