Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...123

- Stari lukavče, zar nisi na tom istom mjestu tako govorio i Tamari, mojoj rođakinji?
- Ne, Javorka, mi nismo o tome govorili! Strahimir je bio moj najbolji prijatelj, a između mene i Tamare bila je gola strast koja nam je podarila maloga Bornu. On sada ratuje za slavu rimskog carstva i lako može pasti od mača.
Ujutro su Lehi i Javorka odnijeli stručak cvijeća na grob Verne Oreb, koja bijaše pokopana na obali Velikih jezera. Na pomisao da je Asmodej usmrtio Vernu iz čiste pakosti, Lehi se strese od jeze i zagrli Javorku koja ga upita:
- Što je, dragi, je li ti hladno?
- Ne, ljubavi, sjetio sam se borbe koja ne bijaše kao ostale, jer onaj protiv koga sam se borio nije bio čovjek već sila paklena. Vidiš li ove ožiljke duž mojih ruku? Od lakta do zapešća raspuklo se meso i koža tako da sam za trenutak vidio svoje kosti. Bilo je to...
- ... ispod stare planine Balkan, boreći se za tisuću ljudskih života. Kada bi plemena zemlje Ilirije saznala da si ovdje, došli bi izaslanici sa Ohridskog jezera, postojbine Aleksandra Makedonca, došli bi iz Panonske nizije, sa kršnih predjela Ilirije, odveli bi te silom i učinili kraljem, jer zemlja Ilirija je zemlja Lehi Manuela i Strahimira Oreba. Jedan mudar čovjek rekao je da tisuće godina utroba materina neće roditi onoga tko bi objedinio sva plemena od Balkan planine do Velebita, pa sve do planine s tri roga; plemena toliko različita i nabijena mržnjom jednih prema drugima, da ih je nemoguće spojiti. Ali mudrac je prorekao, da će se takav čovjek roditi. Imat će plave oči kao gorska jezera, snažnu volju poput uragana; imat će moćnu vojsku i srca podanika koja će kucati u jednome ritmu; pjevat će mu pjesme i slaviti kraljevi svih naroda, a poslije smrti duh njegov vladat će još dvanaest godina.
- Ljubavi moja, tko će vjerovati tom mudracu? Kada je cezar Kaligula pao od pretorijanskog mača, kažu da se Klaudije sakrio pod stol, pa ipak nije prošlo ni dvanaest minuta, a već su Klaudija proglasili carem rimskog imperija. Da će se roditi takav čovjek, moguće je; da objedini plemena može se dogoditi ukoliko oslabi rimsko carstvo, no dvanaest godina vladati nakon smrti, mislim da to ne može biti, jer nema vladara kojemu još za života ne rade o glavi. No, čemu sada govoriti o tome što će biti za tisuću ili više godina?


Post je objavljen 15.09.2006. u 00:01 sati.