Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lelana

Marketing

Jantar u Lici

LUKSUZ LIČKIH JAPODA

Image Hosted by ImageShack.us

U razdoblju tisuću godina prije Krista šire područje današnje Like bilo je naseljeno Japodima, dok su Dolenjsku naseljavali stanovnici nepoznatog imena. Sudeći prema arheološkim nalazima, obje su skupine njegovale vrlo sličan način stanovanja, ali njihove nekropole – gradovi mrtvih čuvaju fascinantne predmete. Prilozi u grobovima predmet su interesa međunarodne izložbe »Pretpovijesni jantar i staklo iz Prozora u Lici i Novog Mesta u Dolenjskoj«.
Oba materijala bila su skupocjena i cijenjena u pretpovijesnim društvima. Istraživanja u selu Prozor kod Otočca u Lici pokazala su da su Japodi voljeli jantar i upotrebljavali ga u velikim količinama.
Jantar je do Japoda dolazio jantarnim putem, trgovačkim putem kojim se u neolitu jantar širio s dalekih baltičkih obala do odredišta. Japodi su ga obrađivali sami, ali i uvozili gotove proizvode.
Tadašnji stanovnici Dolenjske imali su ponešto drugačiji ukus. U njihovim, posebice ženskim, grobovima prevladava nakit izrađen od stakla.
Na izložbi će se naći i jantar u stanju u kakvu se nalazi u prirodi (a riječ je o 10 milijuna godina staroj fosiliziranoj smoli crnogoričnog drveća), kremeni pijesak te gorski kristal i vulkansko staklo.

MITOLOŠKA LJEPOTA JANTARA I STAKLA


Image Hosted by ImageShack.us

Dok su Japodi u Lici obilno koristili jantar koji su uvozili s dalekog Baltika, prastanovnici Dolenjske bili su vrsni oblikovatelji stakla
Staklo i jantar u pretpovijesnim su kulturama imali vrijednost ravnu onoj koju danas ima drago kamenje. U vrijeme posljednjeg tisućljeća prije Krista, što je vrijeme iz kojega potječu izlošci, područje današnje Dolenjske naseljavala je moćna kultura nama do danas nepoznata imena, dok su u Lici tada obitavali Japodi. Najbolju sliku o obje kulture daju nalazi iz grobova, mahom predmeti od jantara i stakla.
Jantar je do Japoda dolazio s dalekog Baltika jednim od takozvanih jantarnih putova. Koliko je jantar bio dragocjen prije 30-ak stoljeća svjedoči i nalaz baltičkog jantara u brodu u to doba potopljenom uz tursku obalu. Prema riječima arheologa, ta milijunima godina petrificirana biljna smola našim je davnim precima bio vrlo dragocjena. Oko nje su se plele mitološke priče, a pripisivala su joj se i ljekovita svojstva.
Dok su Japodi obilno koristili jantar iz kojega su radili ogrlice i narukvice, prastanovnici Dolenjske su bili vrsni obrađivači stakla. S obzirom na bogatstvo nalaza stakla u Dolenjskoj, ta je regija u pretpovijesno doba bila značajan proizvođač staklenih predmeta, a staklene perle pronađene u grobovima žena i danas oduševljavaju svojom izvedbom. Staklena zrna plave, žute, crvene, smeđe i bijele boje, jednobojna i višebojna, nanizana na nit, kao i staklene narukvice bez problema bi se i danas mogli nositi kao moderan i ukusan unikatni nakit.
Kao zanimljiv okvir pretpovijesnom nakitu, izložbu otvaraju uzorci neobrađenog baltičkog jantara i minerala iz kojih nastaje staklo.




Post je objavljen 27.10.2006. u 20:59 sati.