Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/financijskasloboda

Marketing

Vrijeme JE novac

Koliko ste puta čuli rečenicu iz naslova? Kako ste je pokušali tumačiti? Mi u Financijskoj akademiji vrlo često povlačimo vezu između dva resursa koja se ponašaju po istim zakonitostima i koji su toliko vezani jedan uz drugi – vrijeme i novac. Zbog toga i definicija bogatstva ima vrijeme u svom sastavu. Za nas je definicija bogatstva :

Koliko vremena možete živjeti zadržavajući željeni standard života ukoliko sutra prestanete raditi?

Upravo tako – Vaše se bogatstvo ogleda u količini vremena koje možete uživati u svom stilu života ukoliko ostanete bez svoje plaće kao izvora prihoda. Da se vratim na primjer svog poznanika iz prošlog posta. Bez obzira na vanjske simbole izobilja poput automobila, stana ili putovanja njegovo bogatstvo je cijelo vrijeme bilo jednako. Gledano prema definiciji, moj je poznanik bio bogat manje od mjesec dana! Samo je toliko vremena mogao živjeti bez prihoda od plaće!

Prije nekoliko tjedana, jedan ženski magazin objavio je naslovnicu s Bojanom Gregorić – Vejzović i velikim naslovom : «Prekinula porodiljni zbog kredita»! U članku na pitanje novinarke o razlogu brzog povratka na posao nakon samo šestomjesečnog porodiljnog i nemogućnosti da se dulje ostane uz dijete dobivamo odgovor : «Nije lako biti hrvatska zvijezda u ovom gustom sazviježđu! Šalim se, ali ja si to, na žalost, ne mogu priuštiti. Nedavno smo kupili stan i veći, obiteljski auto zbog čega smo se «uvalili» u kredite, i to je sad moja realnost. No, znam kako ljudi žive i zato ne želim kukati, zapravo sam ponosna što uopće mogu otplaćivati svoj kredit.»

Kao što vidite i hrvatske zvijezde prema našoj definiciji ne mogu se baš pohvaliti posebnim bogatstvom, a ovo je ujedno bolan primjer kako financijska ovisnost odvaja ljude od pravih vrijednosti u životu i kako vrlo malo razmišljamo o svojim prioritetima u životu. U konkretnom slučaju vožnja većeg automobila postaje veći prioritet od vremena provedenog gledajući svoje dijete kako raste. Stoga je jedan od prvih elemenata koje prolazimo na Financijskoj akademiji postavljanje Vaših osobnih prioriteta usklađenih s vrijednostima, dakle stvarima koje su Vam važne. Što nam donosi, ili još bolje rečeno odnosi, način života koji nije u skladu s našim vrijednostima i prioritetima bit će tema jednog budućeg posta.

Kako bismo Vam pomogli da budete manje ponosni na svoje kredite i više živjeli život kakav želite, u idućem postu predstavit ćemo neto vrijednost. To je alat kojim se učite služiti već na prvom modulu, a koji pomaže da odredite gdje ste sada financijski i kako će se Vaša financijska i životna situacija odvijati u budućnosti ako nastavite koristiti iste strategije i obrasce vezano uz novac.

Post je objavljen 18.09.2006. u 08:56 sati.