Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/amfortas

Marketing

Miholje

Danas je Miholje, blagdan arhanđela Mihaela. Eto, stoga, nekoliko riječi o njemu.

Miha-el na hebrejskom znači "tko je kao bog?". Iz njegovog imena se vidi da se radi o vrlo uzvišenom arhanđelu. Možemo ga zamisliti kao vrlo čisto ogledalo u kojem se može odraziti uzvišeno Kristovo biće. Zbog toga što Mihael tako snažno odražava Krista, ponekad ga se, pogrešno, i poistovjećuje s Kristom.


Arhanđeo Mihael - pravoslavna ikonaArhanđeo Mihael je pobjednik nad zmajem (zmijom ili zvijeri). U ruci drži mač od meteorskog željeza, a pod nogama mu je poražena zvijer koja izdiše sumpor. Tako su nam zvijer (zmaj ili zmija) i sumpor simboli one duhovne snage koja želi zarobiti čovjeka i povući ga dolje, u životinjsko. Arhanđeo Mihael (koji odražava Krista) i meteorsko željezo simboliziraju duhovnu snagu koja čovjeka nadahnjuje da nadiđe sebe, ono što čovjeka vodi prema anđeoskom.

Na slikama možemo vidjeti arhanđela Mihaela kako drži mač prema dolje - prema zvijeri (simbol pobjede nad njom) ili prema gore - pokazujući čovječanstvu put prema višoj prirodi čovjeka.

Nakon velike i žestoke bitke u duhovnom svijetu (ili "na nebu" - kako se često kaže), zvijer je poražena i zbačena iz duhovnog svijeta na Zemlju. Sada se ta bespoštedna bitka nastavlja ovdje, a posebno u samim ljudskim bićima. Znamo, naime, da ljudska krv sadrži i sumpor i željezo. Tako ljudsku krv prožimaju i duhovne snage koje pobuđuju životinjsku prirodu, ali i duhovne snage koje vode prema uzvišenom.
Arhanđeo Mihael - Carla Mattioli, 1999U ranu jesen (i kasno ljeto) pojavljuju se tzv. "meteorske kiše", pri čemu se meteorsko željezo spušta na zemlju. Imaginativno gledano, možemo u toj pojavi (koja se javlja baš oko Miholja) vidjeti pomoć arhanđela Mihaela, koji nam udarcima svog mača pomaže u borbi s nižom prirodom. Ta se pomoć u svakodnevnom životu očituje kao dobre, plemenite misli koje nas vode prema tome da postanemo bolji ljudi. Ne znači, naravno, da tih misli u drugo doba godine nema, ali nam se oko Miholja najlakše s njima povezati; nekako su nam sada najbliže.
Post je objavljen 29.09.2006. u 19:45 sati.