Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan4japanci

Marketing

Kamakura

Kamakura je najbliže selu što Japan ima. wink Ima manje od milijun stanovnika i može se pješke preći po dijagonali. wink Dakle, riječ je o manjem mjestu južno od Yokohama-e koje je prava oaza budističkih hramova. Moj cilj je bio obići 5 najbitnijih mjesta i to sam i ostvario. Red obilaska i kratka obilježja:
1. Hram Engakuji - drugi najbitniji budistički hram u Kamakuri
2. Hram Kenchoji - najbitniji budistički hram u Japanu
3. Oltar Tsurugaoka Hachimangu - u centru grada je i gomila djece je danas tamo imala nekakvu pričest ili nešto toga tipa
4. Hram Kotokuin - za moje pojmove kip Bude u ovom hramu je ogroman (13m viskok), ali za pojmove kineskinje koja radi sa mnom, to je mali Buda jer je njihov kip u Kini visok 88m. eek Zanimljivo je da je taj kip zapravo bio u zgradi, a ne na otvorenom, ali je svojedobno tsunami odnio cijelu zgradu, a kip je, začudo, ostao na mjestu neznatno oštećen.
5. Hram Hase - lijep pogled na grad
Također, bio sam poprilično iznenađen kad sam na kartama vidio da se hramovi označavaju ni manje ni više nego sa svastikom iliti kukastim križem. Objašnjenje je u tome da je to religiozni simbol u hinduizmu, a kako je budizam osnovao hinduist, taj simbol počeo se koristiti i u budizmu. A kakve to veze s Hitlerom ima? Dakle, Hitler je za grb uzeo svastiku jer je ona također simbol Arijevaca koji su hinduisti. Komplicirane li povijesti... U svakom slučaju, gledanje po mapi mi svaki put izaziva nekakve negativne asocijacije.
Nego, ajmo mi na veselije teme.
Opet me je šokirao broj automata za piće koje su japanci u stanju staviti na jedno mjesto. Za Tokijo je službena statistika da imaju jedan aparat za piće na 20 stanovnika. Užas! no
Od svih viđenih stvari, za sada su mi japanski vrtovi najzanimljivija stvar. Teško mi je zamisliti koliko to sve lijepo izgleda u proljeće ako je ovako lijepo i u jesen.
Također, u Kamakuri se nalazi velika pješčana plaža. Stojeći na toj plaži i gledajući prema pučini dobio sam novu definiciju otvorenog mora. Prvo veće kopno udaljeno je 4400 km (otok Nova Gvineja).

Japan - 10 Kamakura


Post je objavljen 28.10.2006. u 11:47 sati.