Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

kako Vlada vlada

Svakih nekoliko dana svratim na stranice Vlade Republike Hrvatske pokušavajući saznati rade li išta vezano uz gospodarski razvoj, zapošljavanje ili podizanje standarda građana. Pretražujem novosti, aktivnosti i slične linkove na stranicama, ali nikakvu pozitivnu niti konkretnu vijest nisam pronašao, pa doslovno godinama. Bave se svim i svačim; surađuju s vjerskim udrugama, brinu se za dječje vrtiće, kontempliraju o kulturi i njezinom značenju, no u konačnici - izbjegavaju se uhvatiti pravog posla i pokrenuti Hrvatsku pa makar i za milimetar. Nikakve aktualne vanjskopolitičke vijesti me apsolutno ne zanimaju jer je hrvatska vanjska politika aktivna dobrih 16 godina i osim prvobitnog uspjeha gdje se osnovnim pojavljivanjem na sceni izborila za priznanje države, do danas nema nikakvog utjecaja na pojedinačnog građanina.
Gospodarstvom se aktualna vlast bavi na način da prodaje udjele u državnim firmama, što je ok, bolje prodati nego upropastiti jer je jasno kao dan da gospodariti u stanju nisu. Osim rasprodaje popularni su i građevinski radovi. Prvu polovicu godine tako je obilježila medijski eksponirana gradnja Pelješkog mosta, a trenutno se građevinarstvo bavi rušenjem bespravne gradnje po obali. Od mosta kako stvari stoje za sada neće biti ništa, a rušenja kako vidim, građani radi uštede uglavnom obavljaju sami.
Nikakav strukturni potez, bilo poreznom politikom, bilo državnim poticajima ili konkretnim rasterećenjem administrativnih zapreka nije ova vlada poduzela.
Već dugo nisam čuo dopremijera Polančeca, no oglasio se na Velesajmu i obznanio kako nas očekuje rast BDP-a od četiri posto. A inflacija će vjerojatno biti 3,9 %, što nam realno nosi 0,1% društvenog rasta. I to u godini prodaje Plive!!! Pa pitam se što bi bilo da turistička sezona recimo nije bila uspješna? Očigledno bi došlo do totalnog raspada sustava, jer uz hvaljenu i opjevanu turističku sezonu, prošlu kao i ovu, možemo se pohvaliti evidentnom stagnacijom.

O SINDIKATU PREPOROD

Ovih je dana sindikat Preporod zatražio od Vlade tj resornog Ministarstva isplatu dodatka od 1000 kuna djelatnicima škola koji aktivno sudjeluju u HNOS-u. Dodatak od 1000 kuna isplatio bi se jednokratno za cijelu godinu! To je otprilike 83 kune mjesečno po djelatniku. Pa stvarno super sindikat! Svaki će si djelatnik moći priuštiti kartonsku sindikalnu kapu i porciju graha mjesečno. Za 83 kune mjesečno na projektu ne bi radili niti studenti! Ne kužim jel to neka zajebancija što se ovaj sindikat zove Preporod?

Post je objavljen 21.09.2006. u 18:02 sati.