Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whoneversleeps

Marketing

zašto-zato

"Zašto-zato" je "igra" dominacije i provokacije, u kojoj ispitivač, želeći isprovocirati ispitanika i dokazati svoju superiornost, na svaki ispitanikov odgovor opetovano ponavlja jedno te isto pitanje: "zašto?".
"Zato" je odgovor koji označava da je igra okončana i signalizira ispitivaču da je dotjerao ispitanika do limita njegovog znanja, ili strpljenja.
Igra se započinje radi uspostavljanja određenog odnosa među ljudima i ima isključivo sociološko značenje, no može asocirati i potaknuti na razmišljanje o nečemu sasvim drugom.

Što je odgovor na pitanje "zašto?"
Kada se pitamo "zašto?", zapravo tražimo odgovor o svrsi nečega. Svrha je, dakle, odgovor na pitanje "zašto?"

Zamislimo da smo naišli na izuzetno mudrog ispitanika te da smo mi izuzetno drski pa ga počnemo ispitivati o svrsi života, postojanja, Kreacije, Kreatora, i dalje, i dalje, opetovano postavljajući naše pitanje "zašto?" na svaki njegov odgovor, sve dok ne bismo iscrpili svo mudračevo znanje, ili dok nas ne bi potjerao u vražju mater.
Ovakvo razmišljanje nas dovodi do pomisli da ne može postojati "ultimativna svrha", odgovor iza kojega ne bismo mogli postaviti još jedno pitanje "zašto?".
S druge strane, promatrajući svijet oko sebe i u sebi, osjećamo i primjećujemo određene "dokaze" (Darwinističke, kako bi to Milou rekao) o tome da Svrha ipak postoji?

Možda smo i u pravu, no tada je ona, vjerojatno, u nekom nepoznatom obliku, nedokučivom našem poimanju.

Post je objavljen 30.08.2006. u 23:50 sati.