Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Dan prvi

Zapravo danas je prvi dan nakon što smo uspješno doveli izgradnju obiteljske kuće u nekakvu rohbau fazu. Kako to izgleda vidjeti će te za koji dan ako se sjetim ponijeti aparat na gradilište. Iskreno u početku je aparat bio skoro svaki dan sa nama, no kasnije je zapravo sama izgradnja bila mnogo bitnija nego slikanje gradilišta.

Ono po ćemu ovaj blog može biti interesantan je zbog toga što nam nitko nije gradio kuću već smo sve obavili sami (iskreno jedino smo platili izradu armature za serklaž između prizemlja i prvog kata, te ravnanje tri ploče i krova), pa imamo neka iskustva koja neki drugi nemaju.

E i možda jer ćemo ugraditi malo noviji oblik grijanja u kuću, Therma-Ray ploče koje se recimo dominantno ugrađuju u strop i posebne su po tome što se prijenos energije ne dešava primarno grijanjem zraka već se elektromagnetskim valovima energija prenosi sa grijača na okolni prostor. Istina činjenica da ćemo ugraditi to grijanje ne daje nekakvu korisnu informaciju o njima, no ako vam kažem da smo negdje sredinom drugog mjeseca ove godine ugradili te ploče u jednu spavaću sobu, te svakodnevno pratili podatke sa pet termometara i jednog novo instaliranog brojila struje, te dobili mjesec dana zanimljivih podataka, već dobijate sliku da ima tu nećega. A i sutra počinjemo sa novim praćenjem potrošnje ovaj put na samom početku grijanja. Inaće ovu testnu instalaciju smo napravili kako se ne bi zeznuli sa velikom investicijom, a na internetu nema nikakvih takvih podataka o tome. Za početak ću samo reći da je prošao test dovoljno uspješno da će ta tehnika grijati tri etaže sa cca 300 m2 a i vjerojatno ćemo staviti i u nestambeni tavanski prostor.

Da ne pretjeram sa grijanjem jer je ono ipak samo bonus u cijeloj priči, kako je sve počelo i tko je za što kriv. Trenutno živim u jednom trosobnom stanu (plus dnevni) neki to zovu i četverosobni sa djevojkom, bratom i njegovom djevojkom, te roditeljima i mislim da će te se složiti da cca 77 kvadrata je premalo za nas. Uglavnom stara je imala viška vremena i po Puli redovito obilazila dostupne terene, koji su trebali zadovoljiti neke kriterije i blizina Šijane bi bila definitivno veliki plus takvom terenu. Negdje prije tri godine je uspješno nabasala na teren koji je ispunio nekoliko kriterija i samo ću reći da točno pored terena na slici izvoda iz katastra piše 'bergo sijana'.

Iskreno nismo odmah bili sigurni da se radilo o ispravnoj investiciji pošto je konstano visilo pitanje prilaznog puta. Zapravo prvo smo čekali da se jedna velika parcela podjeli na tri manje, gdje smo mogli birati koju ćemo uzeti. Odlučili smo se za najvišu i najbližu prilazu, što će se kasnije pokazati kao pun pogodak iliti imali smo puno sreće. Nekih godinu dana je trebalo da se proknjiži parceliranje i krenuli smo u potragu za planom puta. Za to se inaće ide u županijski ured za prostorno uređenje i onda se čeka koliko treba. Nakon mjesec i pol dana dobili smo nešto što smo već imali i na bijesan komentar referentu kako to nismo tražili uspjeli smo dobiti neovjerenu fotokopiju nečeg što je značilo da možemo početi sa radom. Dobili smo izvod iz lokacijske dozvole za prilaznu prometnicu, slijepe ceste. Da dobijete potpuniju sliku glavna prometnica je udaljena 50 metara, no prilaz je nešto bez čega se možete slikati da će te dobiti ikakvu dozvolui i to ne bilo kakav prilaz. On mora biti barem 5 metara širok. Ako kupujete neko potencijalno građevinsko zemljište koje nema prilaz širok pet metara kupujete oranicu na kojoj nikakada legano nećete ništa sagraditi.

Kada smo dobili toliko čekanu potvrdu pronašli smo arhitekticu i odmah nas je dočekao hladan tuš. Uzeli smo kartu Pule i pogledali koliko je udaljena parcela od mora te iznenađenje. Udaljeni smo 950 metara od najsjevernije točke kaljuže zvane pulski zaljev, a baš su se sjetili zabraniti gradnju unutar zone od 1000 metara do mora, te čekanje pojašnjenja zakona. Ono je došlo za mjesec i po, te nema problema, jer se nalazimo usred grada, ajde skoro.

I možemo početi sa projektiranjem. Rezultat možete vidjeti na slikama, a dolazak do njega je bio trnovit.

Južna stranaSjeverna stranaIstočna stranaJužna strana


I da ne iznevjerim Therma-Ray ploče.

Trenutak testne ugradnje



Post je objavljen 02.11.2006. u 22:04 sati.