Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/exyu

Marketing

PoLet

Polet je bio tjedni časopis koji se u Jugoslaviji pojavljuje polovicom 70-ih,i bio je namjenjen isključivo mladima...moglo se reći da je polet bio "glasilo saveza socijalističke omladine".
On je bio jedan od ključnih elemenata u novom valu...pratio je sve događaje na jugoslavenskoj rock sceni koja je u to vrijeme bila u usponu,a osim toga,u to vrijeme sve popularnija bila je i fotografija,u njemu su mladi,ludi i originalni fotografi (Vesović,Posvec i drugi) doživjeli svoj uspon...

Vjerojatno najpoznatiji broj Poleta bio je onaj 1977. kada su se prvi puta na njegovoj naslovnici pojavili rockeri...svi dobro pamte tri riječi s naslovnice istog,"nešto se događa" koje praktički najavljuju daljnja događanja,odnosno rockerski bum na jugoslavenskoj sceni.
Polet je takoreći i zbližio bendove na ex-yu sceni.Bio je nešto potpuno novo,neočekivano.
Novi kvadrat ,strip koji je u to vrijeme bio veoma popularan među mladima,ima u njemu svoje prve objavljene radove.Naime,u Poletu je postojala manja grupa (oko 8) strip crtača,pod vodstvom Mirka Ilića.

Pod snažnim medijskim burama koje je proizveo Polet (ponekad je imao tiražu i do osamdeset tisuća primjeraka po broju, što je mnogo), kreću i druge omladinske novine, šireći razinu mišljenja i govora u mnoge zatvorene i zapečačene prosotre. Tako se u Ljubljani izdiže Mladina sa temama oko ljudskih pravi i pitanja o JNA , u Beogradu se pojavljuje NON (nove omladinske novine) koje sjajno vodi Grujica Spasović (kasniji gl.ur. Duge a danas novina Danas), a u Sarajevu Naši dani, itd.

Ne zamjerajte mi,ali nažalost nemam nikakvu sliku od poleta....pa evo jedna manja sličica iz novog kvadrata...









Post je objavljen 29.10.2006. u 20:18 sati.