Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Odvjetnik iza brave

Novinari iz manjih sredina često se moraju dovijati na koji način da kažu što više o nekom koga poznaju, a da pri tom paze da ga previše ne razbjesne. Tako Branko Škorić iz Novog lista istodobno izražava čuđenje uhićenjem riječkog odvjetnika Velimira Došena, najscrpnije opisuje okolnosti i tijek uhićenja te podrobno pobraja junake iz crnih kronika, koje je odvjetnik do sada zastupao.

Došen prebačen u KBC

Najveće iznenađenje u velikoj akciji uhićenja je privođenje poznatog riječkog odvjetnika Velimira Došena. Još se ne zna razlog njegova privođenja, a nagađanja su razna. Došenov trenutačno najpoznatiji klijent je osumnjičeni dr. Ognjen Šimić. Uspješno je branio i poznatog ličkog tajkuna Josu Mraovića osumnjičenog za silovanje američke košarkašice. Poznat je iz slučaja »Norac« kad je obranio čak četvoricu optuženih. Od trojice se odustalo u istrazi, a četvrti, najteže optuženi Milan Čanić na kraju je oslobođen. Bio je jedan od prvih odvjetnika u poznatom slučaju navodno lažnog veleposlanika Gvineje Bisao i branio glavnooptuženog u aferi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike. Odvjetnik je znanog čovjeka sa zagrebačkog asfalta Miljenka Žaje Krojfa.

U pravosuđu je počeo raditi u zatvorskom sustavu, bio je pomoćnik upravitelja u Remetincu te upravitelj zatvora u Šibeniku i Rijeci, da bi potom prešao u odvjetnike.

Jučer ujutro je neposredno pred uhićenje trebao na raspravi zastupati jednog od također uhićenih, a prije toga je bio na razgovoru s dr. Šimićem. Jučer smo s njim razgovarali oko 11.10 sati i s još dvojicom odvjetnika dogovorili sastanak u vezi dr. Šimića za 12.30 sati. Dugo se nije pojavljivao pa smo ga više puta nazivali, no bezuspješno. Čuvši za uhićenja u gradu čak smo pomislili da je hitno pozvan da brani nekog od osumnjičenih. Pet minuta iza 14 sati dobili smo poruku s dvije riječi: »Uhićen sam«. Sada ispada da je zapravo bio priveden dvadesetak minuta nakon našeg razgovora.

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva Došenu je iznenada pozlilo pa je žurno prevezen u na Hitni trakt riječkoga KBC-a. Doznajemo da je imao problem sa šećerom u krvi.

Branko Škorić, Glas Istre, petak, 8. rujna 2006.




Sam popis Došenovih klijenata, priče o njihovu načinu života i procesnim kontroverzama, i kod prosječnog konzumenta novina ne daju prostora za čuđenje. Druga je stvar je li policija i hoće li Državno odvjetništvo priložiti valjane dokaze za sumju da je odvjetnik sudjelovao u kriminalu.

O slučaju Došenovog medijskog zastupanja Diega Maradone i njegova domaćina Miljenka Žaje Krojfa pisali smo prošle godine:

Prijateljstvo počelo u Napulju

Na pitanje da objasni veliko prijateljstvo njegova klijenta i nogometaša, odvjetnik Došen kaže kako mu je Krojf ispričao kao Maradonu poznaje još iz vremena dok je Argentinac igrao u Napulju. Prijateljstvo su značajno produbili 1994. godine kad je Maradona s reprezentacijom Argentine gostovao u Zagrebu i mnogo se družili. Nastavili su održavati kontakte i kasnije, a Maradona mu je kao prijatelj ostao u naročito dobrom sjećanju nakon 1999. kad je Krojf teško ozlijeđen u eksploziji automobila. Kaže da mu je poznati nogometaš nakon ranjavanja došao u posjet u Zagreb i ponudio čak da ga odveze na rehabilitaciju na Kubu. I dalje su održavali prijateljske kontakte i Novi Vinodolski je bio prilika da se ponovno susretnu jer su se obojica tu našli, Maradona na turniru, a Krojf na liječenju.

Ico Mikuličić, Novi list/45 lines, 25.06.2005., subota


Znamo da je Maradona imao problema s teškim drogama, a evo nešto i o Žaji:

Krojf i ostali

Miljenko Žaja Krojf (41) rođen je u Krefliki kod Tomislavgrada. Završio je srednju školu i predstavlja se kao ugostitelj. Kao i Jelavić bio je uz Bagarića kad je ubijen. Možda je bio i najvjerniji "gazdi", ali nije kapacitet koji ga je mogao zamijeniti. Sredinom lipnja 1999. kad mu je u Dubravi, usred vožnje, eksplodirao automobil, ostao je teški invalid. Pretpostavlja se da mu je eksploziv podmetnut kako bi ubojstvom bliskog Bagarićeva suradnika tzv. Bagarićevu klanu bilo poručeno da više nije siguran. Iako je uhićen u stanu u Maksimirskoj ulici, odakle je odmah prevezen u zatvorsku bolnicu, službeno je Žaja prijavljen na adresi u Trnovčici, na kojoj je bio prijavljen i Bagarić te još nekoliko osoba iz njegove okoline. Interpol ga ima na popisu zbog utaje, krađe, krivotvorenja i ilegalnog boravka.

Saša Leković, Globus – travanj 2000. / netnovinar, 04.01.2006.


Sjećate li se kako je prvostupanjski završio slučaj Mraović? Sudac Branko Milovanović oslobodio je Doševog klijenta Josu Mraovića uz obrazloženje da «prst u anus nije silovanje». Je li tko potegao sumnju u moguću korumpiranost suca kao razlog skandalozne presude? Nije.

A da će Došen zbog love nemoralno postupati vidi se iz primjera Ivice Šporčića:

"Ovih sam dana vidio da je na očev tekući račun uplaćeno nepunih 60 tisuća kuna, što znači da su odvjetnici (Došen i Mrakovćić) sebi odmah zadržali one 93 tisuće kuna na koliko su procijenili svoje usluge u ovome postupku i pretpostavljam da imaju pravo na taj način naplatiti svoje troškove", kaže Ivica Šporčić, "ali nejasno mi je zašto su naplatili 93 tisuće kuna, ako u nagodbi piše da ukupni parnički trošak, uključujući i odvjetničke usluge, iznosi oko četrnaest tisuća kuna."

Feral/hnd.hr, 23.06.2006




Post je objavljen 08.09.2006. u 10:28 sati.