Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/furuna

Marketing

PET KORAKA DO DISCIPLINE

Privoljeti djecu da čine ono što im se kaže može biti uzaludan posao . Što im više govorite, manje vas slušaju, što im više prijetite, gore se ponašaju
.
Dijete nije dovoljno smo voljeti potrebna je i pozitinovna disciplina, koja se ne bi trebala temeljiti na uskraćivanju ili kažnjavanju jer tada samo dovodi do negodovanja. Djeci valja pomoći da se ponašaju dobro zato što je to ispravno, a ne zato što se mogu nadati nagradi ili se bojati kažnjavanja.

1.- GOVORITE JASNOblabla
Vaše će poruke djeci biti učinkovitije ako se umjesto opčenitim riječima budete izražavli preciznijima ka nešto od djeteta zahtjevate.
Tako umjesto uzvika:- " Zašto nikad ništa ne pospremiš?" možete reći " Jaknu stavi na vješalicu" ili " Lego kocke pospremi u kutiju"


2.- BIRAJTE PAŽLJIVO SUKOBE
Djeca koja su zasipana naredbama obično se na kraju o njih oglušuju. Upute moraju biti kratke , jasne i svrsishodne.
Ako vam se dijete usprotivi otići u školu pod izgovorom da nema što obući, najprije riješite problem odjeće. Dozvolite mu da dan ranije odabere odjeću koju će nositi( nekoliko "neobičnih "komada odjeće neće nikome škoditi)

3.- UKAŽITE IM NA POSLJEDICEno
Objasnite li djeci da svaka njihova eakcija nailazi i na odgovarajuću reakciju to može imati veći učinak nego sva upozorenja na svijetu.
Ako dijete uporno kasni na večeru, jaso mu dajte do znanja da će ga kod slijedećeg kašnjenja dočekati hladan obrok ili čak nikakav.
Ako ga je zadržala televizija, pobrinite se da katna odgovara krivnji. U buduće pozovite dijete za stol prije večere. Ako i tada kasni, nastavite s obrokom bez njega.

4.- BUDITE OPREZNI S NAGRAĐIVANJEM kiss
Općenito je pravilo da se dobro ponašanje učvršćuje pohvlama i ljubvlju. Ako je vaše dijete bilo izuzetno dobro i poslušno, piznajte mu to. a ako je pak nadvladalo neki osobito težak problem, zaslužilo je da ga povedete u slastičarnicu ili zoološki vrt.
No, nemojte pretjerivati s nagrdama kod općenito dobre djece. Djeca čije bi ponašanje ovisilo o materijalnim stvarim, mogu kasnije postati manipulativnai čak neiskrena

5- SUZDRŽITE SE OD IZLJEVA BIJESAburninmad
Ako je dijete učinilo nešto što vas je razbijesnilo, razmislite o svojim osjećajima prije nego što ga uktite.Radije mu kažite da ste previše uzrujani da biste sada s njim razgovarali.Napustite prostoriju ako treba i vratite se kasnie.Ako je potrebno, ispričajte se za svoje ranije primjedbe.Zatim mu ukratko objasnite što vas je razbjesnilo.

Post je objavljen 25.08.2006. u 00:11 sati.