Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...113

Lehi Manuelu je bilo pomalo čudno što ga senator Seneka prima u kasnim popodnevnim satima u vrijeme odmora, kad se svi važni državnički poslovi odvijaju ujutro, a rijetko kad poslije ručka. Dvojica iz Lehijeve pratnje ostala su vani pred ulazom u palaču i sjeli na jedan zid gdje će čekati svoga gospodara. Praćen pretorijancima, Lehi je ušao u palaču gdje su se nalazile privatne odaje cezarove, prođoše dalje hodnikom, a onda zavojitim stepenicama krenuše u drugi dio palače, gdje su oduvijek živjeli prinčevi još iz vremena Germanika i Druza. Uvedoše ga u jednu prostoriju osvijetljenu lojanicama iako je vani još bio dan, u kojoj ga primi krupniji čovjek prosjede kose, koja mu je padala na čelo.
- Ja sam Seneka - jednostavno se predstavi.
Nije naglašavao nikakve titule smatrajući da je dovoljno samo jedno ime. Lehi pogleda skromno obučenog čovjeka i da mu nije rekao tko je, pomislio bi da je to neki ugojeni rob koji radi u carskoj kuhinji. Lice mu nije odavalo baš ništa. Čekinjasta brada prekrivala mu je veliki dio lica, malo povijeni nos i oči pravilno razmaknute, više su govorile da je to bogati trgovac iz provincije, nego filozof stoičke škole.
- Ja sam Marcijan Jula, zapovjednik legije Judejske.
- Poznato mi je - kaže Seneka cmoknuvši jezikom kao da je upravo okusio vino sa Cipra i zaključio da je dovoljno slatko.
Nastao je tajac u kojem su odmjeravali jedan drugoga. Seneka mišljaše u sebi: "Ne izgleda kao čarobnjak, ni kao Židov", a Lehi za njega: "Ne djeluje učeno, više mi liči na bogatog trgovca". I tako proučavajući jedan drugoga, krenu prema udobnim naslonjačima i sjednu. Prvi progovori Seneka:
- Ovaj zapečačeni svitak pred vama je dokument koji potvrđuje da ste rimski podanik do kraja života i pripada vam godišnji prihod. Uostalom, šta ja to vama pričam kad ste to stotinu puta čitali. Nego, mene nešto drugo zanima.
- Što bi moglo zanimati vas, najumnija glavo rimskoga carstva? Ja sam običan čovjek, a iza leđa mi govore da mi nije mrska kocka ni ženska put. Dakle, imam sve odlike dičnog Rimljanina.


Post je objavljen 04.09.2006. u 20:56 sati.