Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stillgreen

Marketing

Ovo sam skinula s neta jer mi se ne da pisat

Vampiri

Iako većina svjetske populacije živi u uvjerenju da svi vampiri potjeću iz Transilvanije (poput starog jarca grofa Vlada Tepeša - Drakule), da svi nose crne Gucci kapute i naočale poput onih iz loših Hollywoodskih filmova, istina je ustvari sasvim drugačija. Legende o krilatim beštijama stare su koliko i ljudski rod i u raznim oblicima postoje u folkloru gotovo svakog naroda na kugli zemaljskoj. Pa uključujući i nas i naše susjede "hudiče peklenske" Slovence. Predstavljamo one najzanimljivije. Krenimo redom:

INCUBUS / SUCCUBUS
Bez dvojbe ovaj dvojac najpoznatiji je vampirski par na svijetu. Incubus posjećuje žene noću, vodi ljubav sa njima i muči ih kroz snove. Pije im krv i crpi snagu a najzanimljivije- može predstavljati očinsku figuru siročadi te se brinuti za njih dok ne odrastu.
Ženski oblik Incubusa je Sucubus. Ona naravno posjećuje muškarce u snovima i tjera ih na seksualni odnos. U svojoj požudi Sucubus može iscrpiti žrtvu do smrti (sam čin ispijanja krvi se nigdje ne spominje) Legende o ove dvije vrste vampira pojavljuju se u srednjem vijeku ali nije precizirano iz koje zemlje dolaze. Pravi kozmopoliti.

BRUXSA
Bruxa nam dolazi iz Portugala. Ova vampirica je za dana prekrasna djeva dok noću preuzima oblik ptice i napušta svoj dom kako bi se hranila. Zanimljivo je da su joj glavne mete iscrpljeni i izgubljeni putnici i turisti. Posebno ako znamo koliko je danas Portugal popularno turističko odredište..

DEARG- DUE
Dreag- Due je krvopija iz Irske a ime mu u prijevodu znači "onaj koji ispija krv". Zaustaviti ga može gomilanje kamenja na njegovom grobu a poznavajući Irce vjerojatno su nazvali koktel po njemu.

KOZLAK
Kozlak je vampir iz Dalmacije (vampiri u Hrvatskoj?) ali izvor ne navodi kada počinju legende o njemu. Također, malo se zna o njegovom obliku, žrtvama i sl. Možda je razlog tomu njegova lijenost.

LEANHAUM- SHEE
Ova mlada dama je Irska vila koja koristi svoju zapanjujuću ljepotu da namami muškarce u svoje odaje i onda ih začara i zarobi. Životna energija žrtve lagano nestaje kroz iscrpno vođenje ljubavi sa njom. Definitivno najveća fufa među vampirima.

LOBISHOMEN
Lobishomen je porijeklom iz Brazila. Napada uglavnom žene ali ih ne ubija već im samo ispija manje količine krvi. Nakon napada, tvrdi izvor, žrtve su sklone nimfomaniji. Kako ga ubiti i uopće zašto, nije poznato.

NOSFERATU
Slavni Nosferatu. Vanbračna djeca koja umru u djetinjstvu sigurno će se vratiti kao Nosferatu. Nakon što ustanu iz groba, počinje njihov put uništenja a usput se upuštaju i u orgijanje sa mrtvima, poluživima i živima. Nosfreatu navodno najviše prezire tek vjenčane parove i osvećuje im se tako što mladoženju nakon napada ostavlja impotentnog a mladu neplodnom.

PIJAVICA
Slovenski vampir!!! Stvoren je da bi osvećivao sve nepravde koje su mu se dogodile kao običnom smrtniku. Osobe čiji su roditelji počinili incest obavezno se nakon smrti vraćaju kao Pijavice i onda se hrane rodbinom i rođacima.

STREGONI BENEFICI
Stregoni je talijanski vampir koji je začudo na strani dobra i postoji da bi uništavao zle vampire. Kao i svi Talijani, ima zalizanu kosu i dobre cipele. Da, i ima debelu mamu koja kuha dobre špagete.



Spiritizam

Povijest spiritizma

Vjerovanje u mogucnost komunikacije s dusama mrtvih je drevno, a prakticiralo se u Perziji, Grckoj, Kaldeji, Kini i Egiptu. Zaista se cini da je spiritizam bio prakticiran, u jednom ili drugom obliku, od strane ljudi koje su dobrano dijelili prostor, vrijeme i kulturu. Medjutim, moderna faza spiritizma datira od 1848. godine iz iskustava obitelji Fox u Hvdesvilleu, a kasnije u Rochesteru, drzava New York. Neobjašnjiva "kuckanja" u kuci, micanje namjestaja kao uz pomoc nevidljivih ruku i zvukovi koji su postali tako nezgodni da je i spavanje bilo nemoguce. Uvjerene kako kucanje dolazi od duhova umrlih koji s njima zele stupiti u kontakt, dvije Foxove kceri, Catherine i Margaret, pronasle su kod tih signala i postavljale pitanja "duhu" koji je odgovarao kuckanjima. Njih smatraju prvim "medijima" modernih vremena.

Spiritizam je nauka t.j. istrazivanje da li zaista postoji "zivot" poslije zivota. Spiritizam je jedini nacin da stupimo u kontakt sa umrlima koji se sada nalaze u drugoj dimenziji. Vjerujem da ce se neki od Vas naci u ovim redovima da su bez razmisljanja prizivali "duhove" nemajuci bas nikakvog iskustva. Sam ritual prizivanja mrtvih moze biti iznimno opasan, jer Vam se mogu javiti zle duse, a ne oni koje ste ocekivali.

Manifestacije (fenomeni) - Fenomeni vezani uz spiritizam mogu se podijeliti na fizicke i psihicke.


Fizicki fenomeni ukljucuju:

1. Pojavu neobicnih kuckanja i drugih zvukova;
2. Telekineza - micanje, podizanje ili premjestanje objekata (stolova, stolica) bez dodirivanja ili s dodirivanjem koje je nedostatno da objasni micanje;
3. Aporti - pojavljivanje ili nestanak objekata, ponekad kroz zatvorena vrata;
4. Otisci napravljeni na parafinu ili slicnim supstancijama;
5. Svijetlece pojave - zracenje svjetla od medija ili iskri ili maglovitih formi (ekto-plazme);
6. Levitacija objekata ili samog medija;
7. Materijalizacija ili pojava duha u vidljivom ljudskom obliku;
8. Duhovna fotografija u kojoj se obiljezje ili oblici preminulih osoba pojavljuju duz ploce nalik na zivo fotografirani subjekt.


Psihicki fenomeni su oni koji izrazavaju ideje ili sadrze poruke:

1. Kuckanje po stolu kao odgovor na pitanje;
2. Automatsko pisanje; pisanje po ploci;
3. Govor u transu;
4. Vidovnjastvo;
5. Opisi duhovnog svijeta;
6. Komuniciranja s pokojnicima.


Ako budete upraznjavali spiritisticke seanse, po gornjim i nize navedenim pojavnostima znati cete da li vam se je javio duh kojeg ste zvali:

1. Pokretanje teskih predmeta dodirom (ali bez upotrebe mehanickih sila)
2. Udarci i drugi zvuci iste prirode
3. Promjena tezine tijela
4. Kretanje teskih predmeta na odredjene udaljenosti od medija
5. Lebdenje stolica i stolova u zraku (bez dodirivanja)
6. Podizanje ljudskih tijela
7. Kretanje razlicitih sitnijih predmeta bez kontakata.
8. Svijetlece pojave
9. Pojave ruku koje istovremeno svjetlucaju (i onih koje su vidljive i na obicnoj svjetlosti).
10. Direktan rukopis, ali ne pripada Vama
11. Razni oblici i prikaze svjetlecih pojava
12. Posebni slucajevi koji mogu ukazivati na djelovanje neke vanjske inteligencije
13. Razlicite pojave kombiniranog karaktera, sudionika, spiritistickog rituala



RELIGIOZNI POLTERGEIST

Jedan od najneobicnijih slucajeva povezanih sa bucnim duhovima je ovaj iz 1850. godine. Pastor Eliakim Phelps, sa svojom obitelji bio je na nedjeljnoj misi, gdje je proveo cijelo prijepodne. Nakon povratka u kucu poceli su zamijecivati cudne i neobjašnjive stvari. Predmeti su se pomicali i ˝samovoljno˝ birali prostorije i poze u kojima ce biti. Pastor je obavjestio neke svoje prijatelje, katolike, koji su uz pomoc lokalnog svecenika pokušali obaviti egzorcizam na kuci, no to naravno, nije uspijelo.
Nekoliko tjedana kasnije, također nakon mise u kuci su se poceli pojavljivati razni zvukovi, tako da su njega i njegovu obitelj skoro stajali zdravog uma, no to još nije bilo ništa naprema onome što se dogodilo nekoliko mjeseci kasnije. Nakon povratka kuci iz poslijepodnevne šetnje obitelj Phelps se neugodno iznenadila vidjevši kako je nekoliko komada njihove odjece uspravno stajalo u dnevnoj sobi i stvaralo ljudski obujam tijela kao da su duhovi ušli u nju.

Tako je bilo napravljeno jedanaest likova koji su u rukama imali Bibliju, a u sredini je bio patuljak pognute glave kao duboko religiozan covjek. Bio je obucen u vrlo staru, obitelji nepoznatu odjecu.
Nakon nekoliko mjeseci svi paranormalni događaji u njihovoj kuci su prestali, valjda su vidjeli ono što su trebali i duhovi se više ne pojavljuju, no tajna ce zauvijek biti onaj patuljak, obucen u nepoznatu odjecu koja je nakon ˝scene˝ bila uništena samozapaljenjem.




Post je objavljen 04.09.2006. u 14:37 sati.