Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Svi smo mi Branimir Glavaš!


Izborni stožer HDZ-a u Osijeku, 2003-e: Darko Beštek, Krunoslav Fehir i Andrija Getoš (izvor branimirglavas.com/Nacional)



Situacija s Gordanom Getoš-Magdić, tajnicom osječkog HDZ-a 1991-e koja je u istrazi o ubojstvima na Dravi priznala da je prenosila Glavaševe naloge za likvidacije, jako se zakomplicirala.

Otac Andrija Getoš tvrdi da poguban utjecaj na nju vrši odvjetnik Radoslav Arambašić te da uopće ne zna zašto je pritvorena. On je prema procjeni analitičara ključna osoba koja u ovom slučaju povezuje nju, odnosno njeno priznanje s Branimirom Glavašem i Vladimirom Šeksom. Heni Erceg piše da je riječ o predratnom Udbašu na čelu osječkog SIS-a. Lako moguće jer SIS je u to vrijeme kontrolirao Josip Perković, Osječanin, zadnji šef hrvatske Udbe. Udbaši su imali najveći motiv da se u ratu dokažu u kao efikasni borci protiv Srba. Zavedena desnica danas urla protiv aktivne Udbe, a pušila je fore da su Srbi maltretirali Hrvate u Jugi i tako što su dominirali Udbom. Da je tako bilo, gospodo draga, većina Srba koja je radila za Udbu, napustila je Hrvatsku il im se izgubio svaki trag. Zašto je ta Udba onda toliko jaka i antihrvatska?

Tihomir Orešković i Mirko Norac koristili su za svoje zločinačke zamisli u Gospiću upravo lokalne Udbaše, Hrvate. Istina, u SIS-u je bitnu ulogu imao i Miki Karić, predratni Srbin koji je u ratu promijenio vjeru i naciju, ali on je iznimka.

Predratni oficir JNA Siniša Glušac bio je prisiljen od Tihomira Oreškovića sudjelovati u zločinima. Riječkom optužnicom nije terećen. Između ostalog posvjedočio je u procesu gospićkoj skupini da je Mirko Norac na Pazarištima vlastoručno ubio civilku.

U Osijeku je šef SZUP-a bio Zdravko Pejić, osoba koja je u komunizmu kao inspektor Udbe držala na vezi Vladimira Šeksa i vjerojtano kumovala njegovom kodnom imenu Sova.

On se spominje u priči oko ubojstva Mate Šabića Šabana. Po Glavašu, Pejić mu je došao s informacijom da ga Šaban želi ubiti i ako ga se želi riješiti trebalo bi ga likvidirati. Glavaš kaže da je on odbio Pejićev prijedlog. Zanimljivo je da je Pejić priznao da je Glavaša informirao o Šabanovoj rečenici (što nikako nije smio jer je on bio šef civilne službe, a Glavaš vojna osoba), ali da mu nije predlagao Šabanovo ubojstvo. Vjenceslav Bill drži da je Šabanovo ubojstvo naručio Glavaš, ali smatra da je Pejićeva informacija dolila ulje na vatru.

Pejićev podređeni Ivan Grujić imao je zadatak istraživati ubojstva civila srpske nacionalnosti. Policiji je kazao da je čak vidio krvavog Nikolu Vasića kako izlazi iz Glavaševog ureda da bi u svjedočenju pored istražnim sucem tvrdio da prvi iskaz ne važi, nego da je on Vasića istraživao pod sumnjom u terorizam. Branimir Glavaš je prepričao drugo Grujićevo svjedočenje novinarki Večernjaka Mladenki Šarić. Grujić je prije rata također radio u osječkoj Udbi.

Zar onda ne čudi da je Andrija Getoš ne samo znao što mu je kći radila kod Glavaša već i gurno svoju kćer da kod Glavaša prosljeđujući naloge za ubojstva dokazuje obiteljsko hrvatstvo.

Mene, iskreno ni ne čudi da je Getoš kao predratni udbaš postao dobar prijatelj s Vladimirom Šeksom kojeg se s pravom ratnih godina doživljavalo kao perjanicu HDZ-ovih antisrpskih jastrebova.

Na Sabor HDZ-a na kojem je Sanader porazio Pašalića Getoš je došao u kvoti Šeks-Glavaševe osječke Sanader-bojne. Zamjerio mu je to i Krešimir Alerić, bivši zamjenik glavnog tajnika HDZ-a. Alerić je dugo godina radio u MUP-u i stric je Karamarkova kandidata za SOA-u Miroslava Alerića.

Kad je odbio prijeći iz HDZ-a u Glavaševu stranku, ime mu se ubrzo našlo na listi potencijalnih svjedoka koji terete Glavaša u istrazi ubojstva dvojice srpskih civila u garaži osječkog Ureda za obranu.

Iz tog je vremena i informacija:

OBITELJ GETOŠ SE NAORUŽAVA

Andrija Getoš, umirovljeni pukovnik SIS-a i uživalac predsjedničke mirovine, nedavno je podnio molbu povjerenstvu Policijske uprave osječko-baranjske za posjedovanje i nošenje oružja. Isto su učinili njegova starija kći Gordana i sin. No, povjerenstvo je odbilo sve tri molbe, smatrajući da obitelj Getoš za to nema uvjete.

Još dok se komisija nije ni razišla, uslijedila je odlučna intervencija jednog od načelnika osječkog MUP-a i izričita naredba povjerenstvu da se obitelji Getoš mora udovoljiti. Povjerenstvo je nerado promijenilo odluku, no poslušali su nadređenog, koji je upravo zahvaljujući Andriji Getošu i došao na načelničko mjesto u policiji.

Getoš je sve donedavno bio bliski suradnik Branimira Glavaša, no okrenuo mu je leđa, nakon što se ovaj razišao s vrhom HDZ-a i nakon što je isključen iz stranke. Ipak, poznavatelji prilika vjeruju da je Getošev odmak od Glavaša više rezultat njegove bliske dugogodišnje veze s Vladimirom Šeksom, pa je odvagujući između slavonskog gubernatora i aktualnog predsjednika Hrvatskog sabora, ipak radije stao uz Šeksovu stranu.

Nije međutim poznato zašto se obitelj Getoš sada naoružava, mada je u Osijeku javna tajna zašto je povjerenstvo MUP-a prvotno odbilo izdati im dozvolu za nošenje pištolja.

PICAŠKANDAL, Feral Tribune, 27. listopada, 2005.


Branimir Glavaš je u svom iskazu istražnom sucu izjavio kako Andrija Getoš nije bio na mjestu ubojstva dvojice srpskih civila u garažama kako je to izjavio zaštićeni svjedok u postupku.

Nije poznato je li Getoš taj zaštičeni svjedok.

I onda jučer Radoslav Armabašić, odvjetnik Gordane Getoš-Magdić izjavjuje:

Obitelj Getoš prodala je vlastitu kćer Gordanu jer joj je otac Andrija savjetovao da šuti i prihvati svoju sudbinu, a prijeteće poruke i pozive u pritvoru upućivali su joj poslovni partneri njezina supruga

T. Novak, A. Milković, Jutarnji list, 26.10.2006.


Pored čudne uloge Andrije Getoša, sumnjičav sam i što se tiče lika i djela odvjetnika Aramabašića. On je u inkriminirano vrijeme bio istražni sudac i nije procesuirao ni jedan od slučajeva ubojstava civila koje je čak policija obradila. Važio je za Glavaševog bliskog suradnika, a Vjenceslav Bill ga izravno optužuje da je sudjolovao u zločinima te da je odgovoran za njegovo ranjavanje.

Čak da i netko uputi službeni zahtjev da se Arambašića isključi iz postupka zbog sukoba interesa, bojim se da tom zahtjevu neće biti udovoljeno. Tako je odvjetnik Slobodan Budak jedan od zastupnika oštećenih na suđenju gospićkoj skupini tražio izuzeće odvjetnika Oreškovića i Norca Željka Olujića i Ivana Kerna jer su u inkriminirano vrijeme obnačali visoke dužnosti u Državnom odvjetništvu, pa mu nije udovoljeno.



Post je objavljen 27.10.2006. u 13:54 sati.