Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 12 - 10. listopada 2005.

Danas odlazim iz Cuzca prema još jednom peruanskom biseru - jezeru Titicaca. Ormeńo je autobusni prijevoznik kojeg sam danas koristio. Uz Cruz del Sur vodeći je peruanski autoprijevoznik i njegovi autobusi su super udobni s kožnatim foteljama, DVD filmovima i snack uslugom za vrijeme vožnje. Cijena Ormeńa i Cruz del Sura je malo veća od ostalih, "običnih" prijevoznika. U ovom slučaju, vožnja od Cuzca do Puna na jezeru Titicaca trajala je oko 6 sati i koštala me 40 solesa.
Krajolik u vožnji je vjerojatno bio najljepši do sada: planine u snijegu (budući da se penjemo na veću nadmorsku visinu), polja na kojim pasu ovce, krave i ljame zajedno sa svojim mladima, budući da je ovdje proljeće, ljudi koji obrađuju svoja polja... A onda nakon gotovo 6 sati vožnje iznenada se pojavljuje Puno s jezerom Titicaca u pozadini. Puno je glavni grad na jezeru Titicaca s malo više od 100.000 stanovnika i na nadmorskoj visini od 3830m. Odskočna je daska prema otocima Titicace kao i prema Boliviji. Turizam je glavna gospodarska grana i grad je stoga prepun hotela, kafića, restorana, trgovina, banaka i mjenjačnica. Ako se usporedi s ostalim peruanskim gradovima, Puno je "noviji" grad, osnovan 1668. godine. Grad se nalazi na granici Aymara i Quechua naroda. Od Puna prema sjeverozapadu, prema Cuzcu i dalje prema Ekvadoru žive Quechue, a od Puna prema jugoistoku i Boliviji žive Aymare. Svaki od dva naroda ima svoju kulturu i svoj jezik koji je potpuno drugačiji od španjolskog. Npr. na španjolskom 'bok' je 'hola', na jeziku Aymara 'kamisaraki', a na jeziku Quechua 'napaykullayki'. Kamisaraki i napaykullayki također znači 'kako si?'. Španjolski jezik u Andama (tzv. altiplano) ima puno Aymara i Quechua primjesa pa ga je katkad teško razumjeti.
Hostal Monterrey je mjesto gdje ću odsjesti sljedeća dva dana. Soba s kupaonicom stoji 35 solesa. Hotel je smješten u glavnoj shopping ulici Puna, Jirón de Lima, par koraka od svih važnijih građevina u gradu.
Vrijeme je u Punu puno hladnije. Sunčano je, ali riječ je o zubatom suncu. Posvuda upozoravaju da se koristi krema za sunčanje jer je sunce na ovoj nadmorskoj visini opasno. Dnevna temperatura je oko 20°C, a po noći spusti se i do 10°C, ako ne i niže. Noći će ovdje biti paklene...

Post je objavljen 29.09.2005. u 22:00 sati.