Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...119

Robovi su došli pozdraviti gospodara, tiho i bojažljivo kao da će ih on toga trena išibati. Na njihovo čuđenje on se sa svakim od njih rukovao na rimski način, zatim ih je postrojio kao svoju vojsku i rekao:
- Dična "vojsko" Lehi Manuela, od ovoga trena nitko od vas više nije rob. Rimskim se zakonima morate pokoravati, ali na ovom imanju zakon sam ja. Ukoliko netko od vas želi otploviti i svoje robovske usluge ponuditi drugom gospodaru, neka pođe ovoga trena, jer nije lako biti ni slobodan. Hoću da je kuća čista, da je hrana svježa i kvalitetna; želim da je imanje sređeno i da uvijek bude puno dvorište živine; da se lastavice gnijezde u potkrovlju; da vrapci i golubovi budu nahranjeni mrvicama ostataka hrane, a ukoliko netko na mom imanju ubije pticu koja slobodno leti zrakom, ubit ću ga istog trena. Sve što leti i gmiže na ovom posjedu, živjet će u slobodi. Ubijat će se samo one životinje koje su neophodne za prehranu i koje su određene za to. Jahat će se samo jahaći konji; neće biti borbe pasa ni pijetlova; neće biti opijanja ni ljenčarenja! Hoću da se uz posao ori pjesma; priređivat će se pučke svečanosti, gdje se možete napiti do mile volje; možete se klanjati svojim bogovima, ali bez prinošenja krvnih žrtava na ovome imanju; nije vam dopušteno dovoditi strance, niti im bilo šta potajno prodavati! Sve što trebate, a to je: hrana, ogrijev, obuća i odjeća, slobodno dođite; ne želim nikoga vidjeti u poderanim haljinama; nikoga pretučenog ni poniženog; neću da čujem plač ni zapomaganje! Svakog mjeseca, kada mlađak na nebu pokaže svoj srp, dođite po svoju plaću. Imat ćete plaću i sva prava rimskog vojnika, jer od danas ste slobodni ljudi.
U prvi momenat nastao je tajac, a onda su se uskomešali i opkolili Lehi Manuela. Najstariji među njima se nakloni i kaže:
- Biti će onako kako ste tražili, gospodine! Biti će po vašoj riječi!
Razišli su se tiho svaki na svoj posao. Lehi se povukao na spavanje da se odmori od proteklih događaja. Spavao je bez snova, a ujutro nakon doručka krenuo je na oblilazak imanja.
Tisuću ciparisa raslo je u drvoredu odmaknutih jedan od drugoga tri ljudska koraka. To je legija Judejska zasadila svome zapovjedniku iz zahvalnosti, jer se borio za tisuću njihovih života sa demonom Asmodejom.

Post je objavljen 10.09.2006. u 12:07 sati.