Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompollitikon

Marketing

1. SVIBNJA-- 10. SVIBNJA

Dogodilo se 1. svibnja

1990.
- U Hrvatskoj i Sloveniji proslavljen Prvi maj - praznik rada, ali prvi put poslije drugog svjetskog rata - bez partijskih (komunističkih) zastava.

1991.
- Vlada Republike Hrvatske predložila Saboru da uskrati suglasnost na nekoliko saveznih akata, među kojima i na nacrt zakona o ukupnim rashodima budžeta i na nacrt zakona o tečajnim razlikama.
- Tridesetak srpskih odmetnika napalo hrvatska sela Potkonje i Vrpolje kraj Knina - jedna osoba ranjena, a više osoba oteto i odvezeno u Knin.
- Vrhovno državno vijeće odlučilo da Republika Hrvatska, ako jedinice JNA i dalje budu ometale ili otežavale uspostavu pravnog poretka u Republici, preispita svoj stav prema JNA te joj uskratiti financiranje.
- Kijevo, njegovi stanovnici i postaja MUP-a već pet dana opkoljeni jedinicama JNA.
- Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo građanima poziv na referendum na kojemu bi se trebali izjasniti da li su za neovisnu, suverenu i samostalnu hrvatsku državu.
- U Benkovcu zapaljena hrvatska zastava, samo trideset minuta nakon što je postavljena na zgradu pošte.
- Nepoznata osoba skinula hrvatsku zastavu s VUPIK-ova silosa u predgrađu Vukovara, a na pruzi Borovo - Novi Dalj eksplozijom oštećena pruga.

1992.
- Tajland priznao Republiku Hrvatsku.
- Na zasjedanju KESS-a donijeta nova Deklaracija o BiH, u kojoj je jasno imenovan napadač: JNA i paravojne formacije koje podržava Srbija.
- Američki Senat prihvatio rezoluciju kojom zahtijeva od Bijele kuće da odgodi priznanje "nove Jugoslavije", sve dok vlada u Beogradu ne promijeni militantno vladanje.
- Predstavnici triju zajednica u BiH počeli u Lisabonu proučavati prijedlog Josea Cutileria o teritorijalnom razgraničenju Republike.
- Mete topničkih napada na Osijek bili isključivo civilni ciljevi, a pritom ranjeno 14 građana.
- Neprijatelj minira preostale kuće u Župi dubrovačkoj.
- Srbijanski agresori zauzeli odašiljač "Vlašić" i tako blokirali program RTV Sarajeva.
- Ratni požar zahvatio sve općine u Bosanskoj Posavini.

1993.
- U Konjicu i dalje napeto - Muslimani nasilno mobiliziraju Hrvate, a one koji to odbiju trpaju u zatvore.
- Kod Zadra zarobljeno troje Srbijanaca koji su potanko ispričali kako su mobilizirani u Srbiji i odmah poslani na frontu u Hrvatsku.
- Skupina naoružanih osoba u Sarajevu napala zgradu u kojoj je smješten ukrajinski kontingent Zaštitnih snaga UN, a ukrajinska straža odgovorila na napad.
- Izravna vojna akcija na Balkanu je nužna i Albanija bi prihvatila tu opciju, no u ovom trenutku je nužno podržati Vance-Owenov plan, izjavio Aleksandar Meksi, predsjednik albanske vlade.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u intervjuu radio-postaji Deutschlandfunk izjavio kako bi prihvaćanje sankcija UN za Srbe bilo ravno samoubojstvu.

1994.
- U pismu predsjednika Predsjedništva BiH Alija Izetbegovića predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu upozorava se da provedba Washingtonskog sporazuma kasni.
- Hrvatski nezavisni demokrati održali osnivačku skupštinu u Zagrebu, za predsjednika stranke izabran Stipe Mesić, a potpredsjednici su: Josip Manolić, fra Tomislav Pavao Duka, Slavko Degoricija, Perica Jurič, Dragutin Hlad, sve bivši članovi HDZ-a.
- U Zagrebu održan kongres ujedinjenja Socijaldemokratske stranke Hrvatske (SDH) i Sodijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) u jedinstvenu SDP, te obilježena stogodišnjica socijaldemokracije u Hrvatskoj.
- Američki novinari, Bryan Brinton i Francis William Tomasić, poginuli na cesti od Mostara prema Sarajevu u blizini brane Salakovac, kad je njihovo vozilo, skrenuvši sa ceste, naletjelo na minu.
- Borislav Mikelić, tzv. predsjednik "krajinske vlade", donio naredbu o zabrani susreta razdvojenih obitelji kao i zabranu svakog ulaska u "plavu zonu" kod Mošćenice Srbima i malobrojnim Hrvatima iz okupirane Petrinje i Banije.
- Učestali napadi Srba na oraško-šamačkom i usorskom bojištu.
- Nakon što su Srbi unutar zaštićene zone Goražda napali postrojbe engleskog UNPROFOR-a, to su isto učinili i danskim postrojbama u Tuzli, a vojni konvoj UN-a kod Sarajeva srpska je paravojska blokadom spriječila da uđe u grad.

1995.
- Hrvatske redarstvene snage u munjevitoj akciji nazvanoj "Bljesak" oslobodile jutros Jasenovac i selo Medare.
- Točno u 5,30 sati počela akcija redarstvenih snaga Republike Hrvatske pod nazivom "Bljesak", kojoj je svrha osigurati slobodan promet i spriječiti terorizam u bivšem Zapadnom sektoru UNPA, o čemu je pravodobno izvješten UNCRO, priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a RH.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima veleposlanika SAD Petera Galbraitha na njegov zahtjev i tom prigodom mu u svezi s incidentom na auto-cesti rekao da Hrvatska, ostajući dosljedna svojoj politici mirnog rješenja i normalizacije odnosa, želi osigurati normalan promet i spriječiti daljnje incidente na tom za gospodarstvo Hrvatske važnom prometnom pravcu.
- UN NIJE uspio osigurati produljenje prekida vatre u BiH, koji je istakao u podne, zahvaljujući nepokolebljivom protivljenju obiju strana, priopćio glasnogovornik UN u Sarajevu Colum Murphy.
- Predsjedničkom izjavom Vijeće sigurnosti zatražilo obustavu hrvatske ofenzive u Zapadnom sektoru.

1996.
- Prema sporazumu s Londonskim klubom, Hrvatska preuzela 29,5 posto dugova bivše Jugoslavije.
- Međunarodni sud pravde (organ UN koji nema veze sa Sudom za ratne zločine) počeo jednotjedno javno razmatranje tužbe BiH protiv Srbije da je potpomagala i prouzročila genocidni rat u Bosni.
- Predsjednik Tuđman sa Zagrepčanima u Maksimiru proslavio 1. svibnja, međunarodni Praznik rada.


Dogodilo se 2. svibnja

1991.
- U srpskom terorističkom napadu na autobus hrvatskog MUP-a u Borovu Selu, ubijeno 15 policajaca.
- U Polači kod Zadra napadnuta policijska patrola, tom prilikom iz snajpera smrtno ranjen policajac Franko Lisica.

1992.
- Pregovori o BiH, koji su pod pokroviteljstvom EZ-a vođeni u Lisabonu, obustavljeni nakon što Srbi nisu povukli svoje topništvo oko Sarajeva.
- Napad na Vinkovce iz svih oružja, devet ranjenih u Osijeku, napadi na Novu Gradišku, Slavonski Brod i Županju s bosanske strane.
- Srpska vojska izazvala novi incident kod Dubrovnika kada su pogodili gliser s časnicima UN na ulazu u uvalu Zaton, na sreću nitko nije ranjen.
- Po povratku iz Lisabona predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i njegovu kći zarobila tzv. Jugoslavenska armija i pod prijetnjom oružja odvela u vojarnu Lukavica blizu Sarajeva.
- U Čitluku ubijen belgijski promatrač EZ.
- U Hrvatskoj 222 665 izbjeglica iz BiH.

1993.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u Ateni potpisao Vance-Owenov plan o BiH pod uvjetom da ga prihvati "parlament republike srpske", čime ga je u stvari odbio.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odgovorio na pismo Alije Izetbegovića, u kojem ističe kako je od interesa za obje zemlje da se sporazum iz Washingtona što prije oživotvori.
- U Chicagu utemeljen Savez Hrvata BiH radi okupljanja Hrvata iz te republike koji žive na sjeveroameričkom kontinentu a koji se zalaže za cjelovitost BiH.
- Izetbegović posjetio slobodno brčansko područje, te istakao kako ovdje dobro organiziran suživot Muslimana i Hrvata mora biti model čitavoj mladoj državi BiH.
- Nedaleko od Tuzle "plave kacige" uzvratile na napad i ubile 9 srpskih vojnika, dok su kod Sarajeva protiv srpskih snaga morali intervenirati i NATO-vi zrakoplovi.
- Premijer BiH Haris Silajdžić kritizirao ulogu UN na prostoru bivše Jugoslavije ocijenivši da bi UN trebali otići ako nisu spremni braniti vlastitu Povelju i vlastite rezolucije.

1995.
- Hrvatske redarstvene snage ušle u Okučane. Bila je to završnica dvodnevnih žestokih borbi i akcija redarstvenih snaga Republike Hrvatske, koje su dobile zadatak da uspostave siguran promet auto-cestom Zagreb-Lipovac kroz privremeno zaposjednuto područje.
- Srpski odmetnici poduzeli bezumni čin odmazde nad civilima, šest kasetnih projektila palo na središte Zagreba, poginulo pet osoba, a 121 ozljeđena, od kojih je desetero u životnoj opasnosti. Posve je sigurno kako je zapovijed za napad dao Milan Martić, a na razini vojne proslijede izvršili generali Milan Čeleketić, zapovjednik stožera tzv. "vojske rsk" i Dušan Lončar, načelnik tog stožera.

1996.
- Izaslanstvo Sabora RH, koje je predvodio potpredsjednik Zastupničkog doma Sabora Vladimir Šeks, razgovaralo u Sarajevu s najvišim dužnosnicima Federacije BiH o provedbi Daytonskih sporazuma.
- Tajne isporuke iranskog oružja BiH 1994., pred kojima su SAD zatvorile oči, omogućile Daytonski sporazum, ocijenio američki ministar obrane William Perry.


Dogodilo se 3. svibnja

1991.
- Nakon masakra u Borovu Selu, predsjednik Republike Hrvatske dr. Tuđman izjavio: "Nuđamo mir, nuđamo demokratski sporazum o rješenju svih pitanja, ali isto tako nećemo trpjeti dalje raspojasavanje terorizma u Hrvatskoj i nećemo trpjeti da se bilo kakvi planovi prave na račun hrvatske domovine".
- Predsjednik Tuđman otputovao u Beograd na sjednicu Predsjedništva SFRJ, na kojoj će biti govora o sigurnosnoj situaciji u Jugoslaviji i Republici Hrvatskoj.
- U proglasu Srpske narodne stranke iz Zagreba poziva se srpski narod u Hrvatskoj da se što prije odrekne nasilnih metoda djelovanja i dade otvorenu i javnu podršku svim demokratskim snagama u Hrvatskoj i Jugoslaviji.
- Inozemna sredstva informiranja o sukobima u Jugoslaviji ističu da raste opasnost od građanskog rata, a francuska televizija ocjenjuje da je riječ o "klasičnom scenariju" uvoda u vojni udar.

1992.
- Slovenski predsjednik Milan Kučan poziva na hitno angažiranje svjetske zajednice u zaustavljanju agresije JA na BiH.
- Srpsko zrakoplovstvo teško oštetilo most na Savi između Slavonskog i Bosanskog Broda. Hrvatski vojnici tom prilikom srušili četiri, a oštetili dva srpska "miga".
- Srbijanski mediji obilježili obljetnicu masakra 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu, pretvorivši gnusni zločin u herojski čin.
- U Doboju su srpske snage ubile više desetina tamošnjih Hrvata i Muslimana.
- Otetog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića i njegovu kći jugoarmija pustila iz vojarne u Sarajevu, gdje je bio zatočen 24 sata, u zamjenu za svog generala Milutina Kukanjca.
- Zrakoplovi JA raketirali Široki Brijeg.

1993.
- "SRJ" isključena iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
- U Zagrebu osnovan Državni odbor za normalizaciju Hrvatsko-srpskih odnosa.
- Vrhovni sud Republike Hrvatske, u drugostepenom sudskom postupku, u cijelosti potvrdio presudu sisačkog suda, kojom se ratni zločinac Slobodan Tarbuk, tzv. zapovjednik banijskog korpusa, osuđuje na 20 godina zatvora.
- Unatoč brojnim aktivnostima na uspostavi mira, ne prestaju muslimanski napadi na Hrvate, samo u busovačkom selu Pazićima ubili su 5 Hrvata.
- Vojni stručnjak Instituta za međunarodne odnose u Den Haagu, Den Doel, spominjući dosadašnje iskustvo sa Srbima u Hrvatskoj i sada u BiH, očekuje da će čitava operacija "pacifikacije" BiH trajati godinama i to s neizvjesnim rezultatom.
- Posebni izaslanik pape Ivan Pavla II., Josef Stimpfle, zatražio suđenje srpskim vođama pred Međunarodnim sudom za ratne zločine.

1994.
- Mještani Moščenice, sela nedaleko Siska, ponovno blokirali cestu koja vodi od Siska do zaposjednute Petrinje u znak prosvjeda protiv nedjelotvornosti UNPROFOR-a koji ih ne štite već se otvoreno stavljaju na stranu pobunjenih Srba.

1995.
- Šest novih srpskih projektila palo na civilne ciljeve u Zagrebu. Jedan projektil pogodio Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, gdje je jedna osoba poginula a pet je ranjeno. Jedan od projektila pao je i na zgradu Kulturno-umjetničkog društva "Kolo" i okolne zgrade, gdje je više članova baleta Hrvatskog narodnog kazališta ranjeno.
- Zapadna Slavonija je oslobođena, ostalo je još uvijek okupirano nešto više od 11 posto cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, istaknuto na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti.
- Ulaskom redarstvenika i postrojbi Hrvatske vojske u Okučane, a potom u večernjim satima i na područje Stare Gradiške, gdje su se zadržale posljednje razbijene skupine pobunjenih okučanskih Srba, cjelokupan teritorij Brodsko-posavske županije postao je slobodan od utorka 2. svibnja 1995., izjavio novinarima general HV Petar Stipetić.
- Na izvanrednoj konferenciji za novinare, koju je u stožeru mirovnih snaga u Zagrebu održao posebni izaslanik UN Yasushi Akashi, novinarima podijeljen tekst usmenog sporazuma između hrvatske i srpske strane o potpunom prekidu neprijateljstava u Hrvatskoj od srijede 3. svibnja u 16 sati.
- Beogradski tisak na prvim stranicama donosi vijest o "agresiji Hrvatske na zapadnu Slavoniju", kritizira se pasivnost snaga UN, koje nisu o pripremama obavijestile Srbe, a najviše ih je zasmetalo blago predsjedničko priopćenje Vijeća sigurnosti.

1996.
- Stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i može se s optimizmom gledati na uspjeh tog procesa, ocijenili u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Granić i prijelazni upravitelj tog područja general Jacques Klein.


Dogodilo se 4. svibnja

1990.
- Obilježena deseta obljetnica smrti Josipa Broza Tita - u Zagrebu su, kao i proteklih godine, u 15,05 (vrijeme Titove smrti) oglasile se sirene, dok su se u Beogradu održale antititovske demonstracije.

1991.
- Potpredsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić u intervjuu za Radio-Beograd rekao kako su u Borovu Selu četvorica policajaca masakrirana, odsječene su im glave i na njima se na najbestijalniji način iživljavalo.
- State Department priopćio da je u sukobima na prostoru Republike Hrvatske poginulo najmanje 37 osoba, te da su prilike u Hrvatskoj "vrlo napete" i da postoji "opasnost od daljnjih sukoba".
- Američki kongresmen Dick Swett pozvao članove Predstavničkog doma da osude terorističku djelatnost u Hrvatskoj.
- U povodu događaja u Hrvatskoj, kongresmen William Broomfield, obraćajući se američkom Kongresu, rekao kako američka vlada mora preispitati svoju politiku prema Jugoslaviji i "srpskom tvrdoglavom staljinistu Slobodanu Miloševiću".

1992.
- Malezija priznala Republiku Hrvatsku.
- Jednoglasnom odlukom Prošireni biro Parlamentarne skupštine Europskog savjeta odobrio Hrvatskoj status posebnog gosta u toj najstarijoj europskoj integraciji.
- Belgija oštro optužuje "jugoarmiju" za ubojstvo europskog promatrača, inače njezinog građanina, kod Mostara.
- Zadar bez struje i vode, sedam ranjenih u Metkoviću, agresor i dalje uništava imovinu Hrvata u okupiranoj Baranji.
- Podaci o uništenim ili oštećenim spomenicima kulture u Hrvatskoj govore da su najviše stradale crkve.
- Stravičan danak rata - u Hrvatskoj do sada poginulo 3,684 osoba.
- Šest avionskih bombi, tzv. "krmača", koje je neprijateljska avijacija bacila na Jelas nedaleko Slavonskog Broda, ubilo 16 osoba, od čega šestero djece u skloništima svojih obiteljskih kuća, a više od 60 osoba je ranjeno.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović od svijeta zatražio vojnu pomoć.
- Prvi puta napadnuto Goražde.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio kako Hrvatska neće intervenirati u Bosni i Hercegovini.

1993.
- Dosad najjači napad na Bihać.
- U Travniku utemeljena zajednička nadzorna mjesta i patrole postrojbi HVO-a i Armije BiH.
- Visoko povjereništvo UN za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da u Goraždu 70.000 ljudi ovisi o humanitarnoj pomoći.
- Vijeće sigurnosti počelo konzultacije o konkretnim akcijama u provedbi Vance-Owenova plana, prema kojemu bi SAD trebale osigurati polovinu ljudstva u snagama NATO-a.
- Američki FBI objavio da je uhitio Stevena Lalasa (49), službenika State Departmenta, zbog špijunaže u korist Grčke i Srbije.

1994.
- U zapadnoj Slavoniji Srbi i dalje ne poštuju Zagrebački sporazum, po kojemu bi zaraćene strane trebale izvući teško naoružanje i ljudstvo na dogovorenu udaljenost od crte bojišta.
- Bivša britanska premijerka Margareth Thatcher ponovno uputila poziv za zračne napade protiv Srba i ukidanje embarga na oružje za BiH i Hrvatsku.

1995.
- Terorizam više nećemo trpjeti... Ovim dajemo znati: ukoliko srpski kolovođe još jednom ponove zločinački napadaj, hrvatska će država najodlučnije odgovoriti, da bi se spriječio svaki daljnji terorizam, stoji u poslanici predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđamana.
- Terorističke napade na Zagreb 2. i 3. svibnja naredio osobno vođa srpskih pobunjenika Milan Martić, a proveo zapovjednik njihovih postrojba Milan Čeleketić, navodi u pismu tužitelju Međunaronog suda za ratne zločine u Den Haagu Richardu Goldstoneu hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.
- Vlada Republike Hrvatske uputila poziv civilima i vojnicima srpske nacionalnosti da bez straha odbace oružje. Onima koji to učine Hrvatska garantira sigurnost, civilima sva građanska prava, a vojnicima primjenu Zakona o oprostu.
- Hrvatska je vojska u zapadnoslavonskoj operaciji izgubila 33 vojnika, među njima i zrakoplovca Rudolfa Perešina, a 128 vojnika je ranjeno. Neprijatelj je imao između 350 i 450 mrtvih, te između 1.000 i 1.200 ranjenih, zarobili smo 6 tenkova, 4 oklopna transportera, 42 topa, 2 netaknuta skladišta streljiva, te uništili 6 tenkova i 3 oklopna transportera, izjavio ministar obrane Gojko Šušak na sjednici Hrvatskog sabora.

1996.
- "Sada kada smo objektivno veliki gubitnici u ovome ratu, spasimo što se spasiti može, ostvarimo maksimum iz Erdutskog sporazuma, iako to nije maksimum naših želja" - izjavio za beogradske "Večernje novosti" Vojislav Stanimirović, predsjednik tzv. vlade istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.


Dogodilo se 5. svibnja

1991.
- Na auto-cesti između Županje i Slavonskog Broda ispaljena dva projektila na vozača i automobil potpredsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića.
- Barikade u svim selima vukovarske općine, svi prilazi Vukovaru blokirani.
- Miniran vodovod koji iz rijeke Zrmanje dovodi vodu do Zadra.
- Na zboru građane srpske nacionalnosti u Šibeniku kazano da su od Miloševića svi ugroženi.
- Zbog prijetnji i pritisaka, iz vojvođanskog sela Novog Slankamena dnevno se iseli po jedna hrvatska obitelj.
- Austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock pokrenuo inicijativu kod ministara vanjskih poslova Europske zajednice da ujedinjena Europa pošalje u Jugoslaviju vojsku mira, jednu vrstu "plavi šljemova" ako oružani sukobi budu i dalje eskalirali.

1992.
- Filipini priznali Republiku Hrvatsku.
- Ministri inozemnih poslova pet država članica Nordijskog vijeća u Vandi, kod Helsinkija, osudili upletanje "SR Jugoslavije" u događaje u BiH.
- Ponovno raketiran već ionako oštećen Savski most koji povezuje Slavonski i Bosanski Brod.
- Raketiran Široki Brijeg.
- Dopredsjednik Vlade BiH, Muhamed Čengić u razgovoru s turskim premijerom Demirelom zatražio vojnu intervenciju Turske.
- Jugoslavensko predsjedništvo službeno objavilo da napušta svaku kontrolu nad "jugoslavenskom vojskom" u BiH.
- Hrvatskoj upućen prijedlog o sukcesiji bivše Jugoslavije, u kojem je osnovno načelo pri raspodjeli imovine, prava i obveza pravednost i ravnopravnost svih stranaka u pitanju, a u skladu s tim, imovina i obveze koje su korištene i povezane s jednom ili više republika raspoređuju se tim republikama, uz pravednu kompenzaciju ostalima.

1993.
- Hrvatska delegacija u Ženevi uputila protest Europskoj zajednici i Vijeću sigurnosti zbog napada paravojnih srpskih formacija po Zadru i Šibeniku, u kojima stradavaju nezaštićeni civili.
- Više od trideset sati trajao napad na Žepu, koja je u plamenu.
- Srbi topništvom napali Mostar.
- Muslimani ne dopuštaju prolaz humanitarnim konvojima prema Konjicu.
- Ghali predložio slanje 70.000 vojnika uglavnom NATO-a, pod zastavom UN, u mirovnu akciju u BiH - Vijeće sigurnosti se s time nije suglasilo.
- Glavni tajnik UN dao preporuku Vijeću sigurnosti da u Haagu osnuje Sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju.

1994.
- Dok bosanski Srbi i dalje prikupljaju svoje snage u okolici strateški važnog grada Brčkog, Zapad razgovara o tajnoj strategiji zastrašivanja Srba, ne bi li se na taj način došlo do mira na Balkanu, piše njemački "Die Welt".
- Tristo tona nafte dnevno Srbi pljačkaju u Đeletovcima u istočnoj Slavoniji, što traje već dvije godine uz pomoć UN-a, koji ništa ne poduzimaju da to spriječe, iako je na snazi Rezolucija 757 Vijeća sigurnosti UN-a o ekonomskom embargu protiv Srbije.
- Predsjedništvo BiH odlučilo zatražiti ostavku izaslanika glavnog tajnika UN Yasushija Akashija zbog njegove pristranosti.
- Čelnici bosanskih Srba, nakon razgovora s ministrom u britanskom Foreign Officeu Douglasom Hoggom, odbili ustupiti dio teritorija koje su osvojili u borbama u BiH kako bi se postigao mir.
- Sjedinjene Američke Države i Rusija izrazile zabrinutost zbog nastavka nestabilnosti u BiH, te pozvale Srbe i Muslimane na primirje i pregovore.
- Konvoj UNPROFOR-a, nakon četiri dana prisilnog zadržavanja od strane bosanskih Srba kod Rogatice, konačno stigao u Goražde.

1995.
- Razgovarao sam i s kolegama iz vojnog dijela UN, predstavnicima UNHCR-a i Međunarodnog crvenog križa, te s promatračima EU. I oni su potvrdili korektan odnos hrvatske vlasti prema srpskim pobunjenicima, rekao novinarima izaslanik glavnog tajnika UN Yasushi Akash prigodom posjeta Pakracu u društvu Ivana Jarnjaka i ing. Hrvoja Šarinića.
- Vijeće sigurnosti izrazilo u predsjedničkoj izjavi zabrinutost zbog nastavka neprijateljstava u Hrvatskoj. Vijeće, također, osudilo bombardiranje Zagreba i drugih središta civilnog stanovništva od snaga lokalnih srpskih vlasti i zahtijeva da ga trenutačno prekinu.
- Civilni život mora biti potpuno normalan, a posebno sam zadužio Vladine organe da se maksimalno brinu o civilima i zaštiti njihove imovine, istaknuo hrvatski premijer Nikica Valentić, koji je na čelu Vladina izaslanstva posjetio zapadnu Slavoniju, te tom prigodom pozvao srpske civile na povratak.
- Hrvatska je briljantnom pobjedom u zapadnoj Slavoniji učvrstila svoju međunarodnu poziciju i ubila velikosrpski mit o nepobjedivosti, piše bonski "General Anzeiger"

1996.
- Dok se u Den Haagu gomilaju dokazi o odgovornosti srpskog režima za rat protiv Hrvatske i BiH, iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova širi se posve druga "istina" - pod naslovom "Kronologija bivše Jugoslavije", s oznakom "Sažetak pozadinskih informacija", stoji da "srpske agresije nije bilo".


Dogodilo se 6. svibnja

1990.
- Održan drugi krug općinskih i saborskih izbora u Hrvatskoj.

1991.
- Štab Vrhovne komande naredio podizanje borbene gotovosti JNA i mobilizaciju odgovarajućih jedinica kako bi JNA, ako organi federacije i republika ne osiguraju mir, mogla to efikasno učiniti.
- U vukovarskoj općini pucnjave, eksplozije, barikade gotovo u svim selima.
- Mirni prosvjed građana Splita sa zahtjevom da se vojska jasno odredi prema Martićevim ekstremistima, pretvorio se u pravu dramu u kojoj je poginuo jedan vojnik (ubio ga oficir) dok je drugi vojnik lakše ranjen, kao i jedna građanka.
- SDS BiH u Bosanskom Petrovom Selu, ispod planine Ozren, proglasio SAO (Srpsku autonomnu oblast) Ozren.

1992.
- Venezuela priznala Republiku Hrvatsku.
- Amerika zahtijeva potpuno isključenje tzv. jugoslavenske delegacije iz KESS-a.
- Washington spreman razmotriti oštrije mjere protiv Srbije.
- Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Milan Ramljak uručio glavnom tajniku UN molbu za ulazak Hrvatske u svjetsku organizaciju.
- U vrijeme najveće gužve četnici ispalili granate na glavnu osječku tržnicu i pritom ranili 14 osoba.
- Srbi su u bosanskošamačkom selu Crkvini brutalno ubili 16 zatočenika - Hrvata i Muslimana.
- Hrvatske oporbene stranke uputile KESS-u, EZ-u, Vijeću sigurnosti UN, Promatračkoj misiji UN, UNPROFOR-u, zajednički zahtjev za zaustavljanje srpsko-jugoslavenske agresije na Balkanu.
- Srbija traži podjelu Bosne i Hercegovine.
- Hrvatska zbrinjava 500,000 prognanika i izbjeglica.

1993.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman otvorio zračnu luku na Braču.
- Nakon 15.000 ispaljenih granata, srpski agresor uspio probiti liniju obrane Žepe.
- Srpski agresor iz Hrvatske napao Bihać.
- Hrvati iz Tivta u sve većem broju bježe iz Boke Kotorske.
- Mađarska počela provoditi jače sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN propisalo Rezolucijom 820.
- Srbi odbili Vance-Owenov mirovni plan i na taj način bacili rukavicu u lice cijelom svijetu.

1994.
- U Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Peter Galbraith potpisali sporazum o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i SAD.
- Međunarodna zajednica, na vojno zaoštravanje oko Brčkog, upozorava da ni Zapad niti Rusija nisu zainteresirani za vojni poraz bosanskih Srba, odnosno Srbije, jer žele mirovno rješenje bez apsolutnog pobjednika.
- Samozvani premijer lokalnih Srba u UNPA područjima Hrvatske Borislav Mikelić "odbacio bilo kakvu mogućnost podređenog položaja Krajine u gospodarskim odnosima" s Hrvatskom.
- Brod "Cvijeta Zuzorić", prvi od 18 brodova duge plovidbe dubrovačke "Atlantske plovidbe" skinuo maltešku zastavu po kojom je plovio od kad je izbio rat u Hrvatskoj i stavio hrvatsku trobojnicu, te tako postao prvi brod koji plovi pod hrvatskim stijegom.

1995.
- Predsjednik Tuđman otputova u London na proslavu 50.-godišnjice pobjede antifašističke koalicije.
- U sklopu novog mandata UNCRO može imati samo zadaće nadzora hrvatskih međunarodno priznatih granica, kontrolu raketnih sustava paravojnih srpskih formacija i zračne luke u Udbini, te da bude u ulozi promatrača mirne integracije, zaključak je sjednice Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti održane u Zagrebu.
- Republika Hrvatska će područje zapadne Slavonije reintegrirati u svoj ustavno-pravni i gospodarski sustav poštujući najviše europske standarde ljudskih prava nacionalnih manjina - stoji u pismu dr. Mate Granića međunarodnim čelnicima u povodu netočnih i neutemeljenih izvješća nekih dužnosnika UN- a na terenu, u kojima optužuju Hrvatsku za nepoštivanje ljudskih prava.
- U Pakrac vraćen Veljko Džakula, jedan od vođa srpske pobune u zapadnoj Slavoniji. I z prihvatnih centara vraćena četiri autobusa i prva skupina pripadnika srpskih paravojnih postrojba.
- SAD pozivaju strane u Hrvatskoj da se maksimalno suzdrže, prekinu borbe i pruže sigurnost civilima, izjavio u Washingtonu glasnogovornik State Departmenta Nicholas Burns na redovitoj konferenciji za novinare. On je također rekao da je odgovornost za rat na onima koji su ga počeli - na bosanskim i hrvatskim Srbima.

1996.
- Na predavanju održanom u Zagrebu, a kojeg je organizirao Institut za međunarodne odnose, Jacques Klein obznanio da razvojačenje u hrvatskom Podunavlju započinje 21. svibnja i traje do 21. lipnja.


Dogodilo se 7. svibnja

1991.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u jednodnevnom posjetu Velikoj Britaniji razgovarao s ministrom vanjskih poslova Douglasom Hurdom i bivšom premijerkom Margareth Thatcher, koji su izjavili da se zalažu za takvu Jugoslaviju u kojoj će svi biti zadovoljni. Dr. Tuđman razgovarao i s bivšim predsjednikom britanske vlade Edwardom Heatom.
- U skladu s naredbom predsjednika hrvatske Vlade Josipa Manolića, u vukovarskoj općini uklonjene sve barikade koje su postavili Hrvati, no u selima gdje žive Srbi to nije učinjeno.
- Vođa Srpske narodne obnove Mirko Jović, u izjavi koju je dao za YUTEL, potvrdio da u njegovi sljedbenici iz Srbije bili u Borovu Selu na dan pogibije dvanaestorice pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.
- Četnička banda od 30 do 40 ljudi hodao protutnjala kroz Knin i uništila sve što je imalo bilo kakvu vezu s Hrvatskom.
- Srpski teroristi u Donjem Lapcu minama raznijeli kuću predsjednika Srpske narodne stranke Milana Đukića, a već ranije minirali i zapalili njegovu vikendicu.
- Tenkovi jedinica JNA iz Mostarske kasarne kretali se ulicama Mostara pripravljeni za vojnu intervenciju.

1992.
- U Osijeku od posljedica bombardiranja izgorjelo dvoje ljudi, ponovno oštećena opća bolnica, strogo središte grada, povijesna jezgra, tvrđa, te gusto naseljen Donji grad.
- U kazamatima Stare Gradiške Hrvate batinaju do smrti.
- "Dobri" susjedi Srbi ubili u Baranji 96 Hrvata, 80 ih je nestalo, a sudbina 300 Hrvata nije poznata.
- Srbi su u bosanskošamačkom selu Crkvini, Srbi su brutalno ubili 17 zatočenika - Hrvata i Muslimana.

1993.
- Počela međunarodna konferencija o obnovi i razvoju hrvatskog gospodarstva, na kojoj je naglašeno da Hrvatska ne može sama.
- Grad Šibenik ponovno žestoko napadnut iz svog artiljerijskog oruđa.
- Unatoč svim dogovorima i sporazumima, Muslimani i dalje napadaju Hrvate u BiH, a to se osobito odnosi na područje Konjica.
- Ferhat-pašina i Arnaudijeva džamija, dvije građevine iz 16. stoljeća, eksplozivnim napravama srušene u Banjoj Luci.
- Glasnogovornik Pentagona izjavio da SAD imaju gotove brojne planove i ideje za eventualne napade u BiH, usporedivši rat u BiH s okupacijom Kuvajta.
- Ruski predsjednik Boris Jeljcin zatražio od bosanskih Srba da na referendumu odobre Vance-Owenov plan.
- Glavni tajnik Organizacije islamske konferencije (OIK) Hamid Algabd pozvao na "hitnu vojnu intervenciju u BiH", nakon što je samozvani srpski parlament odbio ratificirati mirovni plan.
- Makedonija i srbijanski vlastodršci na Kosovu tajno gospodarski surađuju i tako krše embargo UN.

1994.
- Međunarodna zajednica na vojno zaoštravanje oko Brčkog, upozorava da ni Zapad ni Rusija nisu zainteresirani za vojni poraz bosanskih Srba, odnosno Srbije, jer žele moriovno rješenje bez apsolutnog pobjednika.

1995.
- Predsjednik Tuđman i zamjenik američkog državnog tajnika Richard Holbrooke sastali se na proslavi 50. obljetnice pobjede nad fašizmom u Londonu i razmijenili mišljenje o stanju u Hrvatskoj, a po obostranoj ocjeni postigli "visoki stupanj razumijevanja".
- Prema podacima vikarijata Banjalučke biskupije sa sjedištem u Zagrebu, u banjalučkoj regiji srpske naoružane skupine dosad ubile više od 400 katolika, uglavnom Hrvata, u njihovim kućama, te četiri svećenika. Protjerano oko 55.000 katolika, a iz dva stara samostana, Bosanskog Aleksandrovca i Nove Topole, protjerano 9 časnih sestara i dvije pomoćnice, a još 1992. protjerano je 50 časnih sestara.

1996.
- Granični prijelaz Bajakovo-Batrovci između Republike Hrvatske i SRJ službeno otvoren točno u 12.45 sati, a time otvoren i promet na auto-cesti Zagreb-Beograd.
- Službeno otvoren naftovod između Hrvatske i Srbije.
- Prvi put nakon Nürnberga i Tokija, u Den Haagu započelo suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću za ratne zločine protiv čovječnosti.


Dogodilo se 8. svibnja

1989.
- Slobodan Milošević, predsjednik Centralnog komiteta saveza komunista Srbije, izabran za predsjednika Socijalističke Republike Srbije.

1990.
- Članovi CK SKJ, u krnjem sastavu, bez predstavnika Hrvatske i Slovenije (iz CKSKH sjednici prisustvovao samo Borislav Mikelić), bez kvoruma, (od 165 prisustvovalo 89 članova), raspravljali o dnevnom redu i karakteru sastanka, koji je sazvan kao 31. partijski plenum.
- Prema konačnim rezultatima izbora, od 40 mjesta u Društveno-političkom vijeću Gradske skupštine Zagreba, HDZ-u pripalo 37, komunistima jedno a u još dvije izborne jedinice održava se drugi krug 20. svibnja.
- Prema konačnim rezultatima izbora, u Vijeću općina zagrebačke Gradske skupštine od 56 mjesta HDZ osvojio 51, komunisti 4, a za jedno mjesto održat će se drugi izborni krug za 14 dana.

1991.
- Usljed srpskih pritisaka sve više Hrvata iz Knina i kninskih sela Potkonja i Vrpolja pristiže u Drniš.
- Zadarsko područje od preksinoć bez struje, srpski teroristi, vjerojatno oni isti koji su prije tri dana minirali vodovodna postrojenja, onesposobili 10-kilovoltni glavni dalekovod kojim se zadarsko i biogradsko područje napaja strujom.
- Poslanici srbijanskog parlamenta, izuzimajući nekoliko govornika, optužili vlast u Hrvatskoj za ustaštvo, fašizam i genocid nad Srbima.
- Britanski "Times" citirao predsjednika Tuđmana koji je kazao da će Hrvatska bude li napadnuta, tražiti vojnu pomoć od Washingtona i Londona.
- Na cesti od Vukovara prema Borovu Selu napadnuta patrola MUP-a Hrvatske, u pucnjavi jedan policajac ranjen, a dva napadača uhićena, od kojih je jedan ranjen.

1992.
- Europska demokratska unija (EDU) protivi se priznanju nove Jugoslavije.
SAD kritizira plan o podjeli BiH, a naglašeno da "nije moguć nijedan sporazum na štetu Muslimana i legitimne, demokratski izabrane bosanske vlade."
- Raketiran Široki Brijeg, bombe padale i po Međugorju.
- Srbi u Brčkom ubili najmanje 70 muškaraca - Hrvata i Muslimana, a u brčanskim selima Ulicama i Laništu još 30-tak hrvatskih civila.
- U Mostaru granate pogodile kulu na starome mostu, franjevačku crkvu i samostan, srušeni i zapaljeni biskupski ordinarijat i mostarska katedrala.
- U topničkom napadu na Slavonski Brod pogođena bolnica i naftni terminal.
Neprijateljski zrakoplovi raketirali Imotski.
- Istaknute četničke glavešine imaju privatne logore u koje dovode hrvatsko pučanstvo, a oslobađaju onoga kojemu je obitelj u mogućnosti platiti novcem ili zlatom izlazak na slobodu.

1993.
- Vijeće sigurnosti UN izjavilo da Srbi moraju prihvatiti međunarodni mirovni plan, što su ga odbili na svojoj "skupštini", kao jedinu osnovu za rješenje rata u BiH.
- Grčki premije Mitsotakis, nakon skupa na Palama, izjavio da vjeruje u poštene namjere Miloševića.
- Muslimani učestalo napadali pripadnike HVO-a na području Prozora i Konjica.

1994.
- Na pregovorima Hrvata i Muslimana u Beču, dogovoren vanjske granice Federacije prema Srbima, koja će obuhvaćati najmanje 51 posto bosanskohercegovačkog teritorija.
- U Goraždu su Ujedinjeni narodi izgubili čast, ali su ostvarili primirje - izjavio Yasushi Akashi - te dodao da je Zapad nepravedan prema Srbima.
- Oko bihaćke enklave nastavljene borbe između srpskih i hrvatsko-muslimanskih postrojbi.

1995.
- Predsjednik Tuđman, nakon prisustva na pariškoj proslavi 50. obljetnice pobjede nad fašizmom, otputovao u Moskvu na svečanu proslavu Dana pobjede.
- U zapadnoj Slavoniji odnos prema ratnim zarobljenicima bio je prihvatljiv sa stajališta međunarodnog prava... Po onom što znam, mogu reći da su se u Vukovaru stvari odvijale u najmanju ruku potpuno drugačije, izjavio u intervjuu "Večernjem listu" šef Promatračke misije EU veleposlanik Albert Turot.
- Vojni odgovor NATO-a nije isključen, izjavio u Sarajevu glasnogovornik generala Smitha, Colum Murphy, nakon napada srpskog topništva na Sarajevo 7. svibnja, što je dosad bio najteži udar na zaštićenu zonu nakon masakra na sarajevskim Markalama u veljači 1994.

1996.
- Na sjednici Sabora Republike Hrvatske, po hitnom postupku uvršten Prijedlog zakona o oprostu počiniteljima kaznenih djela s područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.


Dogodilo se 9.svibnja

1991.

NA SJEDNICI Predsjedništva SFRJ odlučeno je da se u Republici Hrvatskoj odmah obustavi kretanje oružanih formacija i naoružanih građana Republike Hrvatske, koju je vodio Josip Manolić, u Vukovaru se složili da treba uspostaviti komunikaciju organa vlasti koji su pobijedili na nedavnim izborima i oni su ti koji moraju preuzeti odgovornost.
UPORNOST vojske da do kraja izvede "planirane proljetne vježbe" u zapadnoj Hercegovini stanje dovela do usijanja, pored zaustavljene tenkovske kolone u Pologu, narod zaustavio tenkove i kod Šuice.
PUTEM Hrvatskog radija predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman obratio se Hrvatima u Bosni i Hercegovini i pozvao pučanstvo da se ukloni s ceste ispred tenkovskih kolona.

1992.
STRANE agencije o smjenama u vodstvu jugovojske govore kao o velikoj podvali Slobodana Miloševića svijetu.
VELIKA smjena osvajača na dubrovačkom području - Crnogorci odlaze, Srbijanci dolaze.
ČETNICI prijete razaranjem hidrocentrale Peruča na Cetini.
MINISTARSTVO obrane i Štab Teritorijalne obrane BiH pozvali sve u obranu zemlje.

1993.
U SREDNJOJ Bosni Muslimani ne prestaju s napadima na HVO.
HVO za jugoistočnu Hercegovinu poslalo pismo Međunarodnim organizacijama kako bi se pomoglo u zaustavljanju napada muslimanskih ekstremista na hrvatsko pučanstvo tog područja.
SRPSKI teroristi spalili i posljednje kuće Hrvata u Unešiću i Otavicama, gdje se nalazi i mauzolej najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.
BRITANCI poduzeli sve kako bi spasili medvjeda izgubljenog u paklu rata u BiH.

1994.
NAKON što je Služba za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske prikupila dokaze, priveden Radenko Radojčić, član tajne grupe "Labrador" za kojeg se sumnja da je 19. kolovoza 1991. pripremio i izvršio diverzije na Židovskom groblju i zgradi Židovske općine u Zagrebu.
KOMISIJA BiH za ratne zločine prikupila više od 2.500 slučajeva koji upućuju da su na teritoriju BiH počinjeni teški zločini nad civilnim stanovništvom, a oko 1.000 slučajeva će predati predsjedniku Komisije UN-a za ratne zločine Sharifu Bassoudiju.
NAKON što su mjesec dana bili "žrtve pravosudne pogreške", 11-orici francuskih državljana iz humanitarne udruge "Premiere Urgence", po naređenju Radovana Karadžića, produžen pritvor, te su tako postali njegovi taoci kojima ucjenjuje Zapad.

1995.
SVEČANA proslava Dana pobjede u Moskvi završena primanjem u Kremlju. Na otvaranju spomeničkog kompleksa na Poklonoj gori predsjednik Tuđman sjedio u prvom redu svečane lože, odmah uz Jeljcina, Zoa Ze Mina, Billa Clintona i Johna Majore.
HRVATSKA Vlada zahtijeva da se u banjalučku regiju pošalju relevantni međunarodni promatrači, kako bi osigurali da ne dođe do daljnjih povreda prava nesrpskog pučanstva, jer, otkako je počeo sukob, provedeno je etničko čišćenje nad ukupno 55.000 katolika, više od 400 ih je ubijeno u logorima ili njihovim domovima, ubijena su 4 svećenika, te uništeno 37 crkava, stoji u pismu hrvatskog veleposlanika u UN Marija Nobila predsjedatelju Vijeću sigurnosti UN-a Jeanu Bernardu Merimeeu.
U HRVATSKOJ antifašističkoj borbi sudjelovalo je u raznim oblicima otpora 470.000 osoba, od toga 230.000 u aktivnim oružanim snagama. Za četiri godine oružane borbe protiv fašizma u Hrvatskoj je poginulo 63.000 partizanskih boraca, istaknuto na svečanoj sjednici hrvatskog Sabora u povodu 50. godišnjice pobjede antifašističke koalicije.
PREMA obavijesti vikara Banjalučke biskupije u Zagrebu dr. Miljenka Aničića, 7. svibnja ove godine srušena filijalna crkva u Šargovcu, u župi Petrićevcu kod Banja Luke, a od 8. svibnja u noćnim satima spaljena filijalna crkva u Majdanu, u župi Mrkonjić-Gradu.

1996.
VIJEĆE sigurnosti UN-a donijelo Predsjedničku izjavu, kojom se, uz najdublju zabrinutost, optužuje "SRJ" da ne surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine.
SLUŽBENI predstavnik haškog suda za ratne zločine Christian Chartier priopćio da je Musliman Zejnil Delalić izručen Sudu, zbog zločina počinjenih nad Srbima u BiH.


Dogodilo se 10. svibnja

1990.
KAKO je poznat pobjednik u slobodnim višestranačkim saborskim izborima, dr. Franjo Tuđman, predsjednik pobjedničke Hrvatske demokratske zajednice, inicirao sastanak svoji najbližih suradnika iz rukovodećeg vrha stranke s dosadašnjim najvišim funkcionarima SR Hrvatske.
REPUBLIČKA izborna komisija obznanila izborne rezultate prvog i drugog izbornog kruga u Hrvatskoj - pobjednik HDZ.

1991.
U KNINU osnovana "prva pomorska milicija tzv. krajine", jer "imamo 20 km obale", objasnio njezino osnivanje novinarima kninski "šerif" Martić.
MIRKOVCI, selo nadomak Vinkovaca, nastanjen pretežno srpskim pučanstvom postalo središte srpskog terorizma u istočnoj Slavoniji.
HRVATI bosanskograhovskog sela Uništa našli se u bezizlaznoj situaciji nakon što su ih opkolili Martićevi odmetnici, te selu zatvorili vodu i presjekli dovod električne energije.

1992.
AGRESOR topovima napada Šibenik.
ALIJA Izetbegović zatražio pomoć od snaga UN, koje bi se mogle angažirati na deblokadi putova i željeznice, kontroli mostova i graničnih prijelaza.
TEŠKO razoreni Mostar odsječen od svijeta, ali branitelji obranili središte grada.
U SELU Kornici nedaleko Bosanskog Šamca Srbi su ubili najmanje 10 hrvatskih civila.
EGIPAT zabrinut za sudbinu Muslimana u BiH, te će to pitanje postaviti na konferenciji nesvrstanih zemalja.

1993.
PORUKA dr. Franje Tuđmana Aliji Izetbegoviću i Mati Bobanu u kojoj ih poziva na prekid sukoba u BiH.
ŽUPAN osječko-baranjski Branimir Glavaš eksploziju ispred pravoslavne crkve u Osijeku nazvao "barbarskim činom".
U MOSTARU i srednjoj Bosni Muslimani pojačavaju ofenzivu protiv Hrvata.
NAKON eskalacije sukoba između Hrvata i Muslimana, Mostarcima se obratio gradonačelnik Jadran Topić te zamolio da se zaustavi prolijevanje krvi.
ZBOG borbi u Mostaru između Muslimana i Hrvata zabrinuti su i predstavnici UN, koji su istakli da bi, ako se sukobi nastave, moglo doći do destabilizacije prijašnjih dogovora oko prekida neprijateljstava.
BEOGRADSKA predstava za zapadnu publiku se nastavlja - predsjedniku tzv. Republike Srpske kao i njegovim ministrima zabranjen je ulazak u Srbiju odnosno SR Jugoslaviju.
POVJERENIK EZ-a za vanjske poslove Hans van den Broek smatra kako je vojna intervencija Zapada protiv srpskih snaga moguća još ovog tjedna.

1994.
ZBOG SVE težeg stanja oko Goražda g. Yasushi Akashi, izaslanik glavnog tajnika UN izjavio da je "duboko uznemiren".
ARMIJA BiH minobacačima od 122 mm napala Brčko.

1995.
JUGOSLAVIJA, koja sada propagandno čini neke mirovne napore, šalje teško naoružanje u Hrvatsku. Hoće graditi pontonske mostove na Dunavu a 2.000 dragovoljaca već je u istočnoj Slavoniji. Sve to ukazuje da je ključ problema u Beogradu, rekaao u razgovoru s Yasushijem Akashijem u sjedištu UN u Zagrebu predstojnik Ureda Predsjednika Hrvoje Šarinić.

1996.
NA PRIJELAZU između Nuštra i Bršadina uspostavljen poštanski promet između Vinkovaca i Vukovara.

Post je objavljen 25.10.2006. u 15:55 sati.