Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrdomacifilm

Marketing

Karaula (2006.)

Border Post

Drama
Hrvatska / Bosna i Hercegovina / Slovenija /
Makedonija / Srbija i
Crna / Velika Britanija / Mađarska, Austrija
2005.
95’, 35mm, Boja, Dolby Digital


produkcija Propeler film
Refresh Production
Vertigo / Emotionfilm
Sektor film
HRT
Yodi Movie Craftman
Film & Music Entertainment
Pioneer Pictures


redatelj Rajko Grlić


scenarist Rajko Grlić
Ante Tomić


glavne uloge Toni Gojanović
Sergej Trifunović
Emir Hadžihafizbegović
Verica Nedeska
Bogdan Diklić


sporedne uloge Miodrag Fišeković
Franjo Dijak
Hrvoje Kečkeš
Halid Bešlić
Petar Arsovski
Zoran Ljutkov


snimatelj Slobodan Trninić

montaža Andrija Zafranović

glazba Sanja Ilić

scenografija Goran Joksimović
Kemal Hrustanović
Kiril Spaseski

kostimografija Sabina Buždon

zvuk Srđan Kurpjel

maska Mojca Gorogranc


Sinopsis:

U malenoj karauli na jugoslavensko-albanskoj granici još jedna generacija vojnika u uobičajenoj dosadi čeka kraj vojnog roka, broji dane do trenutka kada će skinuti uniforme. Proljeće je 1987. godine i oni i ne slute da će ih uskoro ponovo obući i krenuti u rat, jer posljednji su dani zemlje koja se zvala Jugoslavija. No tada to još nitko nije mogao znati.
Svakodnevni vojnički život narušen je neobičnim okolnostima. Frustrirani i uvijek pijani poručnik Safet Pašić osjeti čudnu bol u preponama. U pomoć zove jedinog liječnika medju vojnicima, Sinišu Siriščevića, koji u potpunoj diskreciji utvrdi da se radi o spolnoj bolesti. Ne želeći da njegova supruga sazna što se dogodilo i tražeći razlog da ne ode kući, Pašić objavi izvanredno stanje, tvrdeći da se albanska vojska sprema na napad na Jugoslaviju. Lakrdija se pretvara u ratnu psihozu: vojnici kopaju rovove, Pašić je iz dana u dan sve nekontroliraniji, Siniša se upušta u opasnu ljubavnu avanturu, a njegov najbolji prijatelj Ljuba Paunović bezuvjetno odlučuje napustiti vojsku. Situacija polako izmiče kontroli...
Govoreći o ne takoj davnoj prošlosti bez nostalgije i mržnje, Karaula je komedija o ljudima koji se nalaze na korak od tragedije.


Biografija:

Rajko Grlić rođen je 1947. godine u Zagrebu. Režiju igranog filma diplomirao je 1971. na FAMU u Pragu. Kao redatelj i koscenarist potpisuje filmove Karaula (2006.), Josephine (2002.), Novo novo vrijeme (dokumentarni, koredatelj s Igorom Mirkovićem, 2001.), Čaruga (1991.), Đavolji raj (1989.), Za sreću je potrebno troje (1986.), U raljama života (1984.), Samo jednom se ljubi (1981.), Bravo Maestro (1978.) i Kud puklo da puklo (1974.). Ti su filmovi igrali u redovitom kino-repertoaru na svih pet kontinenata, bili prikazivani u natjecateljskim programima najvećih svjetskih festivala, uključujući i Cannes, te dobili više od pedeset međunarodnih nagrada, uključujući i one za najbolji film i redatelja u Tokiju 1989.
Kao redatelj i scenarist, Grlić je snimio i oko dvadeset kratkometražnih filmova - za koje je dobio pregršt nagrada - i petnaestak dokumentarnih filmova za televiziju koji su u vrijeme svoga nastanka, krajem sedamdesetih, mahom bili zabranjeni. Kao koscenarist radio je i na televizijskoj seriji Grlom u jagode, a producirao je i desetak kratkih i četiri dugometražna filma. Napisao je, režirao i producirao How to Make Your Movie - An Interactive Film School, za koju je dobio osam međunarodnih nagrada, uključujući i Grand Prix New Yorka za najbolju svjetsku multimediju 1998. godine. Držao je predavanja i radionice na preko trideset sveučilišta diljem Europe i Amerike, bio je dugogodišnji direktor Imaginarne Akademije u Grožnjanu i profesor na Sveučilištu u Ohiju. Nositelj je najviše američke akademske titule na polju filma - Eminent Scholar in Film. Umjetnički je direktor Motovun Film Festivala, član Europske filmske akademije, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Američke scenarističke akademije. Za svoj rad nagrađen je, između ostalog, i Nazorovom nagradom, nagradom za životno djelo grada Denvera i titulom počasnog građanina Montpelliera.
Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

Post je objavljen 10.09.2006. u 01:17 sati.