Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

I'll Always Know What You Did Last Summer (2006) (V)

Image Hosted by ImageShack.us I'll Always Know What You Did Last Summer, SAD, 2006.
Redatelj: Sylvain White
Glume: Brooke Nevin, Torrey DeVitto, David Paetkau, Ben Easter, KC Clyde, Seth Packard, Michael Flynn, Don Shanks...
Ocjena: 5

Povodom 4. srpnja skupina tinejđera iz Colorada se na karnevalu odluči našaliti na račun ostalih posjetioca- odglumiti će napad tajanstvenog čovjeka sa kukom. No kada nezgodna šala, utemeljena na zastrašujućoj legendi, rezultira smrću jednog od njihovih najboljih prijatelja, Amber (Brooke Nevin), Zoe (Torrey DeVitto), Colby (David Paetkau) te Roger (Seth Packard) zaklinju se na čuvanje tajne i šutnju o onome što se zaista dogodilo. Ipak, godinu dana kasnije, nekoliko dana prije godišnjice nesreće, Amber i ostatak ekipe počnu dobivati prijeteće poruke: "Znam što ste radili prošlog ljeta". Shvativši da netko drugi zna što se zaista dogodilo te sudbonosne večeri godinu dana ranije, tinejđeri se nakon godinu dana šutnje ponovno okupljaju odlučni u namjeri da otkriju tko se poigrava na njihov račun. Isprva posumnjaju na lokalnog šerifa Davisa (Michael Flynn) te rođaka njihovog tragično preminulog prijatelja, Lancea (Ben Easter), no kako vrijeme prolazi, mrtvih tijela ima sve više. Hoće li Amber i ostali uspjeti otkriti misterij ili će ih tajanstvena figura s kukom dokrajčiti?

Image Hosted by ImageShack.us I Know What You Did Last Summer bio je jedno vrlo ugodno iznenađenje krajem 90-tih koji je nakon megapopularnog Screama zaradio nevjerovatnu svotu novaca na box officeu te time pokrenuo novi val modernih slashera. Godinu dana kasnije, izašao je užurbani I Still Know What You Did Last Summer izgrađen na zanimljivoj premisi, ali zato i očajnim likovima te previdljivim scenarijem koji je samo dokazao teoriju o inferiornosti nastavaka. Par godina kasnije najavljen je nastavak koji se ponovno trebao vrtiti oko Jennifer Love Hewitt i njezinog dečka, no pošto su glumci bili previše zauzeti s ostalim projektima, film se nikada nije dogodio. Kada sam nekoliko godina kasnije čuo da je u planu i 3. nastavak, ovaj put s potpuno novim licima i više-manje istim scenarijem kao i u originalnom filmu, nisam baš bio previše oduševljen, i to s razlogom, jer je ILAKWYDLS (ne želim se zamarati s pisanjem cijeloga naslova) grozno sličan originalnom filmu, koliko po radnji, toliko i po likovima. Od klinaca ponovno tu imamo plavokosog sportaša arogatne naravi, šutljivog lika koji pokušava zaboraviti što se dogodilo prošlog ljeta, ambicioznu i zgodnu djevojku koja planira jednoga dana postati vrlo uspješna te na kraju tipičnu curu koja jednostavno želi završiti fakultet te se preseliti u neki veći gradić.

Osim gotovo prekopiranog scenarija, najveća mana filma je montaža. Redatelj je jednostavnu kameru te vrlo efektivnu montažu u prijašnjim filmovima zamijenio sa naglim rezovima i iritantnim cutevima želeći time napraviti od fishermana nadnaravno biće. Naravno, to je ostavilo posljedice na cijeli film, jer je zbog toga većina scena izgledalo strahovito jeftino, a film u kompletu kao nečiji home-made movie.
Najbolji dio filma je kada ubojica glavnoj ženski pošalje na mobitel poruku: "Znam što si radila prošlog ljeta". Ne znam na što je redatelj točno ciljao u toj sceni jer mi nikako nije jasno kako bi ubojica znao njezin broj mobitela, još k tome da ženska nakon toga odmah posumnja na jednog od svojih frendova, a da pritom ni ne provjeri dotični broj mobitela.

Kao fan ranijih filmova, pretpostavljao sam da će twist u ovome filmu biti nešto drugačiji, i bio sam i više nego zadovoljan kada sam shvatio da sam bio u pravu. Pošto sam pogledao stvarno puno Scream rip-offa, bio sam spreman na bilo kakav obrat kojeg su mi scenaristi mogli ponuditi, no samo je jedan bio zadovoljavajuć, i to upravo ovaj. Neću otkriti o čemu je riječ, no ja sam na kraju ostao i više nego zadovoljan.

U filmu nema poznatijih glumačkih imena osim možda Dona Shanksa (koji je utjelovio Michaela Myersa u Hallowenu 5), Davida Paetkaua (Final Destination 2) te naposljetku preslatke Torrey DeVitto (The Beautiful People) koja je vjerovatno mnogima (uključujući i meni) bila najveća pozitiva ovoga filma.

Jedna stvar mi ipak nije jasna u filmu- zašto se pobogu radnja odvija u Coloradu??? Prednost originalnog filma je bila upravo ta što se radnja odvijala u jednom malenom ribarskom gradiću, što je omogućavalo našem negativcu da se neprimjećeno kreće kada i kuda god je zaželio. U ovome filmu scenaristi su našeg negativca smjestili u gradić kilometrima udaljenom od bilo kakve vode, što njegovo kretanje čini malo kompliciranijim i nelogičnim.

I'll Always Know What You Did Last Summer nije izvrstan, ili čak nešto osobito dobar film koji po kvaliteti leži negdje između originalnog filma i njegovog inferiornog nastavka, sa zaboravljivim likovima, solidnim, ali ne i nešto osobito pamtljivim gore efektima, iritantnom montažom te doslovno prekopiranom radnjom iz originalnog filma. Sve velike fanove "Last Summer" serijala ovaj film će sigurno razočarati, no za sve one koje vole blesave, ali i zabavne slashere te su dugo isčekivali povratak čovjeka sa kukom, krajnji rezultat filma će biti i više nego zadovoljavajuć.

Post je objavljen 16.09.2006. u 11:27 sati.