Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iviupragu

Marketing

milicija trenira strogoću

Dragani su dosle cimerice: Magdalena iz Poljske i Maja iz Slovacke. A stigla je i Marinela iz Crne Gore koja ne zna beknut ceski. Super su cure.
Jučer smo Marinela i ja otisle do policie pro cizince (policije za strance) prijaviti kratkodoby pobyt (privremeno boraviste). Tam smo upoznale amerikanca Roberta koji vec 5 godina zivi u Pragu i strasno dobro prica ceski. Cekali smo prvo u redu za automat na kojem si uzmes onaj glupi papiric s brojem, da bi onda cekali po brojevima u redu ispred te prostorije. Inace, na toj policiji za strance su sve obavijesti na ceskom jeziku i svi pricaju samo ceski jer ne zele pricat engleski i bas ih briga. Ak ne znas ceski, ponasaju se prema tebi kao prema gradjanu 3 reda.Totalni kaos. Nakon sto smo cekale tamo od 8 ujutro do pol 2, meni je teta na salteru (koja mi se pristojno nasmjesila tek nakon sto mi je vidjela putovnicu „ooo, vi jste chorvatka!“) ljubazno rekla da se nemoram prijavljivat je mi viza ne treba i da ako zelim ostat duze mogu, samo trebam skoknut preko granice, cak netrebam ic ni doma, dovoljno je da odem do slovacke, i da se slobodno mogu vratit. Pozdrav, pusa, bok… A bila sam i s Marinelom unutra jer ne zna ceski. A ima i yu pasos pa se ta ista teta koja je prema meni bila ljubazna i ok, pretvorila u vjesticu koja je cijelu proceduru zavrsila rijecima: morate napustiti Cesku do 29. 12. u ponoc!!!! Robert je vjerojatno dobio bombonjeru pri izlasku.

Popodne smo isli vadit jos iskaznica a navecer do te diskoteke. S kolejenkom (iskaznica za kolej) Hvezde i Vetrnika je ulaz besplatan pa smo se samo zaletile vidjet kaj ima. I, gle cuda! Ti cesi sve prevode na ceski. Shout, shout, let it all out, these are the things i can do without (neznam kak se zove stvar) na ceskom. Otisle smo nakon 20 minuta al veceras idemo za ozbac. Prestrasno… mozda veceras puste Ma bedra nelzu (my hips don’t lie)…

Jutros smo pisali taj test a meni su genijalci rekli da bi trebala platit 180 eura taj ceski pro cizince jer sam ceepusova stazistka preko etnologije a ne slavistike pa ce mi sad mama faxirat kopiju indexa da vide da studiram i bohemistiku. S tim cesima samo problemi. (i iskaznice)

Pocela sam dobro pricat, svi me nesto hvale a ja se pravim da mi je neugodno. Bit ce da je moj lektor bio u pravu kad je rekao da cu propricat savrseni ceski u roku tjedan dana jer toliko volim brbljati da sam u stanju naucit i potpuno strani jezik samo da mogu pricat.

A sad, pogadjate, idem vadit jos iskaznica. Ne stanu mi vise u novcanik.



Post je objavljen 31.10.2006. u 21:47 sati.