Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pportal

Marketing

Zvjezdasta prašina

REALITY STORY BY HEROINE

Nastupaju: Yves Simon, Marina Cvetajeva, Leone Glembay, Bela Lugosi, Marlene Dietrich i Džontra.

U podzemni bar je prvo kročila Džontrina noga u špicok čizmi. Desna. Pa lijeva. Sinhronizirano s rukama u kariranim rukavima koje su mahajući oko Džontre omogućavale Džontri lakši hod. Napokon je ušla i Džontrina frizura koja je izmamila kolektivni uzdah izazivan divljenjem i zavišću.

Džontra je napravio svoj prvi korak u ovoj priči.

Smrzavamo kadar da bismo promotrili situaciju.

Bela dignutih obrva. Marlene s upravo napravljenim kolutićem dima i pepeo cigarete zaustavljen u padu. Leone koji broji koliko puta Džontri ide glava u tijelo. Marina sa zgužvanim komadićem salvete u rukama. Yves ko Yves. Šankerica okrenuta leđima mijenja stanicu na radiju. Crnac ne gleda u Džontru.

Džontra: Jano, šta da sad radim? (simultani prijevod sa zagorskog)
Heroine: Be natural!

Idemo dalje.

Svira Snoop Doggy Dog: Drop it like it's hot, drop it like it's hot...

Bela spušta obrve. Kolutić dima odlazi u zrak. Pepeo pada u Marlenino krilo. Leone izgovara: Devet!? Marina posprema komadić salvete u pepeljaru. Yves ko Yves. Šankerica se okreće prema nama i naginje nad sudoper. Crnac ne gleda u Džontru.

Mišljenje psihologa: Upravo promatramo jednu izoliranu skupinu različitih individualnosti i psihosocijalnih backgrounda. Grupa koja je do ovog trenutka već oformila svoju strukturu i odnose, upravo je doživjela dvije drastične promjene. Ostala je bez jednog od članova, umjesto kojeg je u nju inputiran novi element - nepoznati pojedinac koji prirodno izaziva nepovjerenje, ali i radoznalost grupe. Uslijedit će period obostranog upoznavanja i prilagodbe koji može biti obilježen i otporom, ovisno o tome u kojoj će mjeri pridošlica izazvati promjenu odnosa u grupi i hoće li ta promjena biti protumačena kao pozitivna ili negativna sa strane svakog od pojedinaca. Sam pridošlica morat će se afirmirati u novoj sredini i okolnostima, te izboriti za svoje mjesto. Izvođenje bilo kakvih drugih pretpostavki u ovom bi trenutku bilo krajnje ishitreno. Preostaje nam samo da pratimo razvoj situacije.


Post je objavljen 25.09.2006. u 23:35 sati.