Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrdomacifilm

Marketing

Holding (2001.)


Mirek je mladi i daroviti dizajner i vlasnik fotokopiraonice, no sprema se upustiti u neki unosniji posao. Ima i ideju: bliži se božićno vrijeme darivanja i on odluči napraviti milenijske vinske čestitke. No prvo valja posuditi novac. Mirekov kreditor bit će susjed Žaba, vlasnik tonskog studija. Žaba je i bivši dečko Mirekove sestre Bibe, sada sretno udane za lokalnog gostioničara Petretića. Poslovni pothvat može početi, no Mirek ubrzo upada u mnoštvo neprilika...
Trajanje: 101'13" min.
Uloge: Igor Mešin, Mirta Zečević, Suzana Nikolić, Dubravka Ostojić, Ljubo Kerekeš, Draško Zidar
Scenarij: Tomislav Radić i Ognjen Sviličić
Redatelj: Tomislav Radić
Urednik Dramskog programa: Jasmina Božinovska Živalj

uloge:
Igor Mesin .... Miroslav
Dubravka Ostojic .... Biba
Mirta Zecevic .... Tea
Draško Zidar .... Zaba
Suzana Nikolic .... Ksenija
Ljubomir Kerekes .... Petretic
Ivo Gregurevic .... Susnjara
Bozidar Alic
Miljenka Androic
Blanka Bart
Srecko Berec
Zdenko Brlek .... Stalni gost u kaficu 2
Kristijan Brnic .... clan Heavy metal sastava
Sasa Brnic .... clan Heavy metal sastav
Krešimir Buntak .... Dr. Serif Becirspahic
Dario Ceric .... Tamburas 4
Dubravko Cesnjak-Ceso .... Tamburas 1
Dinko Čutura .... Blizanac 2 (Boris)
Mladen Čutura .... Blizanac 1 (Igor)
Stefica Doric .... Prolaznica 1
Vlatko Dulic .... Stalni gost u kaficu 1
Zuza Egreny .... Nona
Matko Gaberc .... Tamburas 3
Igor Golub
Vlasta Golub
Miran Hajos .... Pecenjar
Bozica Ivezic .... Prolaznica 2
Zvonimir Jelacic-Buzimski .... Lojzek
Anita Jelic .... Promrzli student 2
Pero Juricic
Jagoda Kaloper
Hrvoje Keckes .... Bugarin
Kresimir Kocanis
Robert Kurbasa .... Promrzli student 3
Hrvoje Lalic .... Tamburas 5
Krsto Lalic .... Tamburas 2
Petar Leventic
Dora Lipovcan .... Konobarica
Dario Markovic .... Zaki
Jasna Palic .... Medicinska sestra
Mijo Pavelko .... Pacijent u bolnici 1
Darko Plovanic .... Transportni radnik 1
Kristijan Potocki .... Promrzli student 1
Velimir Psenicnik-Njiric .... Tein otac
Janko Rakos .... Pacijent u bolnici 3
Renata Sabljak .... Ana-Marija
Tomislav Siljak .... Heavy metal sastav
Tomo Skec .... Transportni radnik 2
Snjezana Slavic .... Pacijent u bolnici 2
Borna Sor .... Zabin sin Dado
Snjezana Tomasic .... Prolaznica 3
Robert Ugrina .... Akviziter
Branimir Vidic
Antun Vrbenski
Zvonko Vuckovic-Avo .... Vozac kamiona
Ivica Zadro .... Brkic
Josip Zovko .... Tein brat
Petar Zupic-Markus .... Pjevac

Recenzije
Holding
Redatelj i scenarist:Tomislav Radić
Uloge: Igor Mešin, Ljubomir Kerekeš, Mirta Zečević, Ivo Gregurević, Dubravka Ostojić, Suzana Nikolić, Renata Sabljak, Dario Marković
Žanr: Komedija
Trajanje: 99 minuta

Radnja:
Kraj je milenija, a u Hrvatskoj je u jeku prvobitna akumulacija kapitala. Zagrebački dečko i vlasnik fotokopiraonice Miroslav gleda kako to rade drugi pa se i sam sprema upustiti u neki unosniji biznis. Ima i ideju: bliži se božićno vrijeme darivanja i Mirek je zamislio - milenijske vinske čestitke.

Čestitke se sastoje od tri boce jeftinog vina, pretočenog i ukusno prepakiranog u ambalažu čiji je dizajner Mirek osobno. Ali, prvo treba posuditi novac. Mirek nađe kreditora u svom susjedu Žabi, vlasniku tonskog studija. Žaba pristaje Mireku posuditi novac jer se i njemu čini da je Mirekova ideja jednostavno - milenijska - i zato osuđena na uspjeh.

Posao može započeti. Mirek okuplja radnike, a na njegov oglas javlja se i zgodna Tea koja se upravo vratila iz Njemačke i traži posao. Međutim, Mirekov dobavljač vina sklon je mutnim poslovima, a njegovo vino je prekiselo. Kako bi nabavio drugo vino, Mirek prihvaća usluge smutljivca Šušnjare, a zauzvrat pristane u svoj stan smjestiti četvoricu prokrijumčarenih Kurda. Kada stigne novo vino, makar je preslatko, Mirek više nema vremena jer je Božić pred vratima i za vinske čestitke je prekasno.
Za mladog poduzetnika u stanju očaja jedina je utjeha Tea. Pa dok njegovo poduzetničko srčeko osvaja Tea, investicija stiže u fazu povrata duga. Žaba Mirekov dug prenosi na profesionalne utjerivače, braću Borisa i Igora čime je izravno ugroženo Mirekovo zdravstveno stanje. Ambiciozni hrvatski poduzetnik samo što nije izgubio svoju, biznisu sklonu glavu…

Kritika:
Prije svega, ovaj film treba pohvaliti zbog tonskog zapisa koji je nevjerojatno dobro usnimljen. Za to su zaslužni producenti koji nisu štedili novce i jednostavno su otkupili licencu za "Dolby Stereo" te je postprodukcijska obrada filma (i zvuka i slike) dala zaista odličan rezultat. Pravo uživanje! Moram priznati da mi je bilo malo neobično gledati domaći film u kojem se u svakom trenutku baš sve čuje. Redatelja Tomislava Radića navikli smo gledati u malo ozbiljnijim temama. Sjetimo se samo filmova "Luka" (1992.g.) ili pak "Anđele moj dragi" (1996.g.). Ipak, komedija kao žanr nije nepoznanica za njega s obzirom da on dosta režira i u kazalištu. Njegov film "Holding" solidno je odrađeni film. Priča je suvremena i prepoznatljiva za ove naše krajeve i svakodnevnicu. Pokušaj brzih poslova i zarade Radić je prikazao na jednostavan način. Radnja teče a sve važnije stvari, odnosno, kulminacije pojedinih situacija po pravilu se razrješavaju bučnim razgovorima između nekoliko likova. To možda i nije bio najs(p)retniji pristup jer pojedini dijelovi između takvih raspleta gube na svojoj kvaliteti. Osim toga, neke situacije razrješavaju se pretjerano brzo.
No, mora se priznati da su dijalozi u filmu napisani veoma dobro. U svemu tome odlično se snašao Igor Mešin, u ulozi blentavog Mireka koji se pokušava na brzinu obogatiti. Ostali glumci također su solidno odigrali svoje role a posebno treba izdvojiti Ivu Gregurevića koji je uvijek za klasu bolji od svih, bilo da glumi glavne uloge ili male, sporedne uloge. Film je zanimljiv i po činjenici da u filmu gostuju i braća Čutura te filmski kritičar Dario Marković. Mladen i Dinko Čutura pojavljuju se u ulozi blizanaca-reketaša, a njihova pojava je i više nego odlična. Uloge koje im je dodijelio Radić nevjerojatno dobro im pašu te se svakom njihovom pojavom jako dobro zabavljate. Za razliku od njih, Dario Marković nije se baš tako dobro snašao. Njegova uloga estradnog menagera s vrlo izraženim pedofilskim sklonostima tek je u početku zabavna. Kasnije se to svodi na jednu šablonu u kojoj brzo pričanje i mahanje rukama postaje pomalo zamorno.

Redatelj Tomislav Radić snimio je, kao što sam to već i rekao, solidan film. Njegov "Holding" nasmijat će i zabaviti široku publiku. U filmu nema politike, već samo duhoviti prikaz naše svakodnevnice.

Autor: TH (ham@corner.hr)
Objavljeno: 29.4.2001



Što se sve može dogoditi kada rođeni pehist odluči okušati sreću u nesigurnom, danas jesi-sutra nisi, poduzetničkom svijetu na naš način?


Sadržaj
Kraj je milenija, a u Hrvatskoj je u jeku prvobitna akumulacija kapitala. Zagrebački dečko i vlasnik fotokopiraonice Miroslav gleda kako to rade drugi pa se i sam sprema upustiti u neki unosniji biznis. Ima i ideju: bliži se božićno vrijeme darivanja i Mirek je zamislio - milenijske vinske čestitke.
Čestitke se sastoje od tri boce jeftinog vina, pretočenog i ukusno prepakiranog u ambalažu čiji je dizajner Mirek osobno. Ali, prvo treba posuditi novac. Mirek nađe kreditora u svom susjedu Žabi, vlasniku tonskog studija. Žaba je pak bivši dečko Mirekove sestre Bibe, sada sretno udane za lokalnog gostioničara Petretića. Žaba pristaje Mireku posuditi novac jer se i njemu čini da je Mirekova ideja jednostavno - milenijska - i zato osuđena na uspjeh.

Posao može započeti. Mirek okuplja radnike, a na njegov oglas javlja se i zgodna Tea koja se upravo vratila iz Njemačke i traži posao. Iako je, zapravo, previše obrazovana za Mirekovu vrstu biznisa, Tea mu se dopadne i on je uposli. Međutim, Mirekov dobavljač vina sklon je mutnim poslovima, a njegovo vino je prekiselo. Kako bi nabavio drugo vino, Mirek prihvaća usluge smutljivca Šušnjare, a zauzvrat pristane u svoj stan smjestiti četvoricu prokrijumčarenih Kurda. Kada stigne novo vino, makar je preslatko, Mirek više nema vremena jer je Božić pred vratima i za vinske čestitke je prekasno.

Za mladog poduzetnika u stanju očaja jedina je utjeha Tea. Pa dok njegovo poduzetničko srčeko osvaja Tea, investicija stiže u fazu povrata duga. Žaba Mirekov dug prenosi na profesionalne utjerivače, braću Borisa i Igora čime je izravno ugroženo Mirekovo zdravstveno stanje.
Ambiciozni hrvatski poduzetnik samo što nije izgubio svoju, biznisu sklonu glavu…

Mirek je toliki pehist da: ako uvečer kupi patuljka, ujutro će mu narasti!


Redatelj i scenarist
Tomislav Radić - Redatelj dugometražnih igranih filmova Živa istina ('71.), Timon ('72.), Luka ('92.), Anđele moj dragi ('96) i Holding ('01), Tomislav Radić rođen je 1940. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Književnost i Povijest umjetnosti ( 1962.) te režiju na Kazališnoj akademiji u Zagrebu 1973. godine.
Režijom se profesionalno bavi od 1964. godine (Teatar &TD, HNK u Zagrebu i Splitu; Dubrovačke ljetne igre, Teatar u gostima, Kazalište Marina Držića), podjednako uspješan u klasičnom, suvremenom i domaćem repertoaru.
Osim u kazalištu, Radić intenzivno radi na filmu i na televiziji gdje je režirao niz dokumentarnih emisija, drama i tv adaptacija dramske književnosti.
Od 1977. do 1997. godine bio je nastavnik glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a od 1998. do 2000. godine obnašao je dužnost glavnog urednika Dramskog programa Hrvatske televizije.

Direktor fotografije
Vjekoslav Vrdoljak - Rođen u Zagrebu 1954. godine, Vjekoslav Vrdoljak diplomirao je na studiju filmskog snimanja pri zagrebačkoj Akademiji 1981. godine.
Od velikog broja tv serija i igranih filmova koje je snimio, izdvajamo cjelovečernje filmove: Glembajevi, Vrijeme ratnika, Priča iz Hrvatske, Gospa, Nausikaja, Božić u Beču, Kad mrtvi zapjevaju, Garcia, Srce nije u modi i Holding.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, među kojima je i Zlatna arena za Nausikaju '96. i Garciu '99. godine.
U karijeri Vjekoslava Vrdoljaka zanimljivo je spomenuti da je radio i kao foto-reporter Sportskih novosti ('75-'78.), a filmskim snimanjem bavi se od 1978. godine, najprije kao asistent snimatelja i filmski fotograf, zatim u petnaestak koprodukcijskih filmova te u svojstvu direktora fotografije u domaćim i stranim filmovima. Također je snimio više stotina spotova.
Apsolvent je filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Producent
Drago Bilić - Drago Bilić (1945.), osnovao je 1999. godine privatnu producentsku tvrtku "Družba". Prije toga skupio je 26 godina filmskog staža, odnosno rad na 80-tak igranih filmova i tv serija od čega 15 u zvanju direktora filma. Holding je prvi projekt "Družbe", a tijekom 2001. godine u okviru ove tvrtke proizvest će se još dva igrana filma: Duga, mračna noć Antuna Vrdoljaka i Konjanik Branka Ivande.


O glumcima
Igor Mešin (Miroslav) - Igor Mešin rođen je u Zagrebu 1967. godine gdje je završio obrazovanje studijem na Akademiji dramske umjetnosti - odsjek glume. Svoj prvi angažman imao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu (1992-1994), nakon čega je stalni član glumačkog ansambla Kazališta "Komedija" u Zagrebu.
Osim na kazališnim daskama, Mešin ima i niz filmskih uloga od kojih su mu vrstan glumački renome osigurali nastupi u filmovima: Svaki put kad se rastajemo, Dok nitko ne gleda, Rusko meso, Nebo sateliti (Lukasa Nole); Prepoznavanje, Tri muškarca Melite Žganjer, (Snježane Tribuson), Vrijeme za (Oje Kodar), Bogorodica (Hrvoja Hitreca), Zlatne godine (Davora Žmegača) i naslovna uloga u filmu Holding, Tomislava Radića.

Poznat kao vrstan glumac i pjevač, odradio je brojne televizijske i kazališne uloge među kojima su mu najpoznatije: uloga Džonoa u "Nemoćniku u pameti" u režiji čuvenog oskarovca, redatelja Jirija Menzela i uloga Camillea Chandelisea u "Bubi u uhu".

Ljubomir Kerekeš (Petretić) - Ljubomir Kerekeš rođen je u Varaždinu 1960. godine, a glumom se aktivno bavi od 1980-te. Snimio je nekoliko televizijskih serija i filmova u kojima je ostvario zapažen nastup: Kako je počeo rat na mom otoku (Vinka Brešana), Tri muškarca Melite Žganjer (Snježane Tribuson), Bogorodica (Hrvoja Hitreca), Posljednja volja (Zorana Budaka) i posljednji, film Holding Tomislava Radića.
Dobitnik je mnogobrojnih glumačkih nagrada, između ostalih i Nagrade hrvatskog glumišta od kojih je jedna za ulogu majora Alekse u Kako je počeo rat na mom otoku.
U kazalištu je ostvario oko devedeset različitih uloga među kojima pedesetak glavnih.

Ivo Gregurević (Šušnjara) - Rođen je 1952. godine u Donjoj Mahali, Orašje. Akademiju za kazalište, film i televiziju je završio 1977. godine u Zagrebu. U brojnim televizijskim, kazališnim i filmskim ulogama potvrdio se kao svestrana i upečatljiva glumačka figura. Od brojnih filmskih uloga treba izdvojiti one realizirane u ostvarenjima: Ne naginji se van, Mećava, Priča iz Hrvatske, Čaruga, Maršal, Kad mrtvi zapjevaju, Rusko meso, Crvena prašina, Bogorodica…
Gregurević je radio s mnogim našim filmskim redateljima, a u stalnom je angažmanu u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon što je nastupio u filmu Holding, pridružio se ekipi Hrvoja Hribara na snimanju njegovog novog projekta, tv serije Novo doba.

Dubravka Ostojić (Biba) - Dubravka Ostojić rođena je 1961. godine u Zagrebu gdje je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti 1984. godine. Prepoznatiljivog lika s kazališnih daska i malih ekrana, osim u Holdingu, ostvarila je također upečatljive uloge u cjelovečernjim igranim filmovima kao što su Za sreću je potrebno troje (Rajka Grlića) i Anđele moj dragi (Tomislava Radića). Članica je ansambla zagrebačkog Kazališta "Komedija" od 1988. godine.

Mirta Zečević (Tea) - Mirta Zečević rođena je 1969. godine u Splitu. Diplomirala je na Odsjeku glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, a od 1993. godine članica je glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Njezina filmografija uključuje cjelovečernje igrane filmove: Zlatne godine (D. Žmegača), Tri muškarca Melite Žganjer (S. Tribuson), Luka i Holding (T. Radića) te španjolski film Territorrio Comanche (Gerardo Gerrero).

Autor: TH (ham@corner.hr)
Objavljeno: 26.4.2001

Corner.hr



Post je objavljen 18.09.2006. u 00:00 sati.