Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

1. LISTOPADA-- 10. LISTOPADA

Dogodilo se 1. listopada

1990.
- Promet na mjestima oko Knina otežan ili potpuno blokiran, a tzv. Srpsko nacionalno vijeće u Kninu proglasilo "autonomju."
- Ratni zločinac Simo Dubajić na Radio-Beogradu priznao suradnju srbijanskih vlasti i "pobunjenika" u Hrvatskoj.
- Zbog obavijesti da su postavljene mine na pruge oko Knina, stali vlakovi koji prometuju na tim relacijama.

1991.
- U 2,00 sata ujutro JNA poslala ultimatum Hrvatskoj u kojem prijeti da će uništiti sve vitalne objekte u Hrvatskoj ili će poduzeti ofenzivu.
- Predsjednik Tuđman odgovorio da JNA može mirno napustiti hrvatski teritorij kako je potpisano u Haagu pod nadzorom EZ-a.
- JNA i srpski teroristi uništili nekoliko crkava u Novoj Gradišci.
- Predsjednik Tuđman posjetio Italiju na poziv talijanskog predsjednika Andreottija.
- Dubrovnik i okolno područje napadnuto teškom artiljerijom s kopna i mora.

1992.
- U Karlovac stiglo 1.600 Hrvata i Muslimana - logoraša iz srpskih koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini: Trnopolja, Omarske i Manjače.
- Direktor UNPROFOR-a za civilne poslove Cedric Thornberry upozorio u Beogradu na povratak terorizma u UNPA sektoru Istok.
- U zadnjih šest mjeseci rata u BiH ubijeno ili se smatra nestalim 10.000 djece, javlja iz Sarajeva Reuter.
- Slovenija i Bosna i Hercegovina uspostavile diplomatske odnose.
- Hrvatska i Egipat potpisali u New Yorku ugovor o uspostavi potpunih diplomatskih odnosa.
- "Znam da ima pojava da naši milicionari noću pljačkaju i ubijaju, a danju dolaze na posao i vode istragu o tim svojim zločinima", tvrdi predsjednik "izvršnog vijeća općine Beli Manastir" na "skupštini republike srpske krajine" u Borovu Naselju.

1993.
- Hrvatska neće odustati od postojećeg nacrta Rezolucije o produženju mandata UNPROFOR-a, koji podržava 14 članica Vijeća sigurnosti, unatoč protivljenja Rusije, koja se protivi formulaciji kojom se imenuje Srbiju kao izvor sukoba, izjavio hrvatski ambasador u UN dr. Mario Nobilo.
- Mi, žene, djeca, roditelji i braća već treću godinu uzalud tragamo za 12.751 nestalom osobom, moleći Međunarodni Crveni križ, UNPROFOR, međunarodne organizacije za zločine da nam pomognu. Ovakav UNPROFOR nije nam potreban, stoji u Deklaraciji hrvatskih žrtava rata upućenoj iz Zagreba javnosti.

1994.
- Francuski Ministar vanjskih poslova Alain Juppe opovrgao tvrdnje da "SRJ" nije u potpunosti prekinula isporuku oružja i vojne opreme bosanskim Srbima, te tvrdi da ima izvještaje da je taj problem riješen djelomično, ali ne u cijelosti.
- Bosanski Srbi gađali NATO-zrakoplove s dvije raketa tipa "strijela".

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu pomoćnika državnog tajnika SAD-a Richarda Holbrookea, koji je naglasio američku potvrdu hrvatske cjelovitosti, uz mirnu reintegraciju istočne Slavonije u Republiku Hrvatsku. "SAD apsolutno prihvaća činjenicu da je istočna Slavonija dio Hrvatske i to je iskazano u svim službenim američkim dokumentima", rekao je Holbrooke.
- Nakon obilaska hrvatskih područja oslobođenih u "Oluji", pomoćnik američkog državnog tajnika za ljudska prava John Shattuck rekao novinarima u Zagrebu da ljudska prava moraju biti u središtu pozornosti.
- Još ne znamo sudbinu 2.850 zatočenih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila u srpsko-crnogorskoj agresiji na Hrvatsku, rekao u intervjuu za "Večernji list" potpredsjednik hrvatske Vlade prof. dr. Ivica Kostović.
- Točno prije četiri godine JNA, potpomognuta rezervistima iz Srbije, Crne Gore i Hercegovine, sravnila malo hrvatsko selo Ravno u blizini Trebinja. Time je, u stvari, počeo rat u Bosni i Hercegovini.
- Prvog listopada 1991. godine Dubrovnik je napadnut od srpskog agresora i odsječen od svijeta.

1996.
- Uz neviđene mjere sigurnosti, u privatnom restoranu "Saraj" na međuentitetskoj crti između Sarajeva i Pala održan prvi sastanak trojice članova novoizabranog Predsjedništva BiH - Izetbegovića, Zubaka i Krajišnika.
- Kanađanka Luise Arbour danas preuzima dužnost tužiteljice Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji od Južnoafrikanca Richarda Goldstonea.
- "Croatia Airlines" od danas leti za Sarajevo.

Dogodilo se 2. listopada

1990.
- Knin zabarikadiran sa svih strana, preko ovog grada obustavljen i željeznički promet.
- Pobunjeni hrvatski Srbi minirali cestu od Zadra prema Zagrebu.
- Naoružana srpska straža kod Obrovca pucala na kamion.

1991.
- Hrvatski predsjednik Tuđman poslao hitan zahtjev američkom predsjedniku Bushu da poduzme diplomatske korake u zaustavljanju agresije JNA, te da pošalje misiju vojnih eksperata.
- Hrvatski predsjednik Tuđman prilikom posjeta Vatikanu predočio Svetom Ocu Papi dokumentaciju o razaranju Hrvatske.
- Prilikom borbi u Vukovaru, Hrvatska vojska uspjela uništiti elitne jedinice JNA.
- Crnogorski predsjednik Momir Bulatović zahtjeva promjenu hrvatsko-crnogorske granice.

1992.
- Američki predsjednik George Bush traži od Vijeća sigurnosti UN uspostavu zone zabrane letova nad Bosnom i Hercegovinom.
- Nakon što su oslobođena 1684 zatočenika iz srpskih konclogora, potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Mate Granić izjavio da očekuje puštanje još najmanje 6.000 zatočenika.
- Prognanici iz Baranje umorni od zahvala UNPROFOR-a "na razumijevanju i strpljenju" insistiraju da se osiguraju uvjeti za njihov povratak kućama.
- U Zadar stigla još jedna grupa prognanih Hrvata iz benkovačke općine.
- Srpski separatisti iz BiH proglasili "srpsko Sarajevo".

1993.
- Hrvatska je pristala na još jedno tehničko, kratkotrajno produženje mandata UNPROFOR-a, s iskrenom nadom da će Vijeće sigurnosti prihvatiti nacrt rezolucije u predloženom obliku, tim više što je naznačilo da više neće biti rasprave o sadržaju rezolucije, stoji u priopćenju sa sjednice Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u Zagrebu.
- Svjetska organizacija poručuje Srbima u okupiranim područjima, a i u Beogradu, da mirno napuste ta područja, a nama jamči da imamo pravo da ih vratimo na miran način, a ako bude trebalo i svim sredstvima, pa i oružjem, rekao dr. Tuđman otvarajući novu stazu zračne luke Osijek.
- Nizozemski pravnik dr. Frits Kalshofen otkazao glavnom tajniku UN dužnost predsjednika Komisiji UN za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, zbog "sabotiranja od strane Tajništva UN, nekih članica Vijeća sigurnosti, i međusobnih sukoba u komisiji", javljaju nizozemska sredstva priopćavanja.

1994.
- Čelnik pobunjenih Srba u UNPA-područjima Milan Martić ocijenio da je izglasavanje rezolucije o produživanju mandatu UNPROFOR-a "još jedna šansa da se nastavi započeti mirovni proces".
- Domovinska zajednica bosanske Posavine i Zajednica izbjeglih i prognanih bosanske Posavine uputile peticiju svjetskoj javnosti protiv srpskog koridora kroz to područje, jer prema najnovijim dogovorima srpski koridor prolazi kroz većinska hrvatska mjesta.
- Jordanski pripadnici UNPROFOR-a postavili zapreke u Lipiku, objašnjavajući kako time štite pučanstvo i hrvatsku policiju od pobunjenih Srba, koji su najavili da će snajperima sprječavati obnavljanje hrvatskih kuća.

1995.
- Supredsjedatelji Međunarodne mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvald Stoltenberg i američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith pozvali predstavnike hrvatske Vlade i lokalnih vlasti pobunjenih hrvatskih Srba na pregovore u Erdutu 3. listopada, priopćeno novinarima u Zagrebu.
- U okupiranoj Baranji pojačan teror nad nesrpskim pučanstvom. Srbi dolaze u kuće koje im odrede tzv. štabovi mjesnih zajednica i jednostavno izbacuju vlasnike na ulicu.
- U sarajevskoj zračnoj luci srpski vojnici pucali na vozilo slovenskog veleposlanika, a cijeli incident vojnici UNPROFOR-a mirno promatrali, bez želje da nešto poduzmu u zaštitu diplomata.

1996.
- Temeljem Zakona o obrani Federacije BiH, Alija Izetbegović i Krešimir Zubak potpisali ukaz o imenovanju zapovjednika i zamjenika zapovjednika Zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije BiH - armijskog generala Rasima Delića i general bojnika Živka Budimira.

Dogodilo se 3. listopada

1990.
- Cijelom Bukovicom odjekuju eksplozije, a na ulazu u Stanicu javne sigurnosti u Obrovcu nepoznati banditi pucali u milicionare.

1991.
- Ministarsko vijeće EZ-a zahtijeva hitan sastanak sa srpskim i hrvatskim predsjednikom, te sa federalnim sekretarom obrane, u Haagu.
- Srpski blok u jugoslavenskom Predsjedništvu i generali JNA provode političku i vojnu akciju protiv Hrvatske.
- Agresorski zrakoplovi raketirali Paški most i zračnu luku na Krku.
- Brodovi JRM ponovo blokirali hrvatske luke na Jadranu.
- Admiral Moretti, komandant JRM, podnio ostavku i poslao pismo komandi oružanih snaga, u kojem ih je optužio za kriminalna djela.
- Šesnaestogodišnji Hrvat uništio tenk pokraj Vinkovaca.

1992.
- Parlamentarna skupština Europskog savjeta zatražila da se skine embargo na prodaju oružja BiH kako bi joj se omogućilo da se obrani od genocida.
- Beograd mora priznati službene granice Hrvatske i BiH, rekao u Strasbourgu lord David Owen.
- Britanski novinari otkrili u BiH još jednu vrstu četničkih zločina: istrebljivanje intelektualaca.
- Prema navodima izraelskog dnevnika "Ha'aretz", Srbija je uspjela financijskim malverzacijama prisvojiti svih 4,5 milijardi dolara rezervi čvrste valute koje su pripadale svim državama bivše Jugoslavije.

1993.
- Izaslanstvo HVO-a i muslimanske vojske potpisala u Međugorju, u nazočnosti visokih dužnosnika UNPROFOR-a, Memorandum o prekidu vatre i zaštiti civilnog pučanstva u Mostaru i drugim područjima Herceg-Bosne, javlja HABENA.
- HVO i brigada "Kralj Tvrtko" iz Sarajeva samostalni su politički i vojni subjekti hrvatskog naroda u Sarajevu i ultimatum 1. korpusa muslimanske vojske, da mu prepuste svoje položaje, flagrantna je povreda autonomnog prava na obranu Hrvata u Sarajevu s nesagledivim posljedicama, stoji u pismu predsjednika HR Herceg-Bosna mr. Mate Bobana zapovjedniku UNPROFOR-a generalu Briquemontu.
- Ako Hrvatska krene u oslobađanje okupiranih teritorija proglasit ćemo opću mobilizaciju i krenuti u obranu "republike srpske krajine", točnije u napad na Hrvatsku, izjavio na Palama vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić.

1994.
- Ministar obrane Republike Hrvatske Gojko Šušak u Splitu se sastao sa američkim mogućnosti korištenja zračnih snaga NATO-a za pomoć UNPROFOR-ovim snagama na terenu.
- Zastupnici slovenskog parlamenta priključili hrvatske zaselke Mlini, Bužin, Škudelin, i Škrilje - sela uz hrvatsko-slovensku granicu u Istri - općini Piran.

1995.
- Nakon razgovora s pobunjenim Srbima u Erdutu, voda hrvatskog izaslanstva Hrvoje Šarinić rekao novinarima u Nemetinu da su utvrđena načela za daljnje razgovora, a krajnji rok za njih je 30. studenoga, dan kada završava mandat UNCRO-a. Srbi prihvatili da su istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem integralni dio Republike Hrvatske, ali zasad to ne mogu potpisati.
- Kao vojnik, mogu reći da je akcije "Oluja" Hrvatske vojske bila zadivljujuća - rekao u intervjuu za "Večernji list" zapovjednik multinacionalne brigade u BiH francuski general Andre Soubirou.
- UNCRO nastavlja s radom u sektoru Istok, stoji u izvještaju glavnog tajnika UN-a Vijeću sigurnosti o sudbini "plavaca" u Hrvatskoj.
- U Skopju izvršen atentat auto-bombom na predsjednika Makedonije Kiru Gligorova, u kojem je on zadobio teške ozljede glave.

1996.
- Na sastanku bosanskog i srbijanskog predsjednika, Izetbegovića i Miloševića, u Parizu dogovorena uspostava punih diplomatskih odnosa između SRJ i BiH.
- Sud u Parizu naredio da se svi računi bivše Jugoslavije u francuskim bankama zamrznu i da se novim državama otvori "lista svih računa" na dan 31. prosinca 1990. (posljednje godine zajedničkog proračuna).

Dogodilo se 4. listopada

1990.
- U postajama javne sigurnosti u Petrinji, Dvoru i Glini oteto 25 puškomitraljeza, 75 puška, 157 pištolja i 59.035 komada municije, a vraćen samo jedan puškomitraljez, tri puške i 365 metaka.
- Srpski ekstremisti minirali zadarski vodovod nedaleko od Masleničkog mosta.
- Jedinica vojne policije JNA kojom je zapovjedao major Rajko Meh zauzela navečer oko 23 sata bivše prostore Republičkog štaba Teritorijalne obrane Slovenije, ispred zgrade ujutro brojni građani prosvjedovali protiv "intervencije vojske".

1991.
- Novi sastanak u Haagu dr. Tuđmana i Miloševića, te ministra obrane Kadijevića. Zaključeno da se u Hrvatskoj obustave ratni sukobi. Isto već zaključeno na sastancima u Igalu i Beogradu.
- Avioni JRZ raketiranjem oštetili glavni komunikacijski toranj na Sljemenu.
- Do sada je u Vukovaru uništeno 100 tenkova i 15 oklopnih vozila JNA, 4.200 vojnika i srpskih terorista je poginulo, a dvaput toliko ih je ranjeno.

1992.
- Lord Owen pred Europskim savjetom u Strasbourgu izjavio da zločini protiv čovječnosti ne smiju ostati nekažnjeni i da nema promjene granica silom.
- UN najavljuju tri nove rezolucije posvećene krizi na prostorima bivše Jugoslavije: o otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločinaca, o zaštiti neba iznad BiH od srpskih zrakoplova i o dodatnim mjerama za osiguravanje dosljedne provedbe plana UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

1993.
- Vijeće sigurnosti UN usvojilo Rezoluciju br. 871, kojom su prihvaćeni uglavnom svi hrvatski zahtjevi u svezi mandata UNPROFOR-a, kojem je produžen mandat u Hrvatskoj za 6 mjeseci.
- Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o vezanju tečaja hrvatskog dinara uz njemačku marku: 1 DEM = 4.444 hrvatska dinara.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović, posredstvom zapovjedništva francuskog bataljuna UNPROFOR-a u Velikoj Kladuši, proslijedio ultimatum Frikretu Abdiću da se poništi odluka o osnivanju Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna.
- Izvršni odbor Muslimanske demokratske stranke izdao u Mostaru priopćenje za javnost da odlučno podupire proglašenje AP Zapadna Bosna, smatrajući taj čin izrazom demokratske volje golemog dijela Muslimana s tih prostora.
- Predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban uputio pismo zapovjedniku UNPROFOR-a u BiH Francisu Briquemontu, u kojem zahtijeva da UNPROFOR zaštiti integritet HVO-a i hrvatskog pučanstva sukladno svom mandatu.
- U Moskvi ruski predsjednik Jeljcin slomio pobunu parlamenta.

1994.
- U posjet Republici Hrvatskoj stiglo izaslanstvo Međunarodnog suda za ratne zločine učinjene na području bivše Jugoslavije i tom prilikom predsjednik Vladine Komisije za ratne zločine Milan Vuković ponudio tužitelju Goldstoneu dvojicu počinitelja ratnih zločina u Vukovaru.
- Šest stotina vareških Hrvata prisiljeno živjeti u tajnosti, jer su se bez dopuštenja muslimanskih vlasti vratili svojim kućama, a one koji se nisu uspjeli dovoljno dobro sakriti (njih pedesetak), lokalne vlast uhitila i protjerala u Kiseljak.
- Cijeli dan srpski agresor tenkovima, haubicama i minobacačima napadao šire područje Bijelog Polja, javio radio koji emitira u istočnom Mostaru.
- Nije uspio dogovor izbjeglica iz Velike Kladuše i BiH premijera dr. Harisa Silajdžića o njihovom povratku, jedini rezultat pregovora jest da će veća skupina iz Turnja ovih dana posjetiti Veliku Kladušu i provjeriti stanje.
- Republika Hrvatska uputila oštar prosvjed predsjedniku Vijeća sigurnosti zbog izvješća glavnog tajnika UN B.B. Ghalija, koji u svom izvješću predviđa ublažavanje sankcija "SRJ", (točka 3.), te navodi da će se "za tranzitni promet kroz Hrvatsku tražiti carinska deklaracija i pečaćenje kako bi se izbjeglo izdvajanje tereta za bosanske Srbe.
- Ublažene sankcije "SRJ", priopćeno u sjedištu UN u New Yorku, stupaju na snagu 5. listopada i trajat će 100 dana.
- Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić primio veleposlanika Republike Slovenije mr. Matiju Melešiča, te mu predao diplomatsku notu s oštrim prosvjedom u svezi sa Zakonom o ustanovljavanju općina, kojim se četiri hrvatska naselja južno od Dragonje uvrštavaju u slovensku općinu Piran.

1995.
- Predsjednik Tuđman razgovarao u Zagrebu s američkim veleposlanikom Peterom Galbraithom o pregovorima u Erdutu između hrvatskih vlasti i srpskih pobunjenika.
- U masovnoj grobnici u Suhom polju kod Kupresa, u nazočnosti međunarodnih promatrača, pronađena 34 tijela kupreških civila koje su Srbi početkom travnja 1992. mučki pobili.
- Svaki pokušaj remećenja mira oko Sarajeva od strane bosanskih Srba moćno francusko i englesko topništvo Snaga za brzo djelovanje brzo sprječava, a u slučaju uzvraćanja vatre, topnički položaji Srba uništavaju se do temelja.
- Novoimenovana posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na prostoru bivše Jugoslavije bivša finska ministrica obrane Elisabeth Rehn; nasljednica Tadeusza Mazowieckog, predstavila se novinarima u Ženevi.
- Europska unija podržala načela iz Erdutskog sporazuma o istočnoj Slavoniji koji je Hrvatska postigla s pobunjenim Srbima.
- Službena Moskva zasad šuti o dogovoru iz Erduta, kojim su dogovorena osnovna načela vraćanja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema pod jurisdikciju suverene Hrvatske.

1996.
- Republika Hrvatska pozdravlja razgovore predsjednika Izetbegovića i Miloševića u Parizu i očekuje da će Sporazum o normalizaciji odnosa između BiH i SRJ biti važan doprinos novih ravnopravnih odnosa samostalnih neovisnih država na prostoru bivše Jugoslavije i dodatno ukloniti inicijative i pritiske za stvaranjem umjetnih političkih integracija u regiji, priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova RH.
- UN objavio izvještaj Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti od 1. listopada, u kojem pozdravlja normalizaciju odnosa između Hrvatske i SRJ kao velik korak rješenju pitanja hrvatskog Podunavlja.

Dogodilo se 5. listopada

1991.
- Predsjednik Tuđman pozvao sve građane Hrvatske u obranu napadnute domovine.
- Europa i Hrvatska šokirani prijedlogom JNA o povlačenju njezine opreme iz Slovenije preko Italije.
- Propao sastanak jugoslavenskog Predsjedništva na Brijunima kojeg je sazvao Stipe Mesić.
- Stari dio Dubrovnika, inače pod zaštitom UNESCO-a, pogođen brojnim topovskim i minobacačkim granatama.
- Srpska vlada poziva građane Dubrovnika da svojim odlaskom spase grad.

1992.
- U jednom od najžešćih napada bosanskih Srba na Slavonski Brod u proteklih sedam mjeseci poginulo troje Brođana.

1993.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ocijenio najnoviju Rezoluciju Vijeća sigurnosti 871 kao afirmaciju hrvatske politike koja je išla za tim da se problemi riješe na miran način.
- Predstavnici članica Vijeća sigurnosti - SAD, Rusije, Britanije i Francuske - izjavili u New Yorku da Rezolucija 871 upućuje na teritorijalni integritet Hrvatske uz zaštitu legitimnih prava manjina, te na jasnu poruku Beogradu da se prestane miješati u unutarnje stvari Hrvatske.
- Hrvati su imali 11 posto od svih poginulih žrtava u Sarajevu što je znatno više od njihova udjela u pučanstvu - samo HVO ima 80 poginulih i 236 ranjenih, izjavio Slavko Zelić, predsjednik HVO-a Sarajeva.
- Najnoviji rezultati prvog tjedna temeljitog popisa izbjeglica u Sloveniji pokazuju da ova država, umjesto nešto više od 100.000 svojedobno prijavljenih, ugošćuje tek 29.000 izbjeglica.
- U Predsjedničkim dvorima u Zagrebu dr. Tuđmanu vjerodajnice predali veleposlanici Španjolske, Kanade, Švicarske i Belgije.

1994.
- Govoreći o provedbi Washingtonskog sporazuma Dario Kordić, predsjednik HDZ-a BiH, istaknuo da se od njegova potpisivanja na teritoriju koji je pod kontrolom HVO-a (Mostar, Livno, Tomislavgrad...) u svoje domove vratilo oko pet tisuća Muslimana, a u istom razdoblju s područja koja nadzire Armije BiH (Tuzla, Zenica, Bugojno...) otišlo je više od 23.000 Hrvata.
- Posebni izaslanik glavnog tajnika UN Yasushi Akashi susreo se na Palama s vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, pokušavajući postići sporazum o ponovnom otvaranju sarajevske zračne luke i o slobodnom prolazu za humanitarne konvoje.
- Veleposlanici 16 zemalja članica NATO-a odobrili na sastanku u Bruxellesu prijedlog o jačoj primjeni zračne sile protiv bosanskih Srba.
- Aerodrom u Beogradu koristi opremu i uređaje za navođenje zrakoplova koje je JNA ukrala Hrvatskoj 1991. prilikom povlačenja iz dubrovačke zrakoplovne luke Čilipi.

1995.
- Vojna delegacija BiH na čelu s generalom Rasimom Delićem posjetila Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, gdje je razgovarano o daljnjoj vojnoj suradnji.
- Preko zračne luke Split u posljednjih mjesec dana otišlo iz Hrvatske oko 4.000 vojnika UNCRO-a, uglavnom pripadnika kanadskih, jordanskih i pakistanskih snaga UN-a. Sutra odlazi i 177 pripadnika kenijskog bataljuna.
- NATO zrakoplovi raketirali tri srpska raketna sustava u BiH u samoobrani, nakon što su njegovi zrakoplovi bili "osvijetljeni" radarima, rekao glasnogovornik State Departmenta u Washingtonu Nicholas Burns.
- Pomoćnik državnog tajnika SAD Richard Holbrooke razgovarao u Beogradu sa Slobodanom Miloševićem o prekidu vatre u BiH.

1996.
- Najnovija knjiga - "Srpski tajni rat: propaganda i krivotvorenje povijesti" američkog autora Philipa Cohena bitno se razlikuje od većine ostalih, koje su opsjene, mitove i legende iz povijesti ponavljale kao povijesne činjenice. Cilj Cohenova istraživanja jest razotkriti povijesne neistine srpske propagande.

Dogodilo se 6. listopada

1991.
- Predsjednik Tuđman, u odgovoru na optužbe federalnog sekretara obrane, izjavio da se jedinice JNA koje su okupirale hrvatski teritorij prvo moraju povući, a tek onda formirati jedinice za mirovnu namjenu.
- U Karlovcu od krhotina granate poginuo Peter Brysky, kanadski novinar Associated Pressa, a japanski novinari M. Satoshi i M. Ohara (TBS Tokyo) teško ranjeni snajperom. U Osijeku ranjen novinar "Večernjeg lista".
- Lord Carrington pozvao službene predstavnike Albanaca iz Autonomne pokrajine Kosovo da sudjeluju na Mirovnoj konferenciji u Haagu.
- Na sastanku Poljske, Mađarske i Češkoslovačke, priznata neovisnost Sloveniji i Hrvatskoj, te zatražena intervencija međunarodnih snaga.

1992.
- Nakon silovite ofenzive četnici zauzeli Bosanski Brod.
- Prognanici nezadovoljni postupcima UNPROFOR-a u Istočnom sektoru, jer stalno odgađa provedbu Mirovnog plana.
- "Nalazimo se u golemom konclogoru", izjavio za austrijski radio gradonačelnik Goražda Hadžo Efendić.
- Lord Owen, supredsjedatelj Mirovne konferencije, izjavio da je neodrživ srpski "krvavi san" o velikoj Srbiji, od kojeg moraju odustati i Srbi u Hrvatskoj i Bosni.
- Bonnski "Die Welt" donio šokantno izvješće o zlodjelima vojnika UNPROFOR-a: "plave kacige" siluju u Bosni!

1993.
- Rezolucija 871 UN-a učvršćuje međunarodni položaj Hrvatske i važno je da je slika Hrvatske u međunarodnoj javnosti bitno poboljšana, izjavio ministar inozemnih poslova Hrvatske dr. Mate Granić po povratku iz New Yorka u Zagreb.
- Komisija za izbjeglice UN u Ženevi objavila da se Hrvatska po broju primljenih izbjeglica nalazi na visokom sedmom mjestu u svijetu, dok predvode Iran i Pakistan.
- Na Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavljena na njemačkom jeziku knjiga dr. Franje Tuđmana "Bespuća povijesne zbiljnosti".

1994.
- Na mostu bratstva i jedinstva u Sarajevu razmijenjeni ratni zatočenici, bosansko-hercegovačka strana oslobodila 129, a Srbi 166 zatočenika.
- Od postizanja bečkih i washingtonskih sporazuma, političko-sigurnosno stanje i temeljna ljudska prava u Bugojnu ne odgovaraju političkoj razini dogovaranja i imaju tendenciju stalnog pogoršavanja, zaključilo Predsjedničko vijeće HR Herceg-Bosne na sjednici u Mostaru, na kojoj je kazano kako je svaki drugi Hrvat iz BiH u izbjeglištvu.
- Na području sela Rakitice, u blizini demilitarizirane zone na Igmanu kod Sarajeva, francuski vojnici pronašli 20 mrtvih tijela, za koje je utvrđeno da se radi o 16 srpskih časnika i o četiri medicinske sestre, u dotičnoj zoni su proteklih dana zamijećeni pripadnici Armije BiH.
- Posebni ruski izaslanik za područje bivše Jugoslavije Vitalij Čurkin izjavio u Beogradu da "međunarodna zajednica ne smije upropastiti" priliku što ju je stvorio Beograd svojom potporom mirovnom planu za BiH.
- Sjedinjene Države ustrajati će na povezivanju ukidanja sankcija protiv tzv. SRJ ne samo s rješenjem krize u BiH, nego i s reintegracijom UNPA u ustavno-pravni poredak Hrvatske, izjavio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith.

1995.
- Mi smo za normalizaciju odnosa sa svim zemljama nastalim na tlu bivše Jugoslavije, ali Hrvatska neće pristati na uklapanje ni u kakvu balkansku ili jugoistočnu uniju, rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik RH dr. Franjo Tuđman.
- U terorističkom napadu iz okupirane Baranje na Belišće iz snajpera ubijena dva civila.
- U Rimu završen "sastanak o bivšoj Jugoslaviji", a američki posrednik Richard Holbrooke istaknuo na novinarskoj konferenciji da je istočna Slavonija dio Republike Hrvatske i da međunarodna zajednica podržava njezinu mirnu reintegraciju.
- Zaraćene strane u BiH potpisale sporazum o prekidu vatre, koji bi trebao stupiti na snagu 10. listopada, izjavio američki predsjednik Bill Clinton.
- Glavni tajnik UN-a Ghali odlučio povući trećinu "plavaca" iz BiH. Tako će od 30.500 vojnika UNPROFOR-a ili Snaga za brzo djelovanje u BiH otići do kraja mjeseca njih 9.500.

1996.
- Predsjednik Sabora RH Vlatko Pavletić nije mogao posjetiti Vukovar, jer mu UNTAES nije mogao jamčiti sigurnost.
- "Budući da nemamo nikakva jamstva da će vitalni interesi hrvatskog naroda u Sarajevu biti zaštićeni niti da će hrvatski zastupnici imati bilo kakav utjecaj na donošenje važnih odluka, ne želimo sudjelovati u radu Skupštine Sarajevske županije dok se za to ne stvore uvjeti, odluka sarajevskog Gradskog odbora HDZ-a.

Dogodilo se 7. listopada

1990.
- Ekipu austrijske televizije zarobili srpski pobunjenici i zatočili ih u Kninu.

1991.
- Dva zrakoplova JRZ raketirali Banske dvore - predsjedničke urede u centru Zagreba, cilj napada bio atentat na dr. Franju Tuđmana.
- Srpski blok u jugoslavenskom Predsjedništvu izdao još jedan ultimatum.
- Predala se vojarna JNA u Samoboru.
- Rafinerija u Sisku pogođena srpskim topovskim projektilom.
- Predsjednik Bosne i Hercegovine proglasio neutralnost u ratu.
- Sovjetski predsjednik Gorbačov opomenuo Jugoslaviju i JNA da zaustave rat protiv Hrvatske.

1992.
- Na današnji dan jugoslavenski zrakoplovi raketirali Banske dvore u Zagrebu i pokušali ubiti predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana.
- Četnici pale, pljačkaju i ruše zauzeti Bosanski Brod.
- Britanija i dalje trguje sa Srbijom i Crnom Gorom sa znanjem i iza leđa svoje vlade - dvoličnu igru Londona otkriva član oporbene Liberalne stranke Robin Cook.
- Vijeće sigurnosti UN donijelo dvije rezolucije, 779 ovlašćuje UNPROFOR da nadgleda demilitarizaciju Prevlake i povlačenje teškog naoružanja u susjednom području, te prihvaća Ghalijevo izvješće u kojem se osuđuje nastavak etničkog čišćenja što ga provode srpske paravojne snage u UNPA zonama u Hrvatskoj. Rezolucijom 780 uspostavljena komisija za ispitivanje ratnih zlodjela na prostoru bivše Jugoslavije.

1993.
- Predsjednik dr. Tuđman iznio u Zagrebu hrvatske zahtjeve u svezi s Rezolucijom 871 dužnosnicima Konferencije o bivšoj Jugoslaviji i UNPROFOR-a.
- Telekomunikacijske veze za područja pod kontrolom UNPROFOR-a ne mogu ići preko Beograda jer se tako legalizira srpska okupacija dijela teritorija Hrvatske, stoji u prosvjednom pismu hrvatskog veleposlanika pri UN dr. Maria Nobila predsjedniku Vijeća sigurnosti Ronaldu Motu Sardenbergu.
- Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti zaključilo u Zagrebu da se odmah zaduže sva državna tijela i lokalne razine u provedbu Rezolucije 871, a povjerenstvo za UNPROFOR razradit će konkretan i detaljan plan mjera.
- Gorjela cijela bojišnica od Zadra do Šibenika, mnoštvom projektila napadnuti Zadar, Biograd, Sv. Filip Jakov, Turanj, Pakoštane, Vodice i Šibenik.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio u New Yorku da neće prihvatiti Ženevski mirovni plan ako njegovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, čak i ako to znači produljenje rata tijekom zime.

1994.
- Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ivan Crnić imenovao prve javne bilježnike u Republici Hrvatskoj.
- Dva zrakoplova UNPROFOR-a pogođena iz lakog oružja pri polijetanju i slijetanju u sarajevskoj zračnoj luci, priopćila Claire Grime, glasnogovornica UNPROFOR-a.
- Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith, govoreći u washingtonskoj zakladi Carnegie o krizi na Balkanu, naglasio kako se premalo pažnje posvećuje stajalištu Hrvatske i stanju u Hrvatskoj, te dodao da "hrvatska igra ključnu ulogu u rješavanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji".
- NATO očekuje pristanak Hrvatske na proširenje aktivnosti "bliske zračne podrške" na području tzv. krajine, saznaje se iz diplomatskih izvora u sjedištu Atlantskog saveza u Bruxellesu.

1995.
- U Hrvatskoj dosad pravomoćno osuđeno 165 ratnih zločinaca. Najviše presuda izrečeno zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (148) te protiv ratnih zarobljenika (11).
- Nezavisna televizija Studija B iz Beograda objavila vijest o "neuspjelom atentatu" na Milana Martića 4. listopada u Banjoj Luci, a Šešelj je za atentat optužio srbijansku tajnu policiju kojom rukovodi Milošević.
- U Varšavi završen sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative, gdje je odlučeno da ad hoc radna skupina za obnovu Hrvatske i BiH postane stalnom.

1996.
- Iznošenjem 200 tijela žrtava stručnjaci haaškog Međunarodnog suda za ratne zločine 4. listopada završili ekshumaciju iz masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara, a sve su tijela prevezena u Zagreb, gdje će se obaviti autopsija.


Dogodilo se 8. listopada

1989.
- U organizaciji Hrvatskog socijalno-liberalnog saveza, na Trgu Republike u Zagrebu počelo potpisivanje peticije za povratak bana Jelačića na glavni gradski trg.

1991.
- Hrvatski Sabor proglasio neovisnost Republike Hrvatske i prekinuo sve državne i zakonske veze s Jugoslavijom.
- Sabor izglasao povjerenje novoizabranom ministru obrane Gojku Šušku, ministru informiranja Branku Salaju, te ministru turizma Antunu Marcelu Popoviću.
- Vlada Republike Hrvatske priznala Estoniju i Letoniju kao suverene države.
- Na liniji Vinkovci - Vukovar, Hrvatska vojska zauzela strateški važan položaj, selo Marince, a srpski teroristi opljačkali i spalili Đeletovce.
- Prvi znak "Republika Hrvatska" s hrvatskim grbom, postavljen na graničnom prijelazu s Mađarskom.
- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd nazvao JNA "bandom pljačkaša", dok se čitav svijet zgraža nad njihovim barbarskim činom pokušaja atentata na predsjednika Tuđmana.
- Mađarska spriječila JNA da ostatak vojne opreme iz Slovenije povuče preko mađarskog teritorija.

1992.
- Od danas "crveni pasoš" bivše SFRJ više ne vrijedi za građane Republike Hrvatske.
- Vijeće sigurnosti prihvatilo SAD i Španjolsku kao vojne sudionike UNPROFOR-a.
- Hrvatski biskupi iz Hrvatske i BiH prosvjeduju zbog nečovještva u Bosni i Hercegovini.
- Iz Baranje u posljednja dva mjeseca protjerana 181 osoba nesrpske nacionalnosti.

1993.
- Dva su osnovna problema u Hrvatskoj što se tiče ostvarenja ljudskih prava: jedna četvrtina zemlje je i dalje pod okupacijom, a Hrvatska je opterećena svim aspektima i posljedicama rata u BiH, rekao dr. Mate Granić na summitu Europskog vijeća u Beču.
- Hrvatska većina u užem području grada Mostara nije sporna u posljednjih sto godina, stoji u pismu predsjednika HR Herceg-Bosne Mate Bobana glavnom tajniku Zapadnoeuropske unije Van Eekelenu.
- Zagrebačko zapovjedništvo UNPROFOR-a objavilo osnivanje posebne komisije koja će istraživati navode o neprimjerenom ponašanju zaštitnih snaga, UNHCR i ostalih humanitarnih organizacija.
- "Zatražio sam pojačanje od 4 bataljuna (4.000 ljudi) za provedbu Rezolucije 871" - izjavio general Jean Cot, zapovjednik UNPROFOR-a.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović izjavio talijanskom državnom radiju da pojedini vođe bosanskih Hrvata nastavljaju politiku etničkog čišćenja, ali da Hrvatska to nastoji zaustaviti.

1994.
- Predstavnici UNPROFOR-a potvrdili da su na civilne ciljeve u Sarajevu kao i na gradske tramvaje otvarali vatru Srbi iz svog uporišta na sarajevskom Židovskom groblju.
- Do u subotu ujutro u 7 sati 521 vojnik Armije BiH povukao se iz demilitarizirane zone na Igmanu i Bjelašnici, potvrdio Heve Gourmelon, glasnogovornik UNPROFOR-a.

1995.
- Svečanim uručenjem Povelje na sjednici Gradskog vijeća u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman proglašen počasnim građaninom Splita.
- Armija BiH zatražila od HVO-a vojnu pomoć nakon što su Srbi u zapadnoj Bosni krenuli u protuofenzivu i vratili neke dijelove nedavno izgubljenog područja. Pomoć je zatražena u skladu s Washingtonskim i Splitskim sporazumima.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima upravitelja Prijelazne uprave za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem generala Jacquesa Kleina, te izrazio nadu da će se proces reintegracije završiti prema rasporedu. Klein rekao da proces ide zacrtanim redom.

Dogodilo se 9. listopada

1991.
- Hrvatski Sabor objavio da će Hrvatska uskoro izdati vlastite putovnice i valutu.
- Hrvatski saborski zastupnici prezentirali dramatična svjedočanstva o zločinima JNA u Dubrovniku i Iloku.
- Četrdeset tenkova JNA i 300 srpskih terorista do temelja spalilo selo Vaganac pokraj Slunja.
- Mađarska zahtijeva financijsku pomoć od UN-a za više od 25.000 hrvatskih izbjeglica koji se nalaze u Mađarskoj.
- Francuski vojni časopis otkriva dobro čuvanu tajnu da je JNA opskrbljivala Irak s vojnom opremom i tehnologijom potrebnom za proizvodnju bojnih otrova.
- Italija, Austrija i Njemačka priznale slovensku putovnicu.

1992.
- Vijeće sigurnosti UN Rezolucijom 781 odredilo uspostavljanje zone zabrane letova iznad BiH, čime bi trebali biti prizemljeni svi srpski zrakoplovi.
- Dok UNPROFOR tvrdi da povratak prognanog hrvatskog pučanstva nije moguć, Srbi se uveliko vraćaju u "ružičastu zonu" i naseljavaju hrvatski grad Drniš.
- Mirovne snage UN uskoro će početi kontrolirati međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, izjavio novinarima u Zagrebu direktor UNPROFOR-a za civilne poslove Cedric Thornberry.
- Hrvatska uspostavila diplomatske odnose s Venezuelom.
- Na Prevlaku stigli europski promatrači koji će promatrati povlačenje vojske "SR Jugoslavije".

1993.
- Tražeći rješenja za BiH predložili smo da sve strane prihvate rješenje do kog bi došlo u okviru Ženevske konferencije, da se NATO angažira kao mirovna snaga, a razgraničenja povjere međunarodnoj komisiji, rekao predsjednik Tuđman po povratku u Zagreb sa summita u Beču.
- Šefovi država ili vlada 32 zemlje, članice Vijeća Europe, prihvatili Deklaraciju o ljudskim pravima i pravima manjina na svom sastanku u Beču, te dogovorili uspostavljanje Stalnog suda za ljudska prava, umjesto postojećeg, koji se sastaje povremeno - javlja HINA.
- Ured predsjednika Republike Herceg-Bosne iz Splita uputio svjetskoj javnosti apel za spas 80-ak ranjenih Hrvata koji se ne mogu izvući iz Sarajeva.

1994.
- Beograd odbacuje svaki pokušaj da se ukidanje međunarodnih sankcija protiv tzv. SRJ povezuje s rješavanjem problema okupiranih dijelova Hrvatske, izjavio jugoslavenski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović.

1995.
- Poslije tri i pol sata dogovaranja u američkom veleposlanstvu u Zagrebu šef hrvatskog državnog izaslanstva ing. Hrvoje Šarinić obavijestio novinare o neuspjelim pregovorima s izaslanstvom pobunjenih Srba o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, jer Hrvatska neće pregovarati na nekakvim teritorijima, u zgradama veleposlanstva i slično, već na području suverene hrvatske države.
- Pobunjeni Srbi južno od Vukovara oteli kamionet UN-a, rekao u Zagrebu glasnogovornik UN-a bojnik Donald Roy.
- Vjerujem kako je sada vrijeme kad ljudska prava trebaju postati značajan dio mirovnih pregovora - rekla u intervjuu za "Večernji list" u Ženevi novoimenovana izvjestiteljica za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Elisabeth Rehn.
- Hrvatske snage, nakon silovitih borbi, ovladale okolicom Mrkonjić Grada, koji je u potpunom okruženju.
- Nakon što su bosanski Srbi kasetnim bombama napali izbjeglički logor u blizini Tuzle, gdje su stradala nevina djeca, Ujedinjeni narodi od NATO-a zatražili blisku zračnu potporu.
- Bosanski Srbi dalekometnim projektilima napali mnoge hrvatske gradove: Đakovo, Županju, Gradište, Novu Gradišku, Novsku, Lipovljane i Okučane. Dvije osobe poginule, a desetak ih je teže i lakše ranjeno.

1996.
- Elizabeth Rehn posjetila Sarajevo, te upozorila na zlouporabe ratnih zakona.

Dogodilo se 10. listopada

1990.
- Zbog miniranje i oštećenja pruge u dužini pedesetak metara na potezu između Srba i Une, unska pruga je i dalje izvan uporabe.

1991.
- Sovjetski predsjednik Gorbačov pozvao predsjednike Tuđmana i Miloševića u Moskvu.
- Predstavnici JNA niječu raketni napad na predsjednika Tuđmana, te sumnjiče hrvatsku Vladu da je sama inscenirala raketiranje.
- Na sastanku Tuđmana, Miloševića, Kadijevića i predstavnika EZ-a u Haagu, dogovoreno da će se JNA povući s hrvatskog teritorija u roku od 30 dana, te da će u istom razdoblju biti gotov i arbitražni proces.
- Pregovori između Hrvatske vojske i predstavnika JNA o povlačenju jugoslavenske armije nastavljaju se u Zagrebu.
- Tomislav Dujmović je prva beba rođena u Hrvatskoj kao nezavisnoj europskoj državi:
- Hrvatski premijer posjetio Bugarsku.

1992.
- Unatoč zabrani letenja nad BiH srpski borbeni zrakoplovi bombardirali bosanskohercegovački grad Gradačac, što je otvoreni srpski izazov Ujedinjenim narodima.
- Zapovjednik srpskog zrakoplovstva u BiH objavio na beogradskoj TV da se ne namjerava držati nikakvih zabrana vojnih letova u zračnom prostoru BiH iz Rezolucije 781 Vijeća sigurnosti UN.
- Američki veleposlanik u UN Edward Perkins izjavio da će se SAD pobrinuti da se rezolucija o zabrani leta iznad BiH ostvari, pa makar i silom.
- Srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, u intervjuu beogradskoj televiziji, osudio sporazum koji su nedavno u Ženevi potpisali hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i jugoslavenski predsjednik Dobrica Ćosić.

1993.
- U strahu za gole živote Hrvati iz Zenice svu svoju imovinu prodaju u bescjenje i potplaćuju Muslimane da ih izvedu iz grada, te kroz planinska bespuća i minska polja stižu u Vareš skrhani nesrećom, izjavio predsjednik HVO Vareša Anto Pejčinović.
- U incidentu na mostu preko Dunava kod Batine pripadnici srpskih dobrovoljačkih jedinica Željka Ražnatovića Arkana pretukli belgijske pripadnike UNPROFOR-a i trojicu lakše ozlijedili, izjavio u Zagrebu predstavnik UNPROFOR-a Kiran Singh.
- U razgovoru za austrijsku agenciju APA, dr. Mate Granić izjavio u Beču da se stvaraju umjetne prepreke za prijam Hrvatske u Vijeće Europe, ali da vjeruje da će Hrvatska uskoro postati članicom.

1994.
- Osječko-baranjski župan Branimir Glavaš, u Osijeku razgovarao sa šefom biroa vlade "SRJ" Veljkom Kneževićem.
- Djelatnici Karlovačke policijske uprave uspjeli su presjeći kanal kojim su izbjeglice iz zapadne Bosne, koje već osmi tjedan borave na Turnju, prebacivale na slobodni dio Hrvatske.
- Beogradski ministar pravde Uroš Klikovac izjavio da "SRJ" ne priznaje Međunarodni sud za ratne zločine pa tako ni njegova ingerencije na svojem ozemlju, a inicijatore ovog suda proglasio za diskreditatore "SRJ".

1995.
- Srbi protjerali još 1.097 Hrvata i Muslimana iz Teslića i Banje Luke.
- Počela isporuka ruskog plina za Sarajevo.

1996.
- Multinacionalni tim sastavljen od 44 visoka promatrača stigao u sjedište OESS-a u Sarajevo, a glavne su mu zadaće da daje izvještaje i usmjerava rad lokalnih promatrača tijekom općinskih izbora, koji će se u BiH održati između 22. i 24. studenoga.
- Skupina od oko 200 osoba okupila se ispred Ureda za izdavanje hrvatskih dokumenata u Belom Manastiru, prekinula telefonske linije i blokirala zgradu u kojoj se nalazilo desetak djelatnika matičnog ureda i Osječko-baranjske policijske uprave.

Post je objavljen 25.10.2006. u 16:08 sati.