Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starwars

Marketing

The Illustrated Star Wars Universe


Nakon poduže ljetnje stanke odlučio sam napisati nešto o jednom klasiku kojeg sam kupio prije nekog vremena. Radi se o Illustrated Star Wars Universe iz 1995. Tko voli concept art, a posebno SW concept art sigurno će željeti uvrstiti ovaj naslov u svoju kolekciju. Glavni razlog svakako predstavljaju predivni radovi Ralpha McQuarriea nastali u razdoblju od 1976. - 1990., dakle bez računalnih pomagala, isključivo u olovci, tušu i gvaš tehnici. Odlična zamisao bila je da se ova knjiga predstavi kao da dolazi iz samog SW svemira, dakle ne radi se o nekakvom "behind the scenes" prikazu, što bi bilo tipično za knjige iz "The Art of..." serije.

Poglavlja knjige nose nazive planeta: Hoth, Tatooine, Bespine, Courscant, itd. Svako poglavlje je prikaz određenog mjesta SW svemira iz perspektive jednog izmišljenog lika, poput istraživača, ili pobunjeničkog špijuna, primjerice. Poglavlje o Coruscantu, npr. napisano je tako da daje dojam imperijalne propagande. Za ovaj tekst odgovoran je poznati SW pisac Kevin J. Anderson, koji je novelizirao scenarije filmova originalne trilogije. Ovaj autor također je sudjelovao u stvaranju prequela Dune serije s Brianom Herbertom (Frankovim sinom).

Obzirom sam kupio ovu knjigu uglavnom zbog McQuarrievih radova, nije me pogodilo to što je Andersonova pisanija jednako neinventivna i površna kao i u, bar prema mom mišljenju, Dune prequel seriji. Pored toga, ima i neprimjerene bizarnosti, poput priče o praksi transplantacije mozga kod svećeničkog reda B'omarr (prijašnji vlasnici Jabbine palače), koja je postala dio Expanded Universe-a (EU). Šteta, no ideja da se knjiga prikaže kao putopis mi se jako sviđa bez obzira na manjkavu realizaciju na pojedinim mjestima. Inače, knjiga je izdana 1995., dok concept art u njoj datira još od ranije, pa je interesantno vidjeti u kako su bile osmišljene lokacije koje će se pojaviti tek u prequel trilogiji, poput površine Alderaana i Coruscanta.

Slijedi selekcija slika, koje ste već zasigurno vidjeli, jer su klasici, no koje svaki put iznova plijene svojim raskošem:





Post je objavljen 03.11.2006. u 11:00 sati.