Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slonic

Marketing

BUDI SVOJ

Kako se boriti protiv pritiska okoline ????
Svi smo mi društvena bića, uvelike ovisna o okolini i prijateljima koji nas okružuju. No što kada ta okolina počne vršiti pritisak i utjecati na promjenu naših stavova i našeg morala? Možemo li se spremno oduprijeti takvim situacijama? Možemo. Evo i kako


Budi buntovnik, ali s razlogom!


Ne uzbuđuj se previše ako s jedne strane smatraš da si veliki buntovnik, a s druge te opet grize osjećaj da se previše klanjaš okolini i da se nikako ne možeš othrvati tome da te i dalje itekako briga što drugi misle o tebi. To je, naime, posve normalno.

Pritisak okoline jedna je od onih vrsta pritisaka koja je zajednička svim tinejdžerima, ali ne samo njima i njemu se jednostavno ne može pobjeći – on je doslovno sveprisutan i bez obzira na to koliko si popularan i koliko se doživljavaš više ili manje cool osobom, pritisak je tu, dašće ti za vratom i odmjerava te iz svake grupe koja te okružuje.



Ako se budeš ponašao suprotno svom srcu i svojim odlukama, imat ćeš gore posljedice u budućnosti nego da se odmah, sada, založiš za svoju samostalnost, svoj moral i svoj sustav vrijednosti



Zapravo, možemo razlikovati dvije osnovne vrste pritisaka – onaj koji te tjera da se prikloniš normama grupe (npr. odluka da se odijevaš onako kako to od tebe traži okolina, jer osjećaš da bi se inače previše isticao i odbijao je od sebe, ili recimo sudjelovanje u različitim aktivnostima na koje te više povuče masa nego tvoja osobna preferencija) ili onaj koji te tjera da djeluješ onako kako možda inače ne bi (seks, droga i alkohol najbolji su primjer toga).

Pitanje je, dakle, kako se ti kao pojedinac nosiš s tim pritiskom, tj. kako doživljavaš samog sebe i svoju poziciju na svijetu. Pritom postoji nekoliko faktora povećanog rizika koji te mogu pretvoriti u osobu koja je nešto podložnija pritisku okoline od drugih, a oni su:

- nisko samopouzdanje i manjak povjerenja,
- nesigurnost u svoju poziciju unutar grupe,
- osjećaj izolacije i udaljenosti od svoje bliže skupine i obitelji,
- pomanjkanje usmjerenja u životu, tj. nesigurnost što želiš biti te u kojem pravcu želiš graditi svoj život,
- depresija,
- poremećaj u prehrani,
- loš napredak u školi,
- strah od osoba koje te okružuju i osjećaj da te prijatelji mogu svakog trenutka izdati,
- dobar odnos sa školskim nasilnicima.


Nitko te ne može natjerati na nešto što ne želiš
Kako se pripremiti na borbu s takvim pritiskom i, još važnije, kako pobijediti? Nije nemoguće, čak ni previše teško.

- Pripremi se unaprijed za neugodne situacije, mentalno si skiciraj sve reakcije koje ŽELIŠ imati u određenim situacijama i taj 'scenarij' u glavi zavrti nekoliko puta, kako bi se on što bolje usadio u tvoje normalno reagiranje.

- Razjasni sam sa sobom koji su ti točno stavovi o seksu, drogi i alkoholu i ne dopusti nikome da ti ispire mozak i usađuje ti svoje, negativne stavove.

- Ne dopusti si traženje udobnosti u tome da druge ljude činiš tužnima ili ih povrijediš na bilo koji način. Hladno odbij bilo kakvo sudjelovanje u akcijama koje bi nekome mogle nanijeti zlo i nemoj se susprezati u dizanju svog glasa protiv nepravde bilo koje vrste. Pritom čak ne moraš biti agresivan, jednostavno pokušati racionalno objasniti ostalima da određena vrsta ponašanja jednostavno nije u redu.

- Gledaj na sebe kao na vođu i ponašaj se sukladno tome. Što se više budeš doživljavao na poziciji autoriteta, to ćeš bolje moći 'zapovijedati' svojim mišljenjima, stavovima i osjećajima.

- Odbij izdati samoga sebe! Katkad nam podvrgavanje pritisku okoline može povrijediti ionako krhak osjećaj samopouzdanja, a to je nešto što ne smijemo dopustiti. Vjeruj u sebe i svoju snagu!

Sam odlučuješ do koje mjere želiš biti konformist

Kada dođe do gadnih situacija, a pritisak okoline dosegne maksimum, vrlo je lako izgubiti se u trenutku i zaboraviti da možeš živjeti s vlastitim, a ne tuđim izborima. Ako se budeš ponašao suprotno svom srcu i svojim odlukama, imat ćeš gore posljedice u budućnosti nego da se odmah, sada, založiš za svoju samostalnost, svoj moral i svoj sustav vrijednosti.

Također, kada dođe do snažnog pritiska okoline, pokušaj se više usredotočiti na stvarnost nego na kratkoročne posljedice zauzimanja za svoje 'ja'. Članovi grupe mogu zvučati neugodno kada počneš reagirati kao buntovnik, ali začudit ćeš se kada se s vremenom pokaže da si samo pomogao drugima da skinu okove i dignu svoj glas protiv stvari o kojima su možda do tada šutjeli.

Zapamti – pritisak te može 'pritisnuti' samo onoliko koliko mu ti to dopustiš!





Post je objavljen 23.08.2006. u 08:58 sati.