Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/samhain300

Marketing

Nick Broomfield

Život i smrt serijske ubojice
Nick Broomfield dvanaest godina kasnije ponovo dokumentira istu temu, jedina razlika je u tome što je ovaj uradak post mortem za Aileen koja je pogubljena 2002.
Prije dvanaest godina Nick Broomfield je snimio film "Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer". U natjecanju za prava na njenu priču sudjelovali su Aileenin odvjetnik, njena majka (koja je otkrila kršćanstvo), kao i policija Floride! Svi su željeli zaraditi na priči prve žene serijske ubojice. Ironično je da je Aileen, koja je optužena za ubojstvo sedmorice muškaraca, u cijeloj priči oko prava ostala najpoštenija.
Aileen i Nick su kontaktirali putem pisama, a na zadnjoj žalbi (prije izvršenja smrtne kazne) prikazani su isječci iz filma. Između ostalog i njen odvjetnik koji joj dijeli savjete pušeći marihuanu. Kao svjedoci su pozvani i neki njeni prijatelji iz djetinjstva.
No onda je Aileen (koja se branila tvrdnjom da je ubijala u samoobrani) odjednom priznala da je hladnokrvno ubila svu sedmoricu te je poželjela odmah umrijeti. Guverner Jeb Bush pozdravio je njenu odluku i izrazio želju da "bude po njenom" i to što je prije moguće. No optuženica je u jednom trenutku (dok je mislila da je kamera isključena) rekla da je ubijala u samoobrani, ali da više ne može čekati smrt. A upravo tako je provela 12 zadnjih godina svog života.
Film "Aileen: Life And Death Of A Serial Killer" prikazuje njeno odrastanje prepuno nasilja i maltretiranja. Djetinjstvo je provela u tipičnom američkom gradiću Troy u Michiganu tijekom 60-ih godina. No ispod naizgled običnih fasada krila se zajednica koju nitko nije kontrolirao. Za vrijeme Aileeninog odrastanja korištenje droga poprimilo je velike razmjere, baš kao i alkoholizam, nasilje, incest i zanemarivanje obiteljskih vrijednosti. U to vrijeme u Troyu nije bilo agencija koje bi se bavile tim problemima, a nije postojala ni interakcija između škola i socijalnih radnika. Sve je bilo prepuštno lokalnoj policiji.
Aileen je kao tinejdžerka rodila neželjeno dijete, a kad je se obitelj odrekla, počela se prostituirati i živjeti u šumi. Život je nastavila kao "prostitutka-autostoperica", a okončala ga je ubojstvima i čekanjem smrti. U svom posljednjem intervjuu, kojeg je dala Nicku, izjavila je da je vjerovala da joj um kontroliraju radio valovi te da će je odvesti anđeli u svemirskom brodu.
Ovaj film pruža pogled u intimne misli duboko paranoične, ali i osjećajne osobe koja je izgubila zdrav razum i ubila sedam ljudi. To je snažna poruka usmjerena protiv smrtne kazne, koja na dnevni red postavlja pitanje smaknuća mentalno oboljelih.
Aileen Wournos je pogubljena na Floridi 9. listopada 2002. godine. Njena smrt bi trebala, ako ništa drugo, upozoriti na probleme svih modernih društava koji su se nagomilali upravo u njenom životu. Trudnoća u tinejdžerskoj dobi, alkoholizam, zloporaba droga, beskućništvo, prostitucija, mentalno oboljeli, smrtna kazna. Ako to nisu ključni problemi današnjeg svijeta, onda ne znam što jesu. Stoga vas, ako želite saznati više o tome, upućujemo na www.aileenfilm.com. A s obzirom da je film tek krenuo u distribuciju u SAD-u, morat ćemo se strpiti dok dođe u naš vidokrug


Post je objavljen 16.09.2006. u 14:30 sati.