Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Još o Mesiću i Smokvini

Ustrajan je u tome da je riječ o ratnom zločinu jer tko je "u tim vremenima rata pljačkao Hrvatsku, taj je ratni zločinac i taj zločin ne zastarijeva" i svi koji su mogli doći do novca morali bi napraviti bilancu, kaže Mesić. Smatra da je to put kojim bi se vidjelo kako su "neki bokci postali milijunaši".
Razgovarao sam s predsjednikom Švicarske Konfederacije, a isto tako i s Austrijancima, i svi su rekli: ako vi pokrenete postupak, naše banke mogu dati na uvid račune. Prema tome, očito je da neke institucije blokiraju postupak istaknuo je Mesić i rekao da očekuje da se sada pokrenu svi postupci, a ako ne bude tako, "prozvat će javno one koji ne pokreću postupke jer je riječ o pljački stoljeća. Onaj tko je otvorio račun u inozemstvu i tko je trošio mora odgovarati, jer samim tim što se nisu otvarali računi u Hrvatskoj, znači da netko nije imao povjerenja u Hrvatsku".
Među institucijama koje su dužne pokrenuti postupak Mesić vidi policiju, Državno odvjetništvo, Ministarstvo financija, HNB...

Jasmina Popović, Večernji list, 31. 10. 2006.


Sve do istupa Hrvoja Petrača protiv Vladimira Zagorca, Predsjednik Stjepan Mesić je šutio o onome što je znao o tajnim računima. Sada, ne samo da se nezakonito upleo u istragu o računima, ali i sudski proces Hrvoju Petraču, što mu ne zmajeraju sudac Ivan Turudić i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, već se prijeti ostalnim državnim isntitucijama što ne pokreću postupak u slučaju ratnog zločina, kako je on okarekterizirao pljačku iseljeničkog i novca od prodaje državnih stanova.

Radovan Smokvina se u jučerašnjem mailu 45 linesu u 9 točaka obrušio na Hrvoja Šarinića, kojeg je tužio u Austriji za pronevjeru novca iz Villacha: Šarinić gubi pamćenje. Reagirajući na Predsjednikov razgovor na Hrvatskom radiju kojeg prenosi Večernjak, gospodin Smokvina nam je poslao više dopisa iz kojih je vidljivo da Stjepana Mesića nije zanimala sudbina opljačkanog novca sve dok se s tom pričom nije pojavio Hrvoje Petrač.
Zadnja Smokvinina požurnica Mesiću zbila se nekoliko dana prije Petračeva izručenja Hrvatskoj, ali iseljenik koji se sam bori za istinu o iseljeničkom novcu, na nju još nije dobio odgovor.

Predsjedniku Republike 23. rujna 2004.
Stipi Mesiću
Pantovčak 241
10 000 Zagreb


Poštovani gospodine predsjedniče

Prošlo je više od 10 mjeseci otkako sam Vam osobno predao dokumente „Novac Iseljenika“vezane na bankovna konta u Villachu . Među dokumentima se nalaze i izvodi iz banke iz kojih je vidljivo na čija konta je isplaćivan novac po nalogu gospodina Šarinića.
U prošloj predizbornoj kampanji obećali ste biračima da ćete vratiti novac koji je pokraden
Hrvatskoj te ste time preuzeli obavezu koju trebate ispuniti.
Iz priloženih dokumenata je uočljivo da je to djelomično ostvarljivo, jer kako je poznato, Vi ste dobili čvrsta obećanja, još krajem 2000.godine, od tadašnjeg ministra VP Švicarske gospodina Josepha Deissa (danas predsjednik Švicarske), da je Švicarska spremna surađivati i predati Hrvatskoj sve relevantne informacije o bankovnim računima u švicarskim bankama i prema potrebi čak i zamrznuti konta (vidi priložen članak iz Malih društvenih obavjesti).

Prilažem Vam samo nekoliko bankovnih naloga iz kojih se vide brojevi konta i naslov na koji su poslani novci. (UBS Konto 9981-582365 Dragica; 9981-410526 Dragica; Konto od Teax komerz AG u Zürichu, Konto XTC. 9981-410 526 Sparkasse Klagenfurt Dragica…).Zar ne bi bilo korisno i moralno doznati tko je «Dragica».

Ako već do danas nije ništa poduzeto sa strane rukovodstva Hrvatske da se razotkrije bezskrupulozna otimačina iseljiničkog novca, već naprotiv, «državotvorno pravosuđe» to i spriječava odnosno štiti počinitelje, onda bi to bila vaša moralna obaveza da barem pokušate otkriti sudionike tog posla i time spriječite kritike na Vaš rad vaših budućih konkurenata u predizbornoj kampanji na skorašnjim novim predsjedničkim izborima. Iz navedenog računa u Villachu je djelomično plaćen i «Challenger» kojim i danas leti rukovodstvo Hrvatske, a da se ne pita tko je platio zrakoplov.

Uz poštovanje i želju da pobjedite na izborima

Radovan Smokvina
Im steig 7
CH-5432 Neuenhof


Neuenhof, 28. svibnja 2006.
Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću

Naš znak: UKOK-28 od 28.5.2006.

Prilažem dopise od 27 svibnja 2005. kao i požurnice od 28. 10. 2005. ; 31 12. 2005.; 2.2.2006. i 16.3.2006. na koje nisam primio povratnu informaciju.
Da li ste primili predmetne dopise? Ako slučajno niste, nemojte oklijevati, a da me ne kontaktirate, jer ću Vam rado biti na punoj usluzi.

S poštovanjem

Radovan Smokvina



18.kolovoza 2006.

Poštovani gospodine predsjedniče

Prilažem Vam dopis od 27 svibnja 2005. i više požurnica na koje nisam čak ni dobio odgovor a da su zaprimljeni u Vašem uredu.

Uvjeren sam da niste promijenili adresu i da ste još uvijek predsjednik građanin.

Radovan Smokvina



Je li predsjednik Stjepan Mesić zainteresiran da su u sklopu istrage o tajnim računima ispitaju veze Hrvoja Šarinića i generala Ivana Čermaka iz vremana u kojem je Šarinić potpisivao naloge s računa u Villachu, a Čermak je bio glavni logističar HV-a. Danas Šarinić radi kod Čermaka u Tifonu kao savjetnik.
Osobno mislim da predsjednik za to nije zainteresiran jer je u dobrim odnosima s Čermakom, a general-naftaš je i prijatelj zajedničkog prijatelja Ive Pukanića.


Post je objavljen 31.10.2006. u 14:08 sati.