Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glorytothebrave

Marketing

FILOZOFIJA BESPLATNIH UDŽBENIKA

Image Hosted by ImageShack.us


Ne želeći se uopće miješati u političku stranu cijele priče, spomenut ću onu činjeničnu stvar iznešenu na susretu dvojice 'radikala' od početka HDZ-ova mandata.Jedan od dvojice, Ivo sanader, bezglavo se upušta u europske integracije, drugi pak mijenja školstvo iz korijena, oslanjajući se pritom na primjere iz 'Europe'.

Ta gospoda međutim zaboravljaju da Hrvatska nije ta 'Europa' i da Hrvatska nije europska velesila, gledajući specifična polja.No čelno rukovodstvo predvođeno snažnim likom Ive Sanadera i djelom Dragana Primorca vuče ključne poteze u pridobivanju što većeg broja kolektiva, prije svega ženskog dijela populacije.

Čitamo naime ovih dana o besplatnim knjigama za sve đake koji pogađaju obaveznu osnovnu i od sljedeće godine obaveznu srednju školu.Filozofija je : 'Zašto bi roditelji plačali knjige djeci, ako je školstvo obavezno i nema izbora '. Podupirujem tu izjavu koja je precizno i jasno izrečena, ali ponovo ostaju zakinuti oni koji koji ne spadaju u te navedene okvire.Uzmimo za primjer nas gimnazijalce.

Svima je više nego jasno da kada upisujete gimnaziju, ne postoji niti jedna druga opcija osim daljnjeg tj. fakultetskog školovanja.Dodatni trošak, naravno!No kako lijepo rekoše : 'Zašto plačati nešto što se mora ' u nas se čini sličnim.Upisani smo u škole koje nisu obavezne, no koje zahtjevaju daljnje,višlje školovanje, pa dobivamo oksimorom neobaveznog obvezivanja.

I uopće, problem knjiga na daleko je poznat.Roditelji nemaju dovoljno novaca za cjelokupni pribor, podižu se krediti.Izdavačke kuće pak debelo kasne sa isporukom ili tiskom izdanja što dodatno otežava nabavku materijala.Neke pak knjige stižu u toliko malom broju da je ta naprosto apsurdna!

Ako već težimo ravnopravnosti i olakšavanju materijalne strane školovanja, pobrinimo se barem da svega ima onoliko koliko je potrebno, da uvjeti za rad budu ravnopravni i da pravo na znanje nikome ne bude uskraćeno.

Ne želim se miješati u političku formulaciju ovog pitanja jer nisam kompetentan za to, ali osiguravanjem školskih knjiga svih školarcima od sljedeće godine, pokušava se ujedno podići i fertilitet. Poznato je da smo u dubokoj krizi prirodnog prirasta, objašnjivog na razne načine, no ne treba uvijek gledat kako bi kolektiv imao korist ili Sanader od jednog podatka kojeg će cijeniti u Europi, nego treba gledat i pojedince kojima maksimalno mora biti osiguran materijal za rad koji je neophodan za daljnji tijek života.

Jer znamo, znanje je moć, dragi školarci!

Post je objavljen 15.09.2006. u 22:00 sati.