Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Petak 13. i paraskevidekatriafobija

petak 13.Jeste li se ikad vozili u avionu? Ono što mi je najviše zaintrigiralo je da kod naših aviona nema sjedala broj 13. Jednostavno brojke idu do 12 pa na 14 i tako dalje. Kao dijete san već slušala o toj nesretnoj trinaestici, ali nikad nisam pala pod utjecaj te fobije, tako da san se dosta začudila što se u svakodnevnom životu ponegdje taj broj izbacio iz upotrebe.

Nitko mi nije mogao reći zbog čega je nastala ta simbolika, što je to što taj broj čini nesretnim. Kinezi su ga smatrali sretnim, pa i stari Egipćani, pošto su ovozemaljski život podijelili na 12 cjelina a trinaesti je označavao prelazak na drugi svijet odnosno smrt. Smrt se tada u Egiptu smatrala veličanstvenom transformacijom, dok danas ipak vlada drukčije mišljenje i strah od smrti. Eto jedna teorija. Druga ima dozu šovinizma. U pradavnim vremenima u skupinama, plemenima bolje rečeno rodovima vladao je matrijarhat (postoji li ta riječ uopće?), broj 13 povezivan je s ženama zbog godine koja je imala 13 lunarnih ciklusa ili što se ovdje želi naglasit 13 menstrualnih ciklusa (13 x 28 = 364) te se pri prelasku na patrijarhat taj broj «namjerno» prozvao nesretnim.

Petak je još jedna zanimljiva simbolika nesreće. Tu teorije sežu čak do biblijskog Edenskog vrta, jer je dan kada je Eva dala tu nesretnu jabuku Adamu bio petak, a i velika poplava je navodno započela u petak.
Sam po sebi petak nije toliko čest simbol nesreće, no kombiniran s brojem 13 daje jednu od najraširenijih fobija – paraskevidekatriafobiju. (Ukoliko uspijete riječ izgovoriti iz prve vjerojatno ćete se i riješiti te fobije.)

Vjerojatno svaki dan u tjednu i dosta brojeva iza sebe skrivaju nekakvu nesreću pa zašto onda baš petak 13? Odgovor je vrlo jednostavan: nitko ne zna zašto točno.

Opet postoje teorije – čak spomenuta i u toliko hvaljenom/popljuvanom (bitno da se nešto priča) Da Vincijevom kodu – vitezovi Templari su na petak 13. listopada davne 1307. godine optuženi za puste zločine, a priznanja su izmamljena mučenjima. Oni koji nisu umrli pod mukama su zapaljeni. Interesantna pričica, ali opet postoji toliko dana u povijesti čovječanstva kad su se dogodile još veće strahote.

Dakle petak 13 po mom zaključku je nastao kao kombinacija simbolike loše sreće broja 13 i simbolike loše sreće dana petka – i ništa više. A što ako se dogodi da neko na petak 13 razbije ogledalo? Znači li to trostruku nesreću?

Ljudska psihologija je jedna tako interesantna stvarčica, a autosugestija je nesvjesna snaga uma. Dakle ukoliko mislite da je petak 13. nesretan i da će vam se nešto loše dogodit na taj dan, onda je velika vjerojatnost da hoće – it's all in your head!

Poanta cijelog ovog teksta je da ja već tjedan dana «balim» nad integralima i diferencijalnim jednadžbama kako bi položila ispit o kojem mi ovisi cijela budućnost školovanja, a on je (što bi se moglo zaključit iz cijele priče) u ovaj petak - petak 13. a.k.a. SUTRA – i koliko god da sam se uvjeravala da ne vjerujem u te besmislice, te da sami na sebe nakalemimo sreću i nesreću, radije bi da mi je taj ispit neki drugi dan. It's all in your head, it's all in your head… erm nadam se da ovaj petak 13. neće potvrditi svoje zloglasnu reputaciju.

UPDATE:
Mission: succesful ;)
godina je ofišli upisana
weeee




Post je objavljen 12.10.2006. u 10:10 sati.