Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ajglupsi

Marketing

Stop centralizaciji !!!!!

'' ...METROPOLA , METROPOLA DIJELI NAS POPOLA....'' piva Centrifuga , he, dalo bi se pričat o tome zato i hoću.


Po meni jedna od najvažnijih tema te jedan od najvećih problema Republike Hrvatske. Hrvatska je zemlja sa jednim ekstremnim centralističkim uređenjem. Da , nažalost to je tužna istina, o tome i same brojke govore.
Evo možemo uzest za primjer samo našu ekonomiju.

Hrvatska je centralizirana država. Lokalni rashodi konsolidiranog proračuna opće države manji su od 5 % BDP-a. Jedinice se prije svega financiraju porezima (60 % ukupnih prihoda) te neporeznim prihodima i dotacijama. Kako ne mogu kontrolirati porezne osnovice i stope oslanjaju se na neporezne prihode, odnosno na komunalne naknade i doprinose. Građani koji poštuju državu plaćaju visoke naknade i doprinose, a oni drugi ilegalno se služe javnim uslugama.

Kad je riječ o porezima jedinice se oslanjaju na dijeljenje prihoda od poreza na dohodak plus prirez te prihoda od poreza na dobit i promet nekretnina. No, porezi koji se dijele nisu značajan izvor prihoda već su to PDV i trošarine (50 % ukupnih poreznih prihoda) koji se ne dijele i u potpunosti pripadaju središnjoj državi. Udjeli poreza se često mijenjaju, nema pravih kriterija za dotacije ni pokazatelja fiskalnog kapaciteta koji je preduvjet decentralizacije. Iako su vidljivi i pozitivni pomaci, pobrojani problemi stvaraju popriličnu zbrku.

Da se previše ne zamaram ekonomijom, najjednostavnije je objasniti da od 10 kuna kojeg damo za porez od tih 10 kuna šta damo državi samo će se jedna kuna vratit natrag u naš grad, u Split.

Neki će ljudi reći, svaka mala država je centralizirana , možemo kao primjer uzeti neke naše sjeverne susjede ili još bliže našu ''braću s istoka'', ali zar Hrvatska treba biti takva, i na kakve grane spadamo ako se uspoređujemo s njima.burninmad

Zato recimo sad svi skupa , SVI ZA NEOVISNU DALMACIJU!!!!!

hehe, ne ozbiljno ovo je vrlo ozbiljan problem naše zemlje o kojemu ću još pričat.hrvatska

Post je objavljen 01.11.2006. u 19:08 sati.