Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompolitikon

Marketing

Srpska radikalna stranka poručuje da ideja o "velikoj Srbiji" nije mrtva

"Kroz cijelu srpsku povijest pokušavaju nas uništiti, pokušavaju nas staviti pod jednu šljivu. Ali, zahvaljujući Vojislavu Šešelju i ideologiji srpskog nacionalizma, siguran sam da će prije ili kasnije ta šljiva biti na granicama Karlovac - Karlobag - Ogulin - Virovitica", rekao je na skupu zastupnik radikala u srbijanskoj skupštini Milorad Mirčić.

Nije zgorega podsjetiti i na nedavni šovinistički ispad Zorana Krasića, koji je inače zastupnik radikala u srbijanskom parlamentu; dotični je vrijeđao obitelj ministrice Dulić-Marković, nju osobno, kao i stranku G17, rekavši da na vlast u Srbiji dovodi ustaše. Izljev srpskog šovinizma - "Uzmite vašeg potpredsjednika Ivanu Dulić-Marković, i ona pokupi ove njene ustaše i dovede da joj budu savetnici... Gdje joj je bila rodbina, a brat gdje joj je bio, u vojsci Republike Srpske ili u Zengama? To je ta gospođa koja je rekla da je ona vlast klala i krvavim kontejnerima prebacivala, itd.", rekao je Krasić.

"Oružana obrana Kosova treba biti krajnje rješenje u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova po završetku pregovora o njegovom statusu", izjavio je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić. Nikolić na čelu Srpske radikalne stranke zamjenjuje predsjednika, haškog optuženika Vojislava Šešelja.

SRS je potvrdio da se ne odriče politike kojom bi Srbija izašla na granice Karlobag - Karlovac - Ogulin - Virovitica, ta politika, poručuju, podrazumijeva uz ostalo i konačni obračun s Vatikanom.

Radikali su najjača oporbena stranka u srbijanskom parlamentu. Kad bi ovih dana u Srbiji bili održani parlamentarni izbori, Srpska radikalna stranka dobila bi 38 posto glasova i mogla bi sa Socijalističkom partijom Srbije formirati koalicijsku vladu, pokazalo je najnovije istraživanje.


SRS

Istraživanje nevladine organizacije Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) pokazalo je da bi na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo 42 posto birača, odnosno 2,3 milijuna ljudi, od tog broja, 38 posto ili 885 tisuća birača glas bi dalo radikalima, dakle u slučaju izbora SRS bi dobio između 35 i 40 posto glasova građana koji bi izašli na izbore, pri čemu se apstinencija procjenjuje na oko 58 posto.


Očito je da u Srbiji dolazi do rehabilitacije četništva, srpskog fašizma, šovinizma i minule ideologije sa polovice 19. stoljeća, do sada bezbroj puta iskompromitirane na najrazličitije načine, no očito nije dovoljno, očito zdrav razum kod njih ne igra nikakvu ulogu. Širom Srbije dižu se spomenici četniku Dragoljubu Mihailoviću, u Beogradu je osnovana i vlada tzk. Republike Srpske Krajine u progonstvu, koja izravno poručuje da će Hrvatsku tužiti pri Međunarodnom sudu, a navodno, ulica koja trenutno nosi ime Zorana Đinđića treba biti preimenovana u ulicu Slobodana miloševića, a da sam građanin Srbije zbog toga bih poslao prijavu u Strassbourg, no ovako, mogu samo reći da bih volio da Srbija dobije ulicu Slobodana Miloševića, mislim da bi to bila jedna vrsta kazne tima koji podržavaju tu patološku ideologiju, naime koliko tu pozitivne samopromocije ima mislim da ne vrijedi spominjati, lijepo je biti toliko iskren i sam sebi prišiti etiketu!

U Srbiji, govoreći o nacionalizmu, radi se o osvajačko-ekspanzionističko-šovinističko lošem nacionalizmu, ( koji se između ostalog ogleda i u ovoj nikad ostvarenoj ideji Velike Srbije, od koje se očito ne odustaje), koji je bitan, ako ne i glavni i najjači element srpske političke scene, naime Koštunicu na vlasti održavaju Miloševićevi socijalisti uz potporu Šešeljevih radikala, koji su najjača stranka u Srbiji, ponavljam.

Prenjeti pojam nacionalizma na hrvatsku političku scenu slično je kao tražiti iglu u plastu sijene, jer nacionalizam na HR političkoj sceni ne igra nikakvu ulogu, niti je on oblikovan kao onaj u Srbiji, na kraju krajeva on u Hrvatskoj ne postoji. A kada je postojao, nacionalizam u Hrvatskoj uvijek se oblikovao pod pritiskom straha od ugroženosti od drugih imperija, koji su strahovladali Hrvatskom kroz povijest, nastajao je gotovo uvijek zbog straha "da ćeš nestat", koji je prije svega bio usmjeren na očuvanje državnosti i kakve takve cjelovitosti, a nikad nije bio usmjeren na ekspanzionizam ili bio zagrnut šovinističkim plaštom, osim za vrijeme NDH, što se ne može uzeti kao mjerodavno jer hrvatski nacionalizam sigurno nije uokviren razdobljem od 41-45, čime se uspješno kompromitirao isti, od strane nekih političkih opcija kojima je to pasalo u određenom bijesomučnom političkom trenutku!

Najtragičnije u cijeloj priči o izljevu srpskog fašizma jest da se ta "zona sumraka" tiče i odnosi na Hrvatsku i njene građane, hrvatske, i one srpske (i druge) nacionalnosti. Godine 1991. neki su neki imali praćke, neki tenkove, no jedno je sigurno; u slučaju novih pokušaja ugrožavanja naše suverenosti, Hrvatska će biti spremnmnija no ikad. Kada sam govorio o kompromitaciji nove - stare ideje Velike Srbije prije svega sam mislio na štetu koju je ista prouzročila. Mislio sam na štetu nanesenu hrvatskom i srpskom narodu u Hrvatskoj. Zbog te ideologije 13 000 Hrvata izgubilo je život, 1200 još uvijek ih se vodi nestalima, broj invalida, prognanih i izbjeglih, te izravna i neizravna šteta zbog tog rata prestrašna je, a nekima izgleda nije dosta. Predsjednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba Milorad Pupovac rekao je da "poslije iskustva iz posljednjeg rata, san radikala o šljivama u Karlobagu predstavlja najmračniju stranu srpske politike 20. stoljeća". On je podsjetio da je ta ideja bila "fatalna za veliki broj Srba u Hrvatskoj", te u toj procjeni nimalo nije pogriješio.

Na namjere tih srpskih ideologa, kažu srpski stručnjaci, treba odmahnuti rukom, naša vrhuška površno se i ovlaš dotakte te teme, ostaje izgleda na nama da sami procijenimo trebamo li se bojati novih prijetnji našoj suverenosti, opstojnosti i cjelovitosti. Jao nama pored takvih susjeda..

..isključivši generalizaciju i dalje ostaje činjenica da su radikali najjača oporbena stranka u srbijanskom parlamentu i da ih podržava 35 do 40 posto građana, odnosno oko 885 000 građana Srbije, te bi kao takvi sa Socijalističkom partijom Srbije mogli formirati koalicijsku vladu, što ih pak stavlja na čelo Srbije, srpske politike, pa načelno i uvjetno govoreći predstavljaju cijelu Srbiju.

Koliko je cijela situacija povoljna za samu Srbiju, za njen geopolitički i regionalni, pa i povijesni odraz mislim da je više no i jasno, a može se odraziti i na susjedne zemlje, neke (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, "Kosovo", Bugarska i Makedonija) su te izljeve mržnje već proživjele, sa nažalost pogubnim posljedicama!

"Trebamo li se ponovno bojati za vlastiti život?"

Post je objavljen 08.09.2006. u 19:28 sati.