Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toyoko

Marketing

voziti ili ne voziti, pitanje je sad

Ovo je doista Daleki Istok! I ovo je doista Otok, pa se Japanci mogu ponašati kao da su Pale Sam Na Svijetu!

Jedan od primjera za to je i praksa oko vozačkih dozvola. U većem dijelu Europe Hrvat može voziti s hrvatskom vozačkom dozvolom. U većem dijelu svijeta sa međunarodnom vozačkom dozvolom, izdanom u HAK-u. Sve jasno?! No, ne i u Japanu.

Nedavno smo htjeli iznajmiti auto! Nikad nisam probao voziti "krivom" stranom, pa eto, kad već imamo priliku od godine dana, zašto ne. A i cijene rent-a-cara su smiješno male: 300 kuna za cijeli vikend (ako nekoga zanima: http://www2.tocoo.jp, ali prvo pričitajte do kraja!)

Novac - imamothumbup
Dobru volju - imamothumbup
Avanturizam - imamothumbup
Međunarnodnu vozačko dozvolu - imamothumbup
Pa što čekamo?

Međunarodna dozvola koja vrijedi u Japanu je vrlo slična onoj koju sam dobio u HAK-u prije nego sam krenuo u ovu pustolovinu. No, postoji par malih sitnica:
- na mojoj piše 1968, a na ovoj piše 1949
- na mojoj s spominje Beč, na ovoj se spominje Geneva
- polja su manje više ista, samo različito razmještena
- moja vrijedi 5 godina, a trebala bi vrijediti 3 (?!), a ona koja je OK u Japanu vrijedi samo jednu godinu.

U čemu je kvaka?

U konvencijama! Trebalo mi je sat vremena kopanja po internetu da shvatim problematiku! U povijesti je potpisano nekoliko konvecija o motornom prometu. Prva 1926 u Parizu, dok valjda još i nije bilo prometa, druga 1949 u Genevi, a treća 1968. u Beču.

Većina zemalja koje su potpisale jednu konvenciju potpisale su i drugi, a potom i treću. One koje su potpisale treću, podrazumjevale su da je prethodna konvencija izvan snage potpisom na novu konvenciju. Neke zemlje, kao Lijepa Naša nisu niti postojale kad se potpisivala prva, druga i treća konvencija, pa tko bi se sad vraćao do Londona i 1929, kada je dovoljno potpisati u Beču 1968. godinu.

Međutim Japanci, Koreanci, a valjda i još pokoja zalutala ovca, propustiše potpisati novu konvenciju iz 1968. godine pa kod njih još vrijedi ona iz 1949. i ne žele niti čuti da im dođete s knjižicom na kojoj piše 1968. godina! U Hrvatskoj opet nema šanse da dobijete vozačku po konvenciji iz 1949. jer je ona prevaziđena novijom konvencijom iz Beča.

I tko je tu lud, a tko zbunjen? Utjeha nam je da nije riječ samo o srazu između malene Hrvatske i velikog Japana, nego isti problem imaju i svi drugi - i Nijemci i Belgijanci i Austrijanci i mnogi drugi!

Kakve bi bile posljedice da se nisam bacio na studiranje povijesti međunarodnog prava?
Kažu da bih bio tretiran kao da sam vozio bez vozačke, što znači vrlo lijepu svotu jena za kaznu, a spominju čak i zatvor!

Ima li nade za nas?

Pa ima! Postoji mogućnost da se naša vozačka prevede u japansku, a to praktično znači da morate polagati neki ispit i da morate dokazati da ste od trenutka polaganja vozačkog bili najmanje tri mjeseca u domicilnoj zemlji

To bi se trebalo dokazati tako da im priložite putovnicu iz tog vremena u kojoj ne smije biti evidentirano da ste bili vani u to vrijeme. Ja sam u međuvremenu promijenio par putovnica, stoljeće, državu, ... I zar je to uopće bitno jesam li ulazio i izlazio iz zemlje u prva tri mjeseca?!

No, pravila su pravila - ako želite probati japanski asfalt, ima da dokažete da ste direktni potomak Neve Nevičice i Kraljevića Marka, ako treba!

Naravno da me je vruća želja za japanskom dozvolom istog trenutka napustila!

Pravila su pravila, ali Hrvati su Hrvati i već sam našao alternativu kako pronaći rupu u zakonu (zlobnici će sada reći da nema tolike rupe kroz koju bi se ja mogao provući :-)
Naime, postoji još jedna alternativa, a to je da se dobije potvrda od državne uprave da sam u to vrijeme bio u zemlji.
Znam da mi nitko iz državne uprave ne bi mogao izdati takvu potvrdu jer nitko nema pojma gdje sam ja u to vrijeme skitao. Ali, s obzirom da sva dosadašnja iskustva, siguran sam da bih ja mogao uspješno odglumiti Ministarstvo za pletenje i štrikanje i napisati potvrdu da sam u to vrijeme pleo i štrikao, i budući da ovdje svi vjeruju na riječ, da bih takvu, samoizdanu potvrdu mogao priložiti kao uvjerenje da sam bio u dano vrijeme unutar granica Lijepe Naše.

Mogao bih, mislim! Ali mi se ne da.


Post je objavljen 17.10.2006. u 15:16 sati.